TW
0

L’oposició al pla Bolonya pren força. L’Assemblea contra Bolonya de la UIB anuncià ahir la convocatòria de tancades a la Universitat en el cas que el rectorat es negui a convocar una consulta sobre l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). Els universitaris illencs se sumen així a les protestes que des de fa dues setmanes mantenen ocupades diverses facultats a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Barcelona i a la Universitat d’Alacant. Prop d’un centenar d’estudiants es reuniren ahir en assemblea a la Facultat de Filosofia i Lletres per preparar mobilitzacions contra l’EEES. De la trobada en sortí la creació de l’Assemblea, la principal reivindicació de la qual és la paralització del procés de Bolonya per les "conseqüències negatives" que té.

Reunió amb la rectora

De la trobada també en sortí l’anunci de demanar una reunió amb la rectora de la UIB, Montserrat Casas. L’Assemblea té la intenció de sol·licitar-li la convocatòria d’un referèndum a sobre la implementació dels nous estudis. En cas que la resposta del rectorat sigui negativa, l’assemblea d’estudiants sospesarà realitzar mobilitzacions com a forma de pressió. Entre les plantejades ahir en el transcurs de l’assemblea, es preveuen les tancades en alguns dels edificis universitaris, segons informà la comissió de comunicació de l’Assemblea contra Bolonya. L’Assemblea lliurà ahir mateix la sol·licitud de reunió a través del Fil Directe de la UIB, un mecanisme de comunicació directa amb el rectorat a través de la web de la Universitat. Per avui tenen previst lliurar la mateixa demanda per escrit als serveis administratius.

"Obscurantisme"

Els estudiants critiquen "l’obscurantisme" amb què s’ha oferit la informació sobre l’EEES. Així, en un comunicat fet públic ahir, asseguren que "des de les instàncies universitàries només ens han fet arribar allò que ells consideren avantatges". "Només ens han explicat els beneficis sobre la mobilitat i l’homologació de títols en l’àmbit europeu", s’afirma des de la comissió de comunicació. L’Assemblea considera que no s’ha posat sobre la taula "l’actitud elitista i la mercantilització" que suposa la implantació d’aquest pla. En aquest punt coincideixen també amb els universitaris tancats a la UAB i a la UB, que han presentant l’EEES com "el cavall de Troia" de la privatització de les universitats públiques. Els estudiants illencs s’han mobilitzat ja en diverses ocasions aquest curs per en defensa de l’ensenyament públic. Aviat ho faran també contra Bolonya.

Les universitats, cap al diàleg

Les ocupacions de facultats a Catalunya semblen haver tingut efecte. La mesura de pressió ha provocat un acostament dels responsables de les universitats catalanes i un manifest de suport als estudiants tancats signat per dos centenars de professors. La Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) aprovà dimecres una declaració que deixa una porta oberta a negociar amb els estudiants la fi de les tancades dels universitaris de la UAB i la UB. El document aprovat pel màxim òrgan de participació i coordinació de les universitats catalanes inclou la possibilitat de convocar "diversos tipus de consulta" per "recollir les voluntats" de tota la comunitat universitària. Finalment, el CIC es comprometé també a "aplicar, a efectes pràctics", els resultats de les consultes, sempre que tinguin cabuda dins el marc legal.

Prou sancions

El manifest reclama "un canvi de rumb" en el procés i exigeix la paralització de les sancions contra els estudiants. A la UAB hi ha 31 expedientats i a València, tres estudiants foren detinguts per haver participat en les protestes.