La Fiscalia anticorrupció investiga un presumpte frau entre el ventríloc i productor de televisió José Luís Moreno i la televisió autonòmica IB3, que s’hauria produït durant el mandat de Jaume Matas (PP), quan Maria Umbert era la màxima responsable de l’ens públic. En aquella època el canal autonòmic signà diversos contractes amb empreses de Moreno. Ara, la Fiscalia investiga la possibilitat que s’emetessin factures ‘inflades’. Set efectius de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil es personaren ahir, passades les deu del matí, a la seu d’IB3, al polígon de Son Bugadelles de Calvià, amb un requeriment firmat pel fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach. Els agents reclamaren als responsables de la cadena les factures i els contractes de quatre productores que havien treballat per a la cadena, tres d’elles del Grupo José Luis Moreno. El grup pertany a l’empresari audiovisual, presentador i conegut ventríloc José Luis Rodríguez Moreno.
Es tracta de Miramon Mendi, Alba Adriática i Kulteperalia, vinculades a Moreno, i de Tresques Comunicació, una productora local que col·laborà en el passat amb Miramon Mendi en l’elaboració d’un programa. El gerent de Tresques, Jaume Rodríguez, recordà a dBalears que la direcció d’IB3 en temps de Maria Umbert els obligà a treballar amb una productora de Moreno per poder fer el programa Tres i més durant el primer any. Actualment, cap de les tres empreses vinculades a Moreno treballen per a la televisió pública autonòmica i, per tant, els fets que s’investiguen pertanyen a la gestió de l’anterior equip directiu encapçalat per Maria Umbert. En aquell moment, les empreses de Moreno realitzaren diversos programes per a la cadena –com Gent de paraula, Tres i més o Queda’t amb na Victòria— i s’encarregaren de construir decorats per a determinats espais.
Els responsables de la cadena col·laboraren amb els agents i els entregaren còpies compulsades de tot allò que els demanaren. Aquest diari va intentar posar-se en contacte, sense èxit, amb l’anterior directora general d’IB3, Maria Umbert, i amb responsables del Grupo José Luís Moreno. Tot i que el presumpte frau que s’investiga estaria lligat a la possibilitat que s’haguessin ‘inflat’ algunes factures, personal d’IB3 relacionà la investigació amb el fet que el mes d’agost passat es detingués l’exdirector de dos programes emesos a la cadena per amenaces a José Luís Moreno. El detingut fou Luis Velasco, qui dirigí els programes Tres i més en la seva primera etapa i Queda’t amb na Victòria, dos espais produïts per Miramon Mendi, empresa de Moreno. Ambdós mantenen un conflicte laboral. Malgrat això, segons altres fonts, aquests fets no serien el motiu de les investigacions que ara es duen a terme.
Martorell: "No feim feina amb Moreno"
PALMA El director general d’IB3, Antoni Martorell, que era a Madrid en una reunió de la FORTA quan es produí la intervenció policíaca, es mostrà sorprès per l’operació i, al mateix temps, afirmà que en desconeixia el motiu. El màxim responsable de l’ens públic també deixà clar que ell no havia denunciat res davant la Fiscalia i recalcà que els fets investigats pertanyen a l’època anterior, perquè l’actual direcció no treballa amb les productores de José Luis Moreno. Amb tot això, lamentà la mala imatge que es pugui donar d’IB3 i es mostrà disposat a col·laborar amb la Justícia. De fet, ahir tant la cap de Gabinet d’IB3, Xisca Jaume, com la responsable dels serveis jurídics, Maria Magdalena Pascual, cooperaren amb els agents que arribaren a la seu de la cadena i els encomanaren còpies compulsades verificades amb els originals dels diversos contractes i factures que els requeriren.
Una moció descafeïnada
El Parlament tractà ahir diferents qüestions sobre el model de gestió de la radiotelevisió pública autonòmica en ple conflicte laboral per la demanda judicial interposada pel Sindicat de periodistes i per les vagues convocades per diferents col·lectius de treballadors de l’ens. El debat el propicià una moció presentada pel PP. Durant tot el matí els grups del Pacte negociaren als passadissos de la Cambra una posició conjunta davant la iniciativa dels populars, i finalment s’acordà un text final que no aportà cap novetat rellevant respecte a la situació d’IB3.
El Pacte votà en contra que el Parlament rebutjàs la situació d’incertesa laboral en què es troben els treballadors d’SBT, l’empresa concessionària del serveis informatius, i suavitzà el punt referit a la necessitat que IB3 disposi de les infraestructures pròpies a totes les illes. La proposta del PP també pretenia instar amb caràcter d’urgència tots els grups a elegir un nou director general d’IB3 que fos triat per majoria, dos terços del Parlament, abans de començar a treballar en el canvi de model de l’ens públic. La resta de grups aprovaren una esmena en sentit contrari, ja que instaren primer a l’aprovació d’una nova llei per a IB3 "dins la present legislatura" que sigui la que prevegi l’elecció del nou director general.
De la moció del PP només s’aprovaren dos punts del text original que recollien instar IB3 a "establir mecanismes eficaços per vetlar per un traspàs de gestió entre les empreses concessionàries del serveis informatius que no perjudiqui els interessos laborals dels treballadors", i a fer gestions davant el Ministeri d’Indústria per poder mantenir les desconnexionns entre les Illes a partir de l’apagada analògica. Dues qüestions de fàcil consens. Antoni Serra, diputat del PP, retragué a la resta de portaveus que "exposin els seus millors propòsits sobre IB3, però que no es decideixen a posar-los en marxa". Els grups del Pacte criticaren que el PP presenti ara una moció que precisament constata les deficiències del model creat pels populars. Serra contestà que "era un model bo per començar, però ara s’ha de canviar".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
señores, comparen la audiencia de Ib3 en la era de matas, y ahora. Creo que el nuevo formato político-lingüístico, ni triufa, nu triunfará nunca. I'm sorry
Sortirà aquesta notícia a IB3?
Sí, IB3 en temps de María Umbert, era un model de televisió colonitzada, xarona i sense cap interès. Només era bona perquè quatre arreplegats de per Espanya hi fessin programes vomitius.
Tot lo que se fa ès aigua passada, no servex de res, estam a desembre del 2008, i els fiscals han de actuar en assumptos actuals, si no ho saben que lligin la premsa o que siguin receptius a anònims que solen rebre. Ès millor prevenir i utilisar la funtion de fiscalisar per filtrar els pressumptes actes delictius actuals i evitar els pressumptes actes delictius futurs.
A por Matas ya!!!
Sa persona que ho va denunciar, un ex soci del ventríloc amb el qual va treballar a IB3, ha rebut amenaces, denuncies per difamació i tancament, per tal motiu, del bloc que tenia a través del qual va denunciar molts d'embolics corruptes del ventríloc i d'alguns polítics i financers amics seus. Espero que, per fi, cadascú tingui el que es mereixi. Estic ben satisfet de que, a diferencia de etapes anteriors, ara tinguem uns fiscal que facin la seva feina, caigui qui caigui, en benefici de la democràcia i del estat de dret.
El diputat del PP Antoni Serra creu que IB3 "era un model bo per començar" a robar? "però que ara s'ha de canviar", per mor que ja no tenen la clau del calaix?