TW
0

El Govern ha revelat avui que prefereix reflotar el 'Don Pedro', enfonsat en aigües d'Eivissa, sempre que existeixi la seguretat de què fer-ho no ocasionarà més problemes mediambientals. Per això, esperarà als informes dels experts per adoptar -juntament amb el Govern central i a altres agents implicats- una decisió adequada i no precipitada basant-se únicament en “criteris mediambientals i no econòmics”.

Així ho han reflectit en Comissió d'Afers Institucionals i Generals del Parlament la consellera d'Interior, María Àngeles Leciñena, i el de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, que han remarcat que l'àrea on es va produir l'accident és competència de l'Estat pel que serà aquest qui “corri amb la responsabilitat del que es decideixi”, ha apuntat Grimalt, encara que, en la comissió de seguiment de l'accident -encarregada de la decisió final- hi haurà representants de les diferents administracions i de les diferents entitats implicades.

Grimalt ha indicat que el vaixell té “problemes estructurals” pel que es podria fracturar i que aquest risc mediambiental “pot ser superior a deixar-lo enfonsat”. No obstant això, ha remarcat que, ja que les condicions en les quals es va descontaminar el peci no van ser les òptimes, “preferiríem la seva extracció”.

Una de les crítiques més repetides en la Comissió de la Cambra balear ha estat el referent a la lentitud de les actuacions adoptades. En aquest sentit, la consellera d'Interior ha manifestat que els propis professionals encarregats de l'elaboració dels estudis “han sol·licitat aquesta demora” a l'hora de presentar l'informe a causa dels dies que no van poder treballar degut al temporal i a que el vaixell es troba en una important zona de trànsit marí que tampoc no va permetre els treballs durant algunes jornades del passat mes d'agost

No obstant això, el propi Grimalt ha reconegut estar d'acord que “el tema s'està allargant molt” i que caldria adoptar una decisió sobre el futur del vaixell “amb la major celeritat possible”.

Per la seva part, el PP, a través de la intervenció el seu parlamentari José María Rodríguez, ha indicat que, malgrat tot el temps transcorregut després de l'accident del vaixell, “el mort és on era”. Referent a això, Leciñena ha contestat que per al Govern el vaixell no és un mort sinó una “oportunitat” de resoldre un incident i ha expressat que les actuacions realitzades sobre això van ser motiu de “reconeixement” per part, fins i tot, de les organitzacions ecologistes.

El Bloc-PSM els Verds ha reconegut la “serietat i rigor” amb el que va actuar l'Executiu autonòmic en aquest esdeveniment i ha mostrat també la seva “opinió favorable al reflotament". No obstant això, la formació nacionalista ha remarcat que això “no deixa de ser una opinió que hauran d'avalar estudis tècnics” ja que seria una “irresponsabilitat treure'l sense saber-ne totes les conseqüències”. En aquest sentit, ha indicat que “no mirar les conseqüències va ser la tònica de la legislatura passada”. Així mateix, ha indicat que la decisió final sobre la possible extracció es prendrà a les Balears i no a Madrid”, amb referència al Govern central.

Per la seva part, el PSOE també s'ha mostrat a favor del reflotament del peci enfonsat el juliol de 2007, sempre que s'asseguri que no ocasionarà conseqüències ambientals. En el cas que hi hagi possibilitats de contaminació, els socialistes han manifestat que seria preferible “garantir la seva descontaminació total i res més”.

La compareixença de la consellera d'Interior en la Comissió del Parlament ha estat sol·licitada per quatre diputats 'populars' per donar compte de la situació actual del vaixell mercant 'Don Pedro' de la naviliera Iscomar que es va enfonsar la matinada del passat 11 de juliol de 2007 quan sortia del port d'Eivissa amb 20 persones a bord.