TW
0

Ahir, 25 de novembre, Dia internacional contra la violència masclista, més de 200 persones es concentraren a les 20 hores al passeig del Born de Palma convocades per la Plataforma per la Igualtat. L’acte començà amb la lectura d’un text a càrrec de Nina Parrom, qui recordà, en castellà, les dones que són víctimes de l’explotació sexual a mans de xarxes criminals. Parrom denuncià que aquestes dones són tractades per les forces de seguretat com a delinqüents i no a com víctimes, i subratllà que moltes de les assassinades no identificades pertanyen a aquest col·lectiu.

Després, diverses personalitats del món de la política i ciutadans anònims pujaren al cadafal aixecat al Born per recordar, una a una, les dones assassinades per les seves parelles el darrer any a l’Estat espanyol. Amb cada nom, els concentrats aixecaven les mans de cartolina morada que els havien repartit. Finalment, i després de guardar un minut de silenci, Joana Maria Cladera va llegir el manifest de la Plataforma per la Igualtat. El text assenyalà que la violència masclista no és un problema exclusiu de les dones, i que és una responsabilitat de tothom qüestionar el patriarcat.

A més, denuncià que "l’administració educativa" no havia inclòs en l’ensenyament la formació per al respecte de la igualtat entre homes i dones ni havia eliminat els continguts sexistes dels llibres de text. Diverses entitats cíviques, sindicats i partits polítics, a més de la societat, se sumaren a la concentració. Entre la gent hi havia cares ben conegudes com les dels consellers Biel Vicens, Josefina Santiago i Joana Barceló; el tinent de batle de Palma, Eberhard Grosske; el secretari general del PSM, Biel Barceló; els consellers executius del Consell de Mallorca Miquel Rosselló i Joan Lladó; i la regidora a Cort Nanda Ramon, entre d’altres.

Unitat política

Al llarg de tot el dia se succeïren els diferents actes polítics i socials per commemorar la data. A les 10 del matí, representants de les organitzacions juvenils del PSM, d’Esquerra Unida, del PSIB i del PP es concentraren a la plaça de Cort, on llegiren un manifest conjunt. El text comú destacà que la violència contra les dones ha de ser considerada un problema de tota la societat i que l’educació en igualtat és el millor instrument per prevenir-la. A més, feren una crida als mitjans de comunicació perquè deixin de fomentar la publicitat que cau en els estereotips.

De fet, encara anaren una passa més enllà i reivindicaren la retirada dels anuncis de prostitució "perquè són una publicitat sexista que encobreix situacions d’explotació sexual de milers de dones". Una hora més tard, a la sala de les Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears, els diputats van encendre 57 espelmes en record de les 57 dones assassinades enguany pels seus companys. A continuació, abans de començar la sessió a la cambra, la presidenta, Maria Antònia Munar, va llegir la declaració institucional en què qualificà la violència de gènere com "la forma més brutal de discriminació. L’expressió més inhumana de desigualtat".

Munar volgué declarar en nom del Parlament el seu compromís institucional amb les mesures que permetin que tots els ciutadans "puguem ser realment iguals en drets i deures".Per part seva, el Consell de la Joventut de les Illes Balears emeté un comunicat tot sumant-se a la commemoració en què es titllava la violència masclista com una taca contra els drets humans i la dignitat de les dones que la pateixen. A més, s’assegurava que en aquest sentit la institució continuarà treballant "per crear debat, opinió i formació dins tot el moviment associatiu juvenil".

Les entitats socials, també

Sota el lema "Violència de gènere... de cap manera!" i amb la margarida com a símbol de la lluita contra el maltractament de què són víctimes les dones, Creu Roja convidà ahir els ciutadans de totes les edats que posassin els seus "pètals blancs" amb missatges de rebuig als abusos masclistes, amb els quals s’han elaborat diversos murals reivindicatius. Així mateix, els ecos d’aquesta reivindicació van arribar a la Universitat de les Illes Balears on, a les 12 hores, davant de cada un dels edificis de la institució, es congregaren alumnes i professors a fi de guardar un minut de silenci en protesta per la mort de les darreres víctimes d’aquesta "xacra" social.