Unió Mallorquina (UM) s’està carregant de raons per mantenir la seva petició d’avançar les eleccions autonòmiques. Una vegada acabat el trasbalsament institucional arran de l’afer judicial i polític sobre la figura de Bartomeu Vicens, a la formació de Miquel Nadal hi creix el malestar en relació amb el Pacte amb l’esquerra. Cada dia hi ha noves discrepàncies en diferents institucions que propicien un clima de tensió creixent.
Encara que la petició formal de l’executiva d’UM al president Antich perquè avançàs els comicis es produí just després de la petició d’aquest perquè es fes dimitir Vicens, la situació només hauria estat un detonant per evidenciar un distanciament cada vegada més gran entre els objectius d’UM i els dels seus socis. La direcció encapçalada per Miquel Nadal critica obertament el lideratge socialista a les institucions principals. La demanda d’eleccions, com més prest millor, es manté ferma.
Una qüestió cabdal per arribar fins aquí ha estat el repartiment pressupostari per a 2009. Ni al Govern ni al Consell de Mallorca –l’Ajuntament de Palma queda, en això, al marge–, els representants d’UM no estan gens satisfets de les partides assignades als departaments en les seves mans. Apunten directament a un tracte de favor cap a les unitats de gestió socialistes en detriment de les seves.
A la institució insular presidida per Francina Armengol la descontentació és total, mentre que alGovern només s’està d’acord amb el considerable augment per a la Conselleria d’Esports i Joventut però, s’apunta, aquest s’haurà de destinar gairebé tot a eixugar deutes de l’anterior gestió del PP per casos com el de Turisme Jove o el Palma Arena. El mateix Miquel Nadal reclama més doblers per a la seva conselleria fins a duplicar la partida prevista per a Promoció Turística. El PP ha anunciat una esmena parcial als pressuposts per donar-li suport en aquest sentit.
I al marge d’això, les inversions del Govern central socialista no arriben al ritme que tothom voldria. La Conselleria de Medi Ambient, liderada per Miquel Àngel Grimalt, n’és una de les més afectades. No s’arriben a materialitzar els convenis per a l’adquisició de finques al litoral ni per invertir en l’adequació del torrents de les Illes, compromisos adquirits a principi de la legislatura.
Les discrepàncies amb els socis, però, van més enllà dels doblers, almanco en el seu origen. El rebuig del Consell de Mallorca al projecte de camp de golf de Son Baco, propiciat pel PSOE i pel Bloc al marge d’UM, que s’alineà divendres amb el PP per aquesta qüestió a la Comissió Insular d’Urbanisme, ha generat més malestar a la formació de Nadal que, com a conseller de Turisme, es banyà públicament a favor del projecte a Campos fa menys d’un mes. Si Armengol no ofereix ara compensacions suficients al batle, Guillem Ginard, UM passarà comptes.
Fins ara els socialistes, encapçalats per Francesc Antich, han practicat la tàctica d’apaivagar els ànims des de la tempesta originada en el darrer debat de política general al Parlament. La presència de Miquel Nadal en el Govern, asseguren, els tranquil·litza. Però al PP també. Als populars no els convindria ara una avançament dels comicis, però tampoc no s’amaguen d’escampar que Nadal tindria aparaulat amb Rosa Estaràs un acord per propicar un tomb polític a la Comunitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Raons? Com no hagi carregat de RAORS quan era el temps... Excuses de mal pagador!!
Au venga! Nadalet, pacta d'una punyetera vegada amb el PP i no maregis més la perdiu!!
Que vol UM? Un pacte amb l'esquerra per fer el mateix que el PP? Idò més els hagués convengut disoldre UM i apuntar-se tots al PP, perque estan demostrant que al final no tenen ni ideologia ni projecte per Mallorca, ni res. O UM es converteix en un partit de veres o van directes a la desaparició. Aquest estil d'amenaçar ara al PP ara a l'esquerra no vos duu enlloc.
Lo més convenient seria convocar eleccions al Parlament, coincidint en les europees del proper Juny. Així s'evitarien tots els costosos gastos que suposen unes eleccions. Però ara es troben en el problema de que sí o no el President pot disoldre el Parlament, si el Consells Insular les afecta o no, etc. A més, i això és el que importa, estan els interessos electorals de tots els partits polítics. Els dos partits majoritaris han de posar-se d'acord i men si d'una vegada sortim d'aquesta situació tan esperpèntica en que ara es troba la política balear.