La moció fou presentada per Sampol; el senador independent d’Eivissa, Pere Torres Casetes; i els senadors de Coalició Canària, Alfredo Belda i Narvay Quintero. Els quatre integrants del Grup Mixt acceptaren una esmena del PP per especificar la participació dels consells i dels cabildos en la cogestió.
El viceportaveu del PSOE a la Comissió de Foment, Miguel Fidalgo, justificà el seu rebuig de la proposta perquè les bases presentades pel Ministeri de Foment tenen "diverses fases" i es desenvoluparan "de manera progressiva", segons ho aconsellin els estudis tècnics de l’Executiu central. A més, recalcà que han estat els socialistes els qui han impulsat la cogestió i "el Govern és qui arreglarà sense demagògies les aspiracions dels empresaris i usuaris de Balears i Canàries".
Sampol versus Zapatero
Precisament la participació de les Illes en la gestió dels aeroports, els 331 milions dels antics convenis de carreteres i l’exempció de pagar els 230 milions anuals del fons de suficiència, foren les peticions que féu el senador Sampol al titular del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, mentre no es millori el sistema de finançament. En una pregunta al president, Sampol criticà que Zapatero reconegui que les Illes estan "maltractades" i just apliqui els "mínims" de l’Estatut en inversions, quan el que hauria de fer és igualar el finançament de Balears amb el de la resta i compensar les Illes pel greuge dels darrers 25 anys.
El cap de l’Executiu ratificà el compromís d’inversió pública a l’Arxipèlag i assegurà que el futur model de finançament autonòmic millorarà "substancialment" la situació de les Illes, la comunitat "més afectada" i "objectivament més perjudicada" pel model actual. Zapatero recordà que, tot i que 2009 serà "un any de dificultats", els Pressuposts Generals recullen gairebé 288 milions d’euros per a les Balears, un 11,5% més que l’any anterior. També reiterà que el sistema nou tindrà en compte la seva població real i la insularitat.
"Estam realitzant un important esforç d’inversions en infraestructures i farem aquesta reforma del mètode de finançament, que millorarà la situació objectivament més perjudicial per a Balears", afegí. La situació, insistí, millorarà "perquè aquest és el compromís, perquè és just i perquè els ciutadans balears duen molts anys en una situació relativament pitjor", i enumerà els diversos convenis signats per a inversions en infraestructures.
La resposta de Sampol fou clara: "Està millorant, però necessita millorar més". I l’advertí que l’Arxipèlag encara no arriba a la inversió mitjana per càpita que fa el Govern a la resta de l’Estat. Després del ple, Sampol posà un "zero" a la resposta de Zapatero perquè no havia assumit cap compromís dels que ell li proposà i just repassà el que ja ha fet. Segons el senador, la d’ahir fou la "pitjor" intervenció de Zapatero en la legislatura per la seva inconcreció.
Leciñena acusa Rodríguez d’encarregar informes "inútils" a 1.000 euros el full
La consellera d’Interior, Maria Àngeles Leciñena (PSOE), acusà ahir el seu antecessor en el càrrec i ara diputat del PP, José María Rodríguez, d’encarregar informes durant la legislatura anterior que costaven mil euros el full i que no servien per a res. En la compareixença al Parlament per explicar els seus pressuposts, Leciñena fins i tot llegí part d’un d’aquests informes de 40 fulls, sobre dipòsits de gas, on es concloïa que el mateix informe no servia.
Arran d’una intervenció de Rodríguez en la qual qüestionà la poca dotació prevista per a la Conselleria (22 milions, un 1,8% més que ara), la responsable contestà que tindria més doblers si no els hagués hagut de dedicar a resoldre tot el que ell no havia fet bé i esmentà les deficiències de l’edifici de l’112, inaugurat en temps del PP i que, segons Leciñena, tenia deficiències de seguretat. Rodríguez advertí a la consellera que ell s’havia pogut equivocar, però que no havia posat la mà al calaix. Li recriminà que aprofitàs una compareixença pels pressuposts per criticar la seva gestió i l’avisà que, si l’ha d’acusar de res, que vagi als tribunals.
Durant la compareixença, la consellera anuncià que crearà un servei propi de meteorologia a disposició de la Direcció General d’Emergències. La iniciativa s’ha acordat arran de les tempestes i els temporals d’enguany i de l’any passat, per complementar les actuacions de l’Agència Estatal de Meteorologia per anticipar fenòmens adversos.
Mobilitat destinarà 11 milions a abaratir més el transport públic
PALMA La Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori repetirà el 2009 la injecció de doblers que ja ha practicat enguany per poder abaratir encara més les tarifes i serveis del transport públic en el conjunt de les Illes. El conseller, Gabriel Vicens, explicà ahir que aquesta partida tindrà 11 milions d’euros del total de 135 milions de què disposarà el departament, segons avançà durant la seva compareixença al Parlament.
El titular de Mobilitat subratllà el pressupost previst per a Serveis Ferroviaris de Mallorca, amb més de 129 milions, per millorar la xarxa actual i començar els projectes dels nous traçats prevists. El 2009, Mobilitat disposarà dels primers recursos estatals provinents del conveni ferroviari. El conseller mantingué que l’any que ve s’enllestirà el projecte del primer tram del tramvia de la badia de Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No afluixi senyor Sampol, continui aquesta tasca que molts ciutadans recolzam, és una pena no ser al Congrés, temps al temps. Endavant!