TW
0

Un empresari detallà ahir a la jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, com fou suposadament "extorsionat" i "pressionat" per l’exgerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) Antònia Ordinas i per l’exdirector general de Promoció Industrial Kurt J. Viaene, tots dos a la presó en règim preventiu arran de les investigacions del cas Scala.

Sergio J. Pereletegui explicà que l’objectiu de les pressions era mantenir el pagament d’unes "comissions" il·legals del 40% per fer estudis que se li encarregaven sobre els mercats internacionals pels productes de les Illes Balears. L’empresari assegurà que les comissions sempre s’abonaven "en metàl·lic i en mà". Normalment, recordà, el seu contacte en el CDEIB era Ordinas. Però també digué que durant els quatre anys que havia treballat per al Consorci "en dues o tres ocasions" va lliurar el sobre amb els doblers en presència, també, de Kurt J. Viaene.

No defugir conseqüències

Durant l’interrogatori, l’empresari Pereletegui, natural de Lleó i imputat en el cas, intentà convèncer la jutgessa que ell no se sentia bé pagant les comissions i que en més d’una ocasió ho havia fet constar a Ordinas, ja que li expressà que no volia "continuar treballant així". Tanmateix, lamentà Pereletegui, "Antònia em continuava pressionant i en una ocasió em va dir que hauria de parlar-ho amb Kurt i que no defugís les conseqüències". De fet, sempre segons l’empresari, Ordinas l’advertí que Viaene tenia "molts contactes" i que, per tant, podia "fer-li la vida impossible".

Notícies relacionades

Durant la vista judicial, el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach insistí molt a l’empresari sobre el possible coneixement que podria tenir Viaene del pagament de les comissions. Les respostes de Pereletegui deixaven entendre que l’exdirector general de Promoció Industrial durant el Govern de Jaume Matas sabia perfectament allò que passava. A banda de les dues o tres reunions en les quals Viaene era present, l’empresari assegurà a la jutgessa que el seu misser aportarà un correu electrònic enviat per  Kurt J. Viaene en el qual l’insta a recordar abonar l’extra del 40% del qual "ja n’havien parlat".

L’empresari també explicà que durant els primer contactes ni Viaene ni Ordinas li exigiren res. Fou just abans d’ingressar el tercer pagament pel primer dels vuit treballs que féu pel CDEIB quan els dos membres del PP l’informaren de la necessitat de pagar un "peatge", segons paraules explícites d’Ordinas.

A més, l’empresari explicà com l’exgerent del Consorci el seduí assegurant-li que si acceptava abonar la comissió del 40% podrien arribar a molts acords i a adjudicar-li molts estudis i treballs pagats amb els doblers públics de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Energia, encapçalada aleshores pel conseller de Matas Josep Juan Cardona, imputat també en la causa. Així, amb la declaració de Pereletegui, quedà destapat ahir el suposat modus operandi dels preusmptes caps dela trama de cobrament de comissions il·legals.

Interroguen un altre empresari del cas

Minuts abans de la compareixença de Pereletegui va declarar un altre empresari imputat, Arnoldus Mateo Van Den Hurk, soci del regidor del PP de Lloseta Felip Ferré en algunes entitats implicades en el cas. La declaració d’aquest empresari fou molt menys aclaridora que la de Pereletegui, ja que aquest va assegurar que no sabia res de les comissions, i atribuí totes les responsabilitats financeres i de gestió al seu soci Felip Ferré, que fou expulsat del partit després que es conegués la seva imputació en el cas Scala. Un dels extrems que sí que va reconèixer Mateo Van Den Hurk és que ell viatjava amb la Conselleria però després facturava les despeses a través del CDEIB. També va parlar a la jutgessa d’un viatge a la Xina amb un polític del PP no imputat en el cas, l’exconseller de Turisme Joan Flaquer.