“Els jutges tenen dret a vaga a qualsevol país democràtic”

Francisco Martínez, degà dels jutges de Palma, repassa l'estat de la Justícia a l'Estat espanyol i assenyala les seves mancances, com ara la falta de jutges i l'excessiva feina de què es fan càrrec

TW
0

Francisco Martínez Espinosa (Palma, 1956) és el degà dels jutges de Palma. La junta de jutges anuncià la setmana passada que, si no s’accepten una sèrie de reivindicacions, podrien acudir a la vaga. Parlam amb ell d’aquest tema, de la independència del poder judicial i de l’estat d’aquest poder a l’Estat espanyol.

La junta de jutges de Palma ha anunciat que podria convocar una vaga si no hi ha millores al sistema judicial. Tenen els jutges aquest dret?

És una qüestió molt polèmica, perquè no hi ha criteris clars. Hi ha moltes interpretacions i no un posicionament clar. A qualsevol país democràtic com ara Portugal, Itàlia o França els jutges tenen i han exercit el dret a la vaga. Crec que el Govern hauria de proposar una llei que instauri d’una manera expressa el dret.

La junta de la setmana passada no era una vaga encoberta?

No. El que preteníem era aprofitar la protesta dels secretaris judicials, perquè la junta de jutges tingués la mínima repercussió per als ciutadans i així evitar perjudicis als ciutadans.

Demanau una reducció del volum de feina que afronta un jutge. Quin és aquest volum a Palma?

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) establí uns barems per quantificar quina feina es podia assumir. A Primera Instància, per exemple, que representa el gruix dels jutjats, record que eren uns 720 assumptes anuals d’entrada. Jo puc garantir que, si no doblam la quantitat, hi som a prop. Tots els jutges estan treballant per damunt de les seves possibilitats.

I per què té aquests problemes la Justícia?

Jo crec que hi ha molts de condicionants: saturació, càrrega de feina, manca de jutges. També podríem parlar de manca d’organització o de falta de sistemes preventius. I, per suposat, de la manca de jutges. Espanya és a la coa dels països europeus pel que fa al nombre de jutges per habitant.

El cas de Mariluz Cortés és fruit de tots aquests problemes?

Jo crec que sí, que alguna cosa té a veure. Però tampoc no ho puc assegurar, perquè no he vist l’expedient disciplinari d’aquest company. No puc caure en el mateix defecte que el poder polític. Ara bé, sense referir-me a aquest cas, si a una persona se la força a fer feina fins a superar d’una manera notòria la càrrega racional que pot assumir, aquesta persona està abocada a cometre una errada.

Creieu que la protesta dels secretaris judicials estava justificada?

Tampoc no ho puc dir.

També exigiu que es respecti la seva independència del poder judicial. És possible amb aquest CGPJ escollit pels grups parlamentaris?

Hi ha molts companys i associacions que qüestionen l’autonomia i independència del CGPJ. Els vocals que han estat triats tenen ara cinc anys per demostrar si aquestes sospites de dependències eren certes. El temps ho dirà.

Tots aquests problemes mostren que el judicial és un poder dèbil?

Jo crec que la Justícia és la que té la posició més dèbil perquè està supeditada als pressuposts que gestiona i aprova el poder polític. Jo crec que la Justícia hauria de tenir autonomia pressupostària.

Quina percepció creieu que té la societat de la Justícia?

Crec que els jutges espanyols han fet molt bona feina, però, si no se sap traslladar a la ciutadania el que es fa sempre, quedarà aquesta percepció dolenta que jo trob injustificada. I aquí jo crec que el CGPJ té molta feina a fer. De tota manera, els jutges no som tota la Justícia. Un jutge pot fer la seva feina molt bé, però, si tots els altres condicionants de la justícia no funcionen, el ciutadà criticarà la Justícia en conjunt.

Els darrers casos de corrupció política a Balears provoquen molta de feina?

Sí, perquè de vegades són casos molt complexos i suposen molta tensió per la seva repercussió mediàtica. Potser convindria crear jutjats d’instrucció ben equipats i preparats dedicats exclusivament i exhaustiva a temes de corrupció política o econòmica .