TW
0

Unió Mallorquina suspèn de militància el seu diputat, Tomeu Vicens, principal imputat en el cas Son Oms, i l’obliga a abandonar el seu grup per passar al grup mixt. L’executiva d’UM decidí diumenge, per unanimitat, demanar la seva dimissió de diputat i iniciar, si aquest es negava a deixar l’escó, un procés que pot acabar amb la seva expulsió del partit. El president d’UM, Miquel Nadal, demanà ahir a Vicens que dimitís. La seva negativa desencadenà el procés. De moment, el suspenen de militància, l’envien al grup mixt i li obren un expedient disciplinari. UM, per contra, perdrà el seu parlamentari i el Pacte podria perdre la majoria si Vicens no vota amb les forces de centreesquerra.

Públicament, UM només informà que havia suspès de militància Vicens i que l’enviava al grup mixt fins que "la Justícia es pronunciï de manera ferma sobre la seva situació processal". Tanmateix, en realitat, UM ja ha demanat la dimissió a Vicens, tal com el president del Govern, Francesc Antich, requerí al partit la setmana passada. Una petició que secundaren el PSOE i el Bloc, socis d’UM al Pacte.

La decisió de l’executiva d’UM, que es prengué diumenge vespre a Ariany, no és conseqüència de la posició adoptada ahir pel Tribunal Superior de Justícia (TSJIB), que es declarà competent per investigar el cas Son Oms. Per tant, quan UM decideix, la situació processal de Vicens no ha canviat des que, la setmana passada, l’executiva just optà per rellevar-lo com a portaveu i com a membre de la Comissió d’Urbanisme, ajornant qualsevol decisió més fins que el TSJIB es pronunciàs. Només la pressió dels socis i la pressió de les bases del partit explicarien el canvi d’actitud de la direcció d’UM.

Segons fonts de la direcció, les bases del partit reclamaven més contundència. Altres fonts diuen que Miquel Nadal es comprometé divendres amb Antich i amb Biel Barceló (Bloc) a endurir la posició del partit respecte a Vicens i a fer-ho en breu. Amb l’expulsió de Vicens al grup mixt, UM quedarà sense grup propi i els dos diputats que li queden —Maria Antònia Munar i Josep Melià— també passaran a engrossir el grup mixt (ara integrat per les dues diputades d’Eivissa pel Canvi i pel de Formentera). Tot i que UM confia que això no passi i que els grups del Pacte li "prestin" un diputat per mantenir el grup, el reglament de la Cambra només preveu que es creï un grup els deu primers dies de cada legislatura. Per altra banda, la direcció d’UM també ha convocat per dijous horabaixa els principals òrgans del partit: el consell polític, presidents i secretaris de comitès locals i batles i regidors.

El diputat no diu si votarà el Pacte

El diputat d’UM, Tomeu Vicens, va recordar ahir que fins ara havia votat amb la majoria que dóna suport al Govern del Pacte, però "a partir d’ara serà a partir d’ara" i evità dir amb qui votarà quan estigui al grup mixt. "De moment sempre ho he fet, però no respondré preguntes de futuribles", va afirmar Vicens. Si no votàs amb el Pacte, el deixaria en minoria. En una entrevista a Ona Mallorca, també assegurà que conegué les intencions del seu partit "per telèfon" i avançà que avui acudirà al Parlament i ho continuarà fent mentre pugui.

Notícies relacionades

Vicens conegué ahir dematí la decisió del seu partit per boca del seu president, Miquel Nadal, i considerà "coherent" i "lògic", tant per ell com per la direcció, que el suspenguin temporalment de militància. El diputat assegurà desconèixer que la decisió suposava enviar-lo al grup mixt però, en tot cas, es mostrà disposat a acatar el mandat per calmar els ànims de tothom i deixar el partit al marge de la polèmica. Vicens reiterà que no dimiteix com a diputat.

L’executiva es reuní diumenge a can Pascual

Si ja és inusual que un partit polític reuneixi la seva executiva en diumenge, més ho és encara que ho faci a casa d’un dels dirigents. Això és el que va fer Unió Mallorquina, convocà la seva direcció diumenge a Ariany a casa del vicepresident del Consell i conseller insular d’Obres Públiques, Antoni Pascual. La reunió acabà amb un pa amb oli a can Pascual. Entremig, s’acordà demanar la dimissió de Vicens. Els dirigents d’UM foren convocats el migdia pel seu president, Miquel Nadal, que havia acudit a les fires de Porreres. Allà, Nadal es reuní amb membres de la formació. Els representants d’UM als pobles demanaven als seus dirigents una actuació més contundent amb Vicens. I així es produí hores més tard a Ariany.

A la reunió d’Ariany acudiren tots els membres de la direcció menys tres. El batle de Porreres, Bernat Bauçà, no hi pogué anar perquè tenia fires al poble; el conseller d’Esports, Mateu Cañellas, tampoc hi assistí perquè era a València al Gran Premi de motociclisme; i la tinent de batle de Palma Cristina Cerdó també n’excusà l’absència. En aquesta reunió s’acordà, per unanimitat, demanar la dimissió del fins fa poc portaveu parlamentari de la formació, Tomeu Vicens. També s’acordà en aquesta atípica trobada que, si el diputat es negava a dimitir, se li obriria un procés per indisciplina, el quals s’iniciaria amb la suspensió de militància i el seu pas al grup mixt i que podria desembocar en la seva expulsió del partit.

Vicens es veié després amb Munar

El diputat Tomeu Vicens mantingué ahir migdia una trobada amb la presidenta del Parlament i expresidenta d’UM, Maria Antònia Munar. La reunió es produí després que el president del partit, Miquel Nadal, hagués demanat a Vicens que dimitís i després que aquest s’hi negàs. En la trobada entre Munar i Vicens, aquest l’hauria informat dels esdeveniments. Abans, Vicens havia acudit a mitjan dematí a les dependències que té Munar al Parlament. També el dematí, Munar es veié al Parlament amb l’exconseller de Turisme Francesc Buils, que dimití setmanes enrere després d’un llarg torcebraç amb la direcció d’UM.