TW
0

El Kurdistan va ser el centre d’atenció ahir dematí a l’auditori Sa Màniga, Cala Millor. Un poble sense estat, dividit entre l’Iraq, l’Iran, Síria i Turquia. I precisament el maltractament que pateix aquest poble és "una de les raons per les quals Turquia no pot entrar a la Unió Europea", explicà Ignasi Dies, membre de Centre de Recerca del Poble Kurd. Una Europa "amb esperit de pau, integradora i que mai no ha agreujat un conflicte" va ser la que va retratar el periodista expert en política internacional Martí Anglada.

Estratègies

"Actualment no hi ha una política estratègica dels Països Catalans cap a Europa", anuncià Anglada, qui afegí que "ho hem de lamentar perquè Europa ofereix terrenys suficients per poder actuar". Segons l’analista internacional, "els territoris de parla catalana podem contactar amb altres regions que tenen una potència econòmica i unes ambicions nacionals semblants a les nostres i així formar lobbies de pressió efectius".

I és que Anglada defensa que "la competència econòmica a la Unió Europea es produeix entre regions i no entre estats". Precisament per això el periodista argumentà que "és aquí on tenim el marge d’actuació ja que en el terreny econòmic Europa fon les fronteres estatals i això ens interessa".

Euroregions

Martí Anglada no oblidà "la figura de les euroregions transfrontereres, unes estructures territorials que es poden combinar amb acords polítics i econòmics entre regions". Tot i això, Anglada reconegué que després d’un moment de molta activitat en aquesta direcció "ara ens trobam en una etapa d’impàs perquè l’Euroregió promoguda per Pasqual Maragall té un creixement vegetatiu, encara que no ha desaparegut". Una Euroregió que neix a Alacant i arriba al sud-est de França passant per les Illes Balears.

Segons el periodista, "els Països Catalans tenim la força de suposar un problema i la nostra solució passa per evidenciar-lo amb els problemes que suposen Còrsega, la Bretanya i el País Basc". Així, Anglada defensà que "el camí europeu és més llis que el peninsular, la prova és que és més fàcil proposar l’oficialitat del català al Parlament Europeu que al Parlament espanyol.

"L’Europa continental és l’autèntic contrapunt a l’eix angloamericà"

El retrat europeu d’Anglada consisteix en una UE dirigida per França i Alemanya. Fins ara "les bases de la UE han estat l’economia, l’organització d’un sistema de defensa i una política exterior conjunta, unes bases de les qual el Regne Unit s’ha desmarcat clarament", argumentà Anglada. Pel periodista, "és evident que Merkel maneja la caixa i que Sarkozy és el cap visible de la política exterior", un tàndem que "funciona perquè sap atreure els socis de l’est i del sud cap a la pau i la democràcia, que és el que ens dóna un paper al món".