"Demanar que el Sàhara accepti l’autonomia que ofereix el Marroc és com demanar a una persona a qui han robat tot que només reclami una part del que li han pres", va assegurar el professor de Dret Internacional de la Universitat del País Basc, Juan Soroeta.
Soroeta, que també és assessor del Front Polissari, i Oualad Moussa, el delegat d’aquest òrgan de representació del Sàhara a Catalunya, varen pronunciar ahir dematí la conferència El Sàhara Occidental: autodeterminació i drets col·lectius.
35 anys de dramatisme
"Quan era un infant mai no m’hauria pensat que els espanyols abandonassin el Sàhara, jo anava a escola amb catalans, castellans i canaris, però de cop i volta vaig haver de partir cap al desert", explicà Moussa. Una experiència que va compartir amb 150.000 persones més "com una manera de no reconèixer l’ocupació marroquina". Una ocupació que molts marroquins tampoc no volen, perquè segons els dos conferenciants "molts dels colons que viuen en territori saharià volen, com nosaltres, que el Marroc reconegui la independència del nostre país".
Segons Soroeta, "des del punt de vista del dret internacional el Marroc no té cap argument defensable" perquè "abans de la colonització espanyola mai no havien existit vincles de sobirania entre el Marroc i el Sàhara".
I és que "segons les Nacions Unides al final d’un procés de descolonització hi ha d’haver per força un referèndum", afegí Soroeta. Un referèndum que fa més de trenta anys que el Marroc manté bloquejat.
Per acabar, tant Juan Soroeta com Oualad Moussa varen fer constar que "en l’àmbit del dret i en el d’aquest conflicte, la neutralitat que pretenen Espanya i França no pot existir: o s’està a favor de l’aplicació del Dret Internacional o s’hi està en contra".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Desde UPyD llevamos mucho tiempo haciendo campaña por la libertad del Sahara, apoyad nuestra campaña