TW
0

La portaveu del Govern, Joana Barceló, ha dit avui que “no hi haurà eleccions anticipades” com a conseqüència de la crisi parlamentària generada per la petició del president de l'Executiu, Francesc Antich, a Unió Mallorquina (UM) de rellevar com a diputat Bartomeu Vicens, imputat en un cas de corrupció.

“El Govern està treballant amb tota normalitat, tota coherència i amb total cohesió de tots els seus membres”, ha assegurat Barceló a la roda de premsa posterior a la celebració del Consell de Govern. Barceló ha demanat “tranquil·litat”, ha assegurat que el Govern es manté en espera de “una resolució” per part d'UM sobre la petició formulada per Antich i ha anunciat que tampoc no hi haurà reunió de seguiment del pacte de governabilitat ja que el president “està en contacte amb el Govern i amb els secretaris generals (dels partits), i no hi haurà convocatòria formal”.

Convocatòria d’eleccions anticipades. Aquesta era l’expressió més repetida ahir als passadissos del Parlament, després de la crisi oberta a la majoria que dóna suport a l’Executiu. Una crisi que esclatava en ple debat de política general, quan el president Antich demanava als seus socis d’UM la dimissió del diputat Tomeu Vicens, imputat en el cas Son Oms, i que s’agreujava quan ni el mateix Vicens ni l’Executiva del seu partit no secundaven la petició. Ahir, la possibilitat de convocar eleccions sonava de boca en boca, tant en membres dels partits del Govern com de l’oposició, però Antich exhaurirà totes les opcions possibles abans de recórrer a la potestat que li atorga el nou Estatut.

I és que la convocatòria d’uns comicis anticipats suposa, per un costat, aturar l’Administració en plena crisi econòmica. Per l’altre, genera massa riscs sobre els partits perquè ningú no sap què passaria ni com afectarien els resultats a institucions com el Consell o Cort, governades pel Pacte i on, en principi, no s’haurien de fer eleccions. En qualsevol cas, tots, també Antich, han començat a valorar aquesta possibilitat i la de trencar amb UM. El líder del Bloc, Biel Barceló, no ho descartà a curt termini. A pesar d’això, molts creuen que l’amenaça d’eleccions just és una arma dels socialistes per pressionar UM i forçar-la a demanar la dimissió de Vicens.

De fet, el PSIB sumà ahir un nou element de pressió sobre UM. Els socialistes reuniren l’executiva per donar suport a la petició de dimissió que formulà Antich i per demanar, de nou, als socis d’UM que reclamin a Vicens la seva acta de diputat. La secretària d’Organització del PSIB, Rosamaria Alberdi, afirmà que el seu partit valora "les passes" d’UM, que ha decidit rellevar Vicens de portaveu al Parlament i de la Comissió d’Urbanisme del Consell, però recalcà que el PSIB "està pendent que UM decideixi o no demanar-li l’acta de diputat".

Tot i que Antich evità ahir valorar la situació i es limità a demanar "prudència" i "tranquil·litat", la portaveu del Govern, Joana Barceló, reiterà que la passa feta per l’Executiu és "clara" i ara dóna "marge perquè UM la valori". Barceló esperava que ahir aquest partit respongués. Però UM no prendrà cap decisió fins que el Tribunal Superior de Justícia (TSJB) no es pronunciï sobre Vicens. I tots els partits esperen que no s’hi torbi gaire. Depenent de la decisió del Tribunal, s’obren diversos escenaris. Si el TSJB prengués una decisió contundent contra l’imputat, UM exigiria el seu escó. Vicens podria dimitir, i seria rellevat, o podria desobeir el partit i continuar de diputat, com va deixar entreveure ahir. Si continuàs, UM l’expulsaria del grup parlamentari, que quedaria dissolt perquè no tindria prou membres. Antich continuaria governant, però en minoria, encara que Vicens afirma que li mantindria el seu suport.

Si el TSJB no decretàs mesures cautelars contra el diputat d’UM, el seu partit no en demanaria la dimissió. Això generaria un problema a Antich, que no preveu fer marxa enrere en la petició de dimissió. De fet, els socialistes han fet saber als socis que no aguantaran més una situació en què el Govern depèn del vot de Vicens.  Només en un escenari on UM no demanàs la dimissió de Vicens —pot passar també que la decisió del TSJB es retardi molt—, Antich es podria plantejar expulsar els consellers d’UM i governar en minoria amb el Bloc. Amb tot, la previsible inestabilitat que es generaria presentaria aquest escenari com una passa prèvia a la convocatòria d’eleccions anticipades, l’última opció d’Antich.