A què respon aquesta divisió territorial del vostre consolat?
Doncs que aquestes tres comunitats autònomes són les que tenen més relacions econòmiques amb Hongria. Més del 50% dels intercanvis comercials entre l’Estat espanyol i Hongria prové d’aquests territoris. Aquest consolat es creà el 1992, després dels Jocs Olímpics de Barcelona. Fou en aquell any que des d’Hongria es veié la necessitat de tenir-hi representació.
No hi té res a veure que la dona de Jaume I fos Violant d’Hongria?
És evident que aquesta és una bona relació històrica. No n’hi a bastament, però. A més, Aragó, no hi està inclòs, sinó que depèn de l’Ambaixada de Madrid. Mirau, ara que heu dit això de la reina Violant, en el mes de maig s’inaugurarà al Museu d’Història de Catalunya una exposició sobre les relacions entre la monarquia catalanoaragonesa i l’hongaresa entre els segles XII i XV. I Violant hi tindrà un paper destacat. És fruit de la col·laboració entre la Generalitat i el Consolat.
No la dureu a Mallorca?
És massa car. Hi ha peces d’arreu d’Europa i hauríem de pagar assegurances.
Quants ciutadans hongaresos viuen a Balears?
No arriben als 100. A Catalunya n’hi ha devers 1.300 i a València, prop de 1.000. Hi ha molts de professionals liberals. Per exemple, alguns músics de l’Orquestra Simfònica de les Balears ho són.
Quins serveis desenvolupau?
Sobretot són temes administratius com la renovació de passaports. Tramitam molts pocs casos de delinqüència. En aquestes tres comunitats només hi ha 8 persones de ciutadania hongaresa empresonades, una xifra que es troba molt per davall d’altres nacionalitats. Això demostra que els hongaresos residents tenen índexs baixos de delinqüència.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
i exactament a quin tipus de lector del Balears li interessa això? Més valdria que fessiu més feina en les notícies de pitiüses i de MEnorca i de la part forana, que no emplenar espai mort amb aquest tipus de notícia.