L’actual situació de Vicens és fruit de la decisió que prengué ahir el jutge a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció. Juan Carrau sol·licità al magistrat que la causa de Son Oms continuï sent investigada al seu jutjat, però que atesa la situació d’aforat de Vicens, sigui el TSJIB qui decideixi si s’emprèn cap mesura cautelar contra ell.
Entre aquestes possibles mesures es troba l’ingrés preventiu a la presó que, segons anuncià la Fiscalia en la querella criminal presentada el 15 d’octubre, és el que té previst demanar a la Sala Civil i Penal del tribunal. Ahir, fonts properes al cas confirmaren que el més probable és que Anticorrupció sol·liciti presó i embargament de comptes per al polític, sigui amb o sense fiança per eludir la mesura.
A Cort hi estava el PP, no UM
Tomeu Vicens només contestà ahir les preguntes de la seva defensa, acollint-se al seu dret de no declarar en l’interrogatori del jutge Lope Sola i del fiscal Carrau. Durant la compareixença judicial, el polític d’UM assegurà que no havia intervingut mai per res en l’aprovació dels plans urbanístics que afectaven el polígon de Son Oms. De fet, indicà Vicens en referència a la gestació del polígon industrial, "el planejament municipal l’aprovà Cort, amb majoria absoluta del PP, sense que UM hi tingués tan sols representació. Això passà l’any 1998".
A més, recordà el diputat davant el magistrat que instrueix el cas, "si el Consell [en mans d’UM] hi va intervenir, va ser per retallar la superfície del polígon" de Son Oms. El membre d’Unió Mallorquina i exconseller de Territori del Consell de Mallorca també deixà constància dels càrrecs que havia ocupat i de l’època en què ho havia fet, ja que la seva defensa sosté que la Fiscalia Anticorrupció va errada en algunes de les dades aportades al jutge en aquest sentit.
Abans d’iniciar la declaració, Vicens reiterà una sol·licitud al jutge, presentada aquesta setmana, en la qual es demana la nul·litat de la major part de les diligències practicades per Anticorrupció. En aquest escrit, el misser de Vicens, Eduardo Valdivia, assegura que durant el procés s’han vulnerat diversos drets dels acusats. Un extrem que Valdivia va fer constar ahir al final de les declaracions dels seus tres defensats.
L’advocat de la defensa també lliurà ahir al jutge Juan Ignacio Lope Sola un document del BBVA (reproduït a la imatge de dalt) en el qual queda palesa la legalitat dels 54.000 euros suposadament dipositats a les illes Caiman, que en realitat són accions de l’empresa petroliera Repsol. El polític d’UM entrà ahir a la sala de declaracions amb una hora de retard, ja que abans d’ell hi havien de testificar la seva esposa, Antònia Martorell, i Elisabeth Diéguez, que és l’administradora de Metalumba SL, l’empresa del matrimoni implicada en el cas.
40.000 euros per marxar
Martorell, que no té cap càrrec polític ni és aforada, no pogué sortir ahir dels jutjats de la via d’Alemanya fins que els seus representants legals no lliuraren 40.000 euros. Aquest és el volum de la fiança que hagué d’abonar Antònia Martorell per eludir la mesura de presó preventiva decretada pel jutge a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, encara que aquesta n’havia demanats 10.000 més. Per la seva banda, Elisabeth Diéguez partí dels jutjats en llibertat amb càrrecs. El magistrat tan sols li prohibí sortir de l’Estat espanyol i, per això, ordenà que se li retiràs el passaport de manera immediata.
Tant Diéguez com Martorell comparegueren ahir en qualitat d’imputades en el cas Son Oms, i ambdues s’acolliren al seu dret de no declarar, si bé contestaren les preguntes del seu advocat, Eduardo Valdivia. Després del testimoni de Martorell, el misser Eduardo Valdivia intervingué per mostrar la seva "indignació absoluta" per la insistència de la Fiscalia en els 54.000 euros de les illes Caiman quan, minuts abans, ja havia aportat un document del BBVA que demostra que es tracta d’accions de Repsol. A més, l’advocat recordà que encara no sap de quin delicte s’acusa Martorell, i denuncià la "pressió" de la Fiscalia per "entorpir" l’exercici dels seus drets.
Dues hores abans, en haver finalitzat l’interrogatori d’Elisabeth Diéguez, Valdivia ja havia denunciat dins la sala judicial una sèrie d’irregularitats comeses en el marc de les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció i de l’Agència Tributària pel cas Son Oms. Avui s’han de presentar als jutjats dos imputats més en el cas. Per a les deu del matí el jutge ha citat Maximilià Morales, expresident del Parlament, i dues hores més tard haurà de comparèixer el misser Jaume Montis.
Ni Caiman, ni suborns ni tràfic d’influències
Tomeu Vicens, polític d’UM, parlà ahir en sortir dels jutjats. "M’han retirat el càrrec de tràfic d’influències i el de suborn", assegurà Vicens, tot i que en la querella d’Anticorrupció no hi consten aquestes acusacions. D’altra banda, el diputat explicà davant les càmeres que abans de declarar s’havia lliurat al jutge un document expedit pel BBVA (reproduït a l’esquerra), en el qual queda demostrat l’origen dels 54.000 euros sospitosos que la Fiscalia Anticorrupció li havia trobat a les illes Caiman.
Vicens volia parlar, doncs, per justificar-se. Després no deixà que li fessin més preguntes. A l’horabaixa es dirigí al Parlament, on s’entrevistà amb Munar. Ara, haurà d’esperar per veure quina decisió pren el TSJIB respecte al seu futur immediat. A la investigació encara li queden mesos de feina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Anem a veure i jo no som jutge ni fiscal: ¿A qui ha beneficiat Son Oms? Els beneficiaris són Bartomeu Vicens, en Maximilià Morales (qui deia que a UM no hi havia moral?), al misser Montis, al espòs de Maria Antònia Munar i a altres empresaris, tots ells fitxats i ben fitxats, almanco per la societat de vol gent condreta en política. En Bartomeu Vicens no dimitirà com a diputat perquè sap que anirà cap dret a sa presó. Bona papereta té el president Antich. Jo supòs que en Biel Barceló, na Maria Lluïsa Mascaró, en Llauger & company faran força de valent per treure del Parlament a aquest corrupte que ha sollat l'escó de diputat. I fet fora -que no serà així com dic- un bon raig de ZOTAL, que fa net i desinfecta, a l'escó. UM és un partit corrupte. Li convendria a don Pere A. Serra i Bauzà, alma mater d'aquest imperi de comunicació, canviar l'estratègia editorial. Ja sé que ell no necessita consells, però convè que sàpiga que la gent que va en bus i a peu no combrega amb aquest personal fenici i mercantil d'UM. Són gent que s'ha fet rica en poco temps i sense cap sacrifici ni esforç. Això el poble no el tolera i passara factura. Vostè és ric, pero el s'ha guanyat fent feina i perquè és llest i viu. Ara ha de passar pel cedaç tot el que fa referència a UM, partit sota sospita, inclòs el novell president Miquel Nadal, un fantasma "PANESILLO", que s'ha autonomenat conseller de Turisme, que també fa negocis poc transparents. Tampoc té les butxaques de vidre, com demanava el professor Enrique Tierno Galván. Ara vendran més diaris que mai perquè el personal que està en la pomada espera com reaccionarà el GRUP SERRA, un referent pel bé i pel mal d'aquesta societat que alena segons el que diu la premsa, aquest quart poder que té partidaris i adversaris, i que ha de denunciar tot el que és bo i dolent per la ciutadania. Una tasca engrescadora i amb encant captivador.