Més de vuit-cents estudiants de Secundària i de Batxillerat recorregueren ahir els carrers de Palma per demanar la paralització del procés de Bolonya, que pretén homologar els títols emesos per les universitats de l’Estat espanyol amb els de la resta d’Europa. Els manifestants, que foren convocats pel Sindicato de Estudiantes, anaren de la coneguda amb el nom de plaça del Tub fins a la Delegació del Govern. Duien pancartes amb lemes com "Estudiar és un dret, no un privilgei" i "Que paguin la crisi els capitalistes". Membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també s’hi afegiren.
Segons els convocants, "si el procés de Bolonya tira endavant, accedir a la Universitat serà molt més car per als fills dels treballadors". Segons Anabel Giménez, portaveu del Sindicato de Estudiantes, "la implantació dels estudis de grau deixa que l’especialització universitària depengui dels postgraus, i s’haurà de pagar per accedir-hi". "D’ara endavant serà cada universitat que establirà el preu dels estudis de postgrau i, a més, amb criteris americans de selleció d’alumnes. Això farà que es converteixi en una universitat elitista, de la qual quedaran exclosos els fills dels treballadors", explicava Giménez.
Alumnes dels instituts de Santanyí, Santa Maria del Camí i Pollença es desplaçaren a Palma amb autocar per poder participar en la mobilització. Arreu de Mallorca, la vaga fou secundada de manera irregular. Una setantena d’alumnes de Can Peu Blanc de sa Pobla es manifestaren pel centre del poble. Al cap de pocs minuts d’haver començat a caminar, però, agents de la Guàrdia Civil els barraren el pas perquè no havien sol·licitat el permís de manifestació corresponent. Als instituts de Manacor, Na Camel·la i el Mossèn Alcover, els professors no pogueren fer la majoria de classes perquè molts d’estudiants secundaren la vaga.
"Jo pens que la causa d’aquesta manifestació és molt coherent. No pot ser que els fills dels rics ho tinguin més bo de fer per accedir a la Universitat. No és que jo sigui de cap sindicat, però pens que tots els estudiants hi hem de participar", afirmava ahir Ramon Rodríguez, un alumne de segon de Batxillerat de l’IES Arxiduc Lluís Salvador, tan bon punt hagué començat la marxa. Segons Joan Vila, que cursa el Batxillerat al Josep Maria Llompart, "no pot ser que els estudiants de l’Estat espanyol sempre estiguem a la coa d’Europa en qüestió de coneixements. Els qui ens governen hi han de posar remei, i això s’aconsegueix posant-hi doblers".
Préstecs bancaris
Un dels punts més criticats del procés de Bolonya pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) és que "s’imposarà un sistema de préstecs bancaris per a aquells que vulguin cursar un postgrau". Per a molts de joves això suposarà la seva primera hipoteca. Una altra de les demandes és la retirada del decret que endureix la selectivitat i condicionar 250.000 places universitàries públiques per a aquelles carreres amb més demanda perquè, així, la Universitat es desmassifiqui.
A més, es demana la supressió de les taxes acedèmiques i de les "multes" per a repetidors. És a dir, que si un estudiant ha suspès unes assignatures, per ventura ha estat a causa de la combinació d’estudis i feina. Si és així, segons aquests dos sindicats, no s’hauria de fer pagar més per una segona matrícula d’una matèria determinada. Per tot plegat, s’ha convocat una altra vaga per al proper 13 de novembre.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És ben hora d'escabetxar a l'Estudiantet en les seves opinions perquè necessita anar a l'escola per tal d'aprendre a llegir i a escriure. Que s'apliqui la recepta a ell mateix, pobre ignorant.
La veritat del que ha passat avui a la manifestació estudiantil a Palma: http://www.llibertat.cat/content/view/3924/1/ SEPC Mallorca
Els centros publics són més cars que els concertads i tal vegada més cars que certs centros particulars. Generalment, se sol emprar "privad" enlloc de "particular". Hi ha massa alumnes de ensenyament secundari. Ès necessari fer escabetixinas que filtrin els estudiants incompetents.