Un dels motius de la convocatòria era la sanció imposada pel Ministeri de Justícia a la secretària del Jutjat penal número 1 de Sevilla, Juana Gálvez, arran del cas de la nina andalusa Mari Luz Cortés, morta suposadament per un pederasta, la condemna del qual no s’havia executat. De fet, 282 dels 288 secretaris judicials que treballen als jutjats de Sevilla se sumaren a la protesta. Tanmateix, els secretaris no protestaven només per aquest cas, sinó per la manca d’inversions i de prestació de mitjans addients que al seu parer pateix la Justícia i que impedeix tenir el sistema judicial "que mereix el ciutadà". En aquest sentit, el secretaris judicials advertiren que un cas com el de Mari Luz Cortés es podria produir a qualsevol jutjat de Balears.
Quant a l’efecte que l’aturada havia tingut sobre el funcionament del jutjats de Balears, Silvia Martínez Pomar, secretària judicial del jutjat d’instrucció número 5 de Palma, calculà que a tot l’Arxipèlag havien quedats suspesos "més de 200 judicis i més de 500 diligències, si bé aquestes dades eren aproximades. Els serveis mínims només atengueren les causes penals amb presos i les de guàrdia.
D’altra banda, aprofitant la protesta dels secretaris judicials, ahir es reuní la junta de jutges de Palma, la qual cosa a la pràctica equivalia a una vaga de jutges. Els magistrats, convocats al jutjats de la Gerreria, ratificaren per unanimitat el pronunciament del 8 d’octubre de l’assemblea de degans d’Espanya en què es mostrava un rotund rebuig a les intromissions del poder polític en el judicial. A més, els jutges de Palma exigiren una sèrie de millores com ara dotar els jutjats amb mitjans necessaris per realitzar la seva tasca. La junta es reunirà el proper 21 de novembre per analitzar el compliment de les seves reivindacions. Si llavors l’Estat no ha fet cap passa concreta, el jutges avisen que podrien fer una vaga.
200
Judicis suspesos
Segons els secretaris judicials, la vaga convocada ahir suposà la suspensió de més de 200 judicis a les Illes Balears.
Els magistrats plantegen les seves reivindicacions
La junta de jutges de Palma, reunida ahir dematí als jutjats de la Gerreria, aprovà quatre punts que féu públics el seu degà, en Francisco Martínez Espinosa. En primer lloc, els jutges volen fer una crida a l’opinió pública per fer-li saber que l’objectiu de la junta és "la dignificació i el bon funcionament d’un poder de l’Estat que és essencial en la tutela dels drets dels ciutadans". El segon punt aprovat és una denúncia davant la societat per "la sobrecàrrega d’assumptes que pateixen els òrgans judicials i les penoses condicions en les quals els jutges desenvolupen el seu treball, cosa que impedeix sovint impartir justícia amb nivells de qualitats desitjables en qualsevol estat de dret avançat".
En tercer lloc, els jutges exigeixen al Govern central els mitjans necessaris perquè el poder judicial s’equipari a la resta de poders i una càrrega de teball suportable per a cada jutjat, a més de respecte a la independència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com a òrgan de govern dels jutges. Finalment, al CGPJ li exigeixen les iniciatives necessàries per millorar les condicions laborals dels magistrats, que treballi amb independència del poder polític, que els vocals territorials matinguin reunions periòdiques amb els jutges de la seva comunitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La falta de mitjans a la Justícia es pública i notoria des de fa molts anys, pero que ara els hi revengui protestar per que hi ha hagut sanció per una greu negligència que va costar la vida a una nina demostra que hi ha molt poca sensibilitat envers de la ciutadania que som el que sofrim les seves errades.
El poder judicial mai no serà independent si no es sotmet democràticament a les urnes i a la voluntat directament expressada per la ciutadania. No hi ha cap raó ni una per la qual el sistema judicial no pugui ser elegit per la ciutadania.