TW
0

Els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Juan Carrau demanaran dimecres a l’autoritat judicial que imposi una mesura preventiva de presó contra el portaveu d’UM al Parlament, Tomeu Vicens. Llevat, asseguren els fiscals en la querella criminal presentada el 15 d’octubre passat davant el jutjat del cas Son Oms, que la declaració del polític d’UM sigui tan clara, que desvirtuï tots els indicis i proves que l’assenyalen com a presumpte culpable. Tanmateix, en l’escrit de la Fiscalia Anticorrupció no s’especifica si es demanarà l’ingrés incondicional a la presó o si se sol·licitarà una mesura de presó eludible amb el pagament d’una fiança.

Els delictes dels implicats

Horrach i Carrau adverteixen d’aquesta manera el portaveu d’UM en la querella criminal presentada davant el jutjat instructor del cas. Tot i així, la llibertat de Vicens no quedarà en mans del magistrat del cas Son Oms, Juan Ignacio Lope Sola, sinó del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, l’autoritat judicial competent per processar un diputat, ja que aquest càrrec ofereix la protecció pròpia d’una persona aforada. És per això mateix que la Fiscalia Anticorrupció ja ha sol·licitat una "exposició raonada" dels fets a la Sala Civil i Penal del TSJIB, amb la finalitat que aquesta institució continuï la instrucció del conjunt de la causa.

En la querella criminal presentada al jutge Lope Sola, els fiscals Anticorrupció enumeren un total de cinc presumptes tipus delictius comesos en el marc del cas Son Oms: estafes, recepció i/o blanqueig de capitals, falsedat en documents mercantils i delicte contra la Hisenda Pública. La Fiscalia no especifica en la querella qui hauria comès cada delicte, ni tampoc estableix cap llista dels querellats, però sí que apunta a altres persones presumptament implicades en el cas. Les tres més rellevants són: l’expresident del Parlament Maximilià Morales (UM); el misser Jaume Montis i l’esposa de Tomeu Vicens, Antònia Martorell.

A més, la Fiscalia Anticorrupció també enumera en la querella la relació dels propietaris de terrenys a Son Oms que haurien cedit a Vicens i a Morales un 15% de les seves parcel·les al polígon, a canvi de la requalificació de parcel·les. Es tracta de: Josep Garí Puigserver, Guillem Ramis Frau, Isabel Ramis Frau, Maria Tomàs Ros, Bernat Febrer Brunet, Maria Vidal Alemany i Miquel Munar Munar.

919.000€ sense justificar i 54.000
a les Illes Caiman

Més de 919.000 euros. Aquesta és la quantitat de doblers que no han pogut justificar ni Tomeu Vicens ni la seva esposa, Antònia Martorell, segons assegura la Fiscalia Anticorrupció en les conclusions de la querella pel cas Son Oms. Els fiscals Pedro Horrach i Juan Carrau recorden que els ingressos no justificats tingueren lloc durant els anys en què Vicens exercia de conseller. Ara, afirmen els fiscals, ni Vicens ni Martorell no han pogut aclarir la procedència o l’origen dels 919.000 euros.

A més, afegeix l’escrit de la Fiscalia, "els querellats ja efectuaren el 2001 un dipòsit a les Illes Caiman de 54.000 euros mitjançant un producte financer per eludir la tributació correcta". La querella presentada explica detalladament la tesi dels fiscals respecte del modus operandi de la presumpta trama de corrupció, que hauria nascut per requalificar els terrenys de Son Oms a canvi de les ja conegudes comissions del 15% de les parcel·les.

Els fiscals Horrach i Carrau asseguren que, el 1990, Tomeu Vicens i Maximilià Morales es dirigiren als propietaris dels terrenys de Son Oms (llavors no urbanitzables) per oferir-los fer ús de la seva influència a Cort i al Consell a través d’UM per a requalificar els solars com a urbanitzables d’ús industrial, i per endur-se’n una comissió il·legal del 15% de les parcel·les de cada propietari.

Així, a partir de 1999, un pic publicada la requalificació dels terrenys, el misser imputat, Jaume Montis, constituí una empresa per comprar falsament el 15% de les parcel·les. Més endavant, Montis transmetria els suposats beneficis obtinguts a Vicens de manera directa, per mitjà de la seva esposa o per mitjà de Metalumba SL. Per la seva banda, Maximilià Morales hauria rebut els doblers a través de béns immobles no especificats en la querella.

La Fiscalia sol·licita una fiança de
8.172.848€

La querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció en el cas Son Oms estableix també una elevada fiança de 8.172.848 perquè Tomeu Vicens pugui fer front a la responsabilitat civil dels presumptes delictes que se li imputen en el conjunt de la causa. Aquesta quantitat, explica la Fiscalia, està justificada per una sèrie de càlculs que es fan sempre amb relació al volum de doblers vinculats als presumptes delictes comesos pel portaveu d’UM.

La Fiscalia Anticorrupció estima així com a "necessària" aquesta sol·licitud al TSJIB "per evitar que l’imputat sostregui els seus béns de l’acció de la Justícia". D’aquesta manera, els fiscals Horrach i Carrau comencen justificant la fiança pel comís de 770.636 euros estafats per Vicens. A més, la falsedat mercantil continuada suposadament comesa també pel d’UM li pot suposar una pena multa de 10 mesos amb una cuota de 100 euros al dia, és a dir, 30.000 euros.

A això cal afegir 1.729.000 euros, més de sis vegades l’import suposadament defraudat a la Hisenda Pública, i 3.600.000 euros pel suposat delicte de blanqueig de capitals , en haver utilitzat l’empresa Metalumba SL per ocultar un ingrés de 595.000 euros. A més, per imperatiu legal, argumenta la Fiscalia Anticorrupció, cal afegir al total de les quantitats ressenyades una tercera part del que sumen, és a dir, 2.043.212 euros.

Embargar-li els béns

Els càlculs de la Fiscalia estableixen d’aquesta manera una altíssima fiança de 8.172.848 euros. Per això, asseguren Pedro Horrach i Juan Carrau, l’autoritat judicial hauria d’ordenar l’embargament dels béns de Tomeu Vicens i el bloqueig dels saldos dels seus comptes corrents fins a abastar aquesta quantitat.