La crisi, una oportunitat per aturar la cobdícia

El Centre Universitari Ariany celebrà la XV Jornada d'estudi per a empresaris

TW
0

"Cal posar ordre a la cobdícia i recuperar la idea que allò important és el client". Feliciano Fuster, president d’honor d’Endesa, resumí així l’eix central de la Jornada d’estudi per a empresaris, la quinzena edició de la qual se celebrà ahir a la Carrotja, a Campos. L’encontre, que organitza el Centre Universitari Ariany, incidí en L’empresa: perspectives, reptes i estratègies, sobretot en com afrontar l’actual situació de crisi, propiciada, segons l’organitzador de l’esdeveniment, per "la pèrdua de valors importants". "Els rics volen ser més rics, la qual cosa ha portat a la precipitació i a deixar de mantenir conceptes bàsics", afirmà Fuster.

Fuster incidí en el paper que la banca ha jugat en la situació econòmica. "El problema ha sorgit perquè el client no ha estat allò més important". D’aquí la necessitat, a partir d’ara, de "controlar més els riscs" i que els bancs "deixin de dedicar-se a coses que no afavoreixen ningú".

Canvis

Martí March, vicerector de la UIB, aportà una nova visió: la d’"aprofitar la conjuntura perquè les universitats s’obrin al món empresarial i social". "El repte és que entronquin dins de la societat" en la seva aposta per "la innovació i la formació". Per Maria Antònia Truyols, directora general de Tributs i Recaptació del Govern, la crisi demostra que l’actual model és "equivocat", per la qual cosa és un bon moment per "pensar en el canvi de polítiques".

Després de la inauguració, arribà el moment de les conferències, que també es basaren en la crisi i, sobretot, en la manera d’afrontar la situació i superar-la. Guido Stein, professor de Managing People in Organizations de l’IESE, fou l’encarregat d’obrir el torn d’intervencions. Stein se centrà en "els hàbits que poden impulsar-se perquè la gent introdueixi canvis" i que, avui, poden utilitzar-se per ajudar a superar l’actual situació d’incertesa. Uns canvis que poden adoptar-se a poc a poc o de manera més urgent, quan "ja no queda cap altra sortida".

Legió francesa

El professor de Production Technology and Opera, Federico Sabrià, remarcà que "algunes empreses veuen les crisis com una oportunitat". Per explicar la seva teoria, Sabrià comparà l’actitud de proveïdors d’Inditex amb la que manté la Legió Estrangera francesa. "Ambdós lluiten de manera diferent, cerquen qualitat i treball ben fet i, desenvolupen un sentiment de pertinença". El resultat? "Els fa més forts en les conjuntures desfavorables". I, per tant, fa que "els agradin les crisis".

Miguel Àngel Luna, director d’innovació del Banc Popular, i Reyes Calderón, degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Navarra, tancaren l’encontre amb dues conferències sobre la necessitat d’escoltar i atendre millor el client i sobre les línies ètiques que les empreses dels Estats Units han posat en marxa per evitar males pràctiques.