TW
0

 Josep Juan Cardona està en el punt de mira dels fiscals Anticorrupció i de la jutgessa que instrueix el cas Scala, Piedad Marín. L’exconseller d’Indústria i Comerç aviat haurà d’exposar-se a un interrogatori per desxifrar la seva suposada responsabilitat en la trama de presumpta corrupció política i econòmica.

La jutgessa Marín ha citat l’exconseller Cardona com a imputat per presumptes delictes de prevaricació relacionats amb l’adjudicació de contractes irregulars des del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB).

La compareixença de Josep Juan Cardona pot suposar al polític el final de la seva carrera en el PP, com ja ha passat amb alguns (no tots) dels càrrecs imputats en el cas Scala i altres casos de suposada corrupció política. Tanmateix, després que es conegués la imputació de Cardona, el primer que va fer el PP d’Eivissa i Formentera fou donar suport al seu president.

De moment, l’exconseller de Jaume Matas continua negant-ho tot, però les proves són cada pic més concloents. El seu nom sonà des del primer dia, ja que ell era el conseller que estava per sobre de l’exdirector general de Promoció Industrial Kurt J. Viaene (empresonat) i de l’exgerent del CDEIB Antònia Ordinas, també empresonada.

A més, Cardona, com a conseller d’Ïndústria i Comerç, exercia també la funció de president del CDEIB i, per tant, era el responsable de l’adjudicació dels contractes. Aquest és el principal motiu pel qual jutgessa i Fiscalia consideren que la responsabilitat de Cardona podria haver traspassat el límit d’allò polític per endinsar-se en allò penal, concretament, en el tipus delictiu de "prevaricació". És a dir, en la possible actuació arbitrària de l’exconseller utilitzant el seu poder en benefici de determinades persones.

Notícies relacionades

Però el calvari de Cardona no es va fer realitat fins que Ordinas no va prendre la decisió de confessar els seus delictes i exposar a la jutgessa els detalls de la trama. Fou gràcies a aquesta declaració que la jutgessa ordenà l’ingrés a presó de Viaene i es començà a plantejar la imputació de Cardona.

Unes hores més tard, l’exconseller sortí en defensa pròpia negant conèixer res del que passava amb els comptes del CDEIB. No obstant això, poca estona després, l’actual consellera d’Indústria i Comerç donà a conèixer que una alta funcionària de la Conselleria li havia assegurat que Cardona havia estat advertit del que passava al CDEIB.

L’afirmació de Vives podria haver-se mantingut en el marc del conflicte polític entre Govern i oposició, però la Fiscalia Anticorrupció trigà molt poc a demanar a la jutgessa la compareixença d’aquesta funcionària.

Així, la setmana passada, la funcionària Bàrbara Mora, cap de Gestió de Recursos de la Conselleria, declarà davant la jutgessa i el fiscal. Allà, no només confirmà el que havia revelat Vives, sinó que anà més enllà i assegurà que Cardona "mirà a un altre costat" quan ella l’advertí "en diverses ocasions" de les "irregularitats" i "despeses desproporcionades" que s’executaven des del CDEIB.

Un dia després, altres testimonis i imputats declararen davant la jutgessa, i alguns d’ells reforçaren més encara la implicació de Cardona en el cas.

D’aquesta manera, Anticorrupció veu molt clara la implicació de Cardona en el cas Scala. Sigui per acció o per omissió, sembla bastant evident que Cardona no actuà de la millor manera possible.