TW
0

Un grup d’investigadors de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es traslladaren ahir a Ciutadella per recollir mostres d’esperma d’ase de raça autòctona balear. Gràcies a un conveni signat amb l’Institut de Biologia Animal de les Balears (Ibabsa), dependent de la Conselleria d’Agricultura, i l’Associació de Criadors de Pura Raça Asinina de les Balears, els manescals pretenen crear, al campus universitari de Bellaterra, un banc de semen per garantir la supervivència de la població, formada per gairebé 350 exemplars.

Les tres primeres bísties que han exercit de donants en aquest experiment són els ases sobre els quals colca el flabioler per les festes de Sant Joan. Príncipe, Pelayo i Truc tenen unes característiques morfològiques molt ben definides. Per això, aquests tres exemplars propietat de l’exregidor del PP de Ciutadella Jordi Salord, i dos animals més, un de Maó i l’altre del Migjorn Gran, han col·laborat per la causa. "Aquests manescals s’han enduit la llavor dels meus ases cap a Barcelona i no me n’han dat res. M’han dit, però, que un cop l’hagin analitzada, si és bona, ja passarem comptes!", explicava ahir Salord, després de les extraccions.

L’ase balear és un dels pocs mamífers autòctons que tenen presència en més d’una de les Illes. "D’ovelles roges —explica Martí Ferrer, president del Patronat de les races autòctones— per exemple, només n’hi ha a Mallorca, i de cans eivissencs, a Eivissa i Formentera; en canvi, d’ases tant n’hi ha a Mallorca com a Menorca. I aquests fenòmens no solen passar gaire sovint".

Segons explica Miquel Torrens, tècnic d’Ibabsa que ahir participà en l’extracció d’esperma, només fa dos anys que aquest animal està classificat com a raça autòctona balear. "Abans teníem registrades les comunitats de les dues illes com si fossin races diferents. Això, però, no té sentit. Morfològicament són iguals, a pesar de la petita variació que accepten totes les races. Aquesta classificació nova fa que la raça sigui més forta, perquè té més exemplars. A Menorca, només n’hi ha una quarantena i, amb aquest nombre, no van enlloc", explica Torrens.

Tot i això, i a causa del reduït nombre total d’exemplars, l’ase balear es troba a la llista d’animals en perill d’extinció. Un altre dels objectius de les extraccions és combatre la consanguinitat. "Altres anys hem promogut dur gorans de Mallorca per omplir someres menorquines, i a l’enrevés, també. Ara, per ventura farem inseminar femelles d’una illa i de l’altra", comenta l’expert. "Aquest equip de manescals de la UAB que ha vingut —comenta el tècnic de l’Ibabsa— fa una feina molt bona perquè a Catalunya ja fa anys que ho posaren en pràctica. L’ase català es trobava en una situació molt delicada i en promogueren un banc d’esperma per assegurar-ne la supervivència. De totes maneres, allò ideal seria que aquí es creàs el nostre propi banc. Per ventura, d’aquí a poc temps, podrà ser una realitat".