TW
0

L’exconseller d’Indústria i Comerç durant el Govern del PP de Matas, Josep Juan Cardona, estava al corrent de les "irregularitats" i de les "despeses desproporcionades" dins el Consorci pel Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB). Això es desprèn de la declaració de la cap de Gestió de Recursos de la Conselleria, Bàrbara Mora, que ahir assegurà davant la jutgessa instructora Piedad Marín que ella havia advertit "en diverses ocasions" Cardona. Mora, la funcionària de més rellevància de la Conselleria, recordà ahir també "l’alegria" amb al qual es gastaven els doblers al CDEIB i que Cardona "preferia mirar cap a una altra banda" davant els seus requeriments.

La jutgessa i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach interrogaren ahir Mora en qualitat de testimoni. L’interès per la seva declaració sorgí la setmana passada, després que l’actual consellera d’Indústria i Comerç, Francesca Vives, asseguràs públicament que "una funcionària" li havia fet saber que havia advertit el seu superior, Josep Juan Cardona, de les presumptes irregularitats que es cometien al CDEIB, centre de les investigacions del cas Scala contra la corrupció política i econòmica.

Nous imputats

De la citació d’aquesta funcionària de la Conselleria es desprèn també que la Fiscalia Anticorrupció continua ampliant les proves per incriminar amb més fermesa l’exconseller Josep Juan Cardona, que aviat podria ser cridat a declarar per la jutgessa Marín com a imputat en l’operació Scala. La declaració de la testimoni Bàrbara Mora encetà ahir el procés de citacions judicials del cas Scala, ja que fins ara totes les persones interrogades havien estat detingudes o, com en el cas de la mateixa Antònia Ordinas, venien de la presó per deposar voluntàriament.

Així, la jutgessa i el fiscal Anticorrupció prengueren declaració ahir a dues persones més, ambdues en qualitat d’imputades per la seva suposada relació amb la trama del CDEIB. Es tracta d’un misser i d’un empresari. El primer a comparèixer fou el lletrat Enric Riera, que exercia com a advocat dels serveis jurídics del Consorci durant el Govern de Jaume Matas. Durant l’interrogatori, el fiscal i la jutgessa feren saber a Riera que molts dels expedients i documents irregulars d’aquella etapa estaven estampats amb la seva signatura. Riera es limità a defensar la seva actuació com a misser del CDEIB, però va reconèixer que l’exgerent Antònia Ordinas havia sol·licitat els seus serveis per fer els contractes sense que fossin coneguts pel personal del CDEIB.

El darrer que declarà ahir dematí davant la jutgessa fou l’empresari i exdirector de Perlas Orquídea, Pedro Veny, que féu ús d’un advocat d’ofici quan s’assabentà que hi acudiria com a imputat.Veny està acusat d’haver participat en la trama de les comissions il·legals amb doblers públics. L’empresari havia cobrat fins a 45.000€ per informes encarregats des del CDEIB sobre la situació de les perles a Manacor.

Ahir, abans que Pedro Veny entràs a la sala de testimonis, la jutgessa Piedad Marín va requerir unes proves documentals perquè l’imputat fos interrogat amb els papers damunt la taula. Minuts més tard, un vehicle comparegué a l’aparcament dels jutjats amb dues capses amb informes. Una de les capses estava etiquetada i hi figurava "NTC Consultores", el nom de la societat de València escorcollada pel Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia per la seva vinculació amb l’exdirector general de Promoció Industrial, Kurt J. Viaene.