TW
0

L’Ajuntament de Palma és el que més doblers deu al Consell de Mallorca pel tractament dels residus sòlids urbans. 13 dels 40 milions que encara ha de cobrar l’empresa concessionària del servei, Tirme, pertanyen al Consistori de Ciutat, tot i que les dues institucions estan dirigides per socialistes i tenen a les carteres de medi ambient o residus persones d’Unió Mallorquina.

Els ajuntaments estan obligats a cobrar als ciutadans la taxa de tractament de residus urbans que els fixa el Consell cada any. Tanmateix, segons ha advertit públicament la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve, alguns ajuntaments inverteixen els doblers en altres projectes municipals en lloc de pagar al Consell, fet que genera aquest deute. Aquest dia 30 de setembre d’enguany era de 40,3 milions d’euros.

Tot i el deute, l’Ajuntament de Palma ha anunciat aquesta setmana que l’any que ve aplicarà descomptes del 50% en la taxa del fems a unes 8.000 famílies. Se’n podran beneficiar pensionistes amb menys de 750 euros d’ingressos mensuals i persones amb minusvalia igual o superior al 30% amb salari inferior a 900 euros. Amb tot, Palma no és l’únic Consistori que deu al Consell. De fet, en la mateixa situació que Cort es troben una trentena d’ajuntaments de Mallorca més i de tots els colors polítics, tot i que el seu deute és molt inferior al de Ciutat. Llucmajor, per xemple, deu 5,6 milions; Calvià, 2,9 milions; i Alcúdia, 2,7 milions d’euros més.

Dels ajuntaments endeutats amb el Consell, el que menys hi està és el de Puigpunyent, que té un saldo de 5.000 euros. El de Marratxí només deu 114 euros, però l’empresa pública Marratxí XXI deu 1,3 milions. En la llista de deutors no només apareixen ajuntaments i empreses públiques, també hi ha dues mancomunitats, la del Raiguer i la de Tramuntana.

Debat al Consell

La consellera Julve féu públic en el darrer ple del Consell que els ajuntaments devien 42 milions d’euros a Tirme —40 segons la darrera actualització— després que el PP criticàs el marge de benefici de l’empresa adjudicatària del servei, sobretot en una situació de crisi i quan es fa repercutir tot el cost del tractament dels residus sobre els ciutadans. El debat, que sorgí arran de l’aprovació de la taxa del fems, provocà un trocebraç entre Julve i el portaveu popular, Pedro Àlvarez.

Ell criticà que, en plena crisi, s’incrementi un 10% la taxa del fems fins a arribar a 140,3 euros per tona a l’any, sobretot quan Tirme va tenir l’any passat uns beneficis de vuit milions d’euros. La consellera Julve advertí que Tirme té sis milions de beneficis, factura 80 milions a l’any, però n’hi deuen 40 els ajuntaments de Mallorca.

Un nou forn d’incineració i energia per il·luminar tot Palma

La taxa del fems, que deuen els ajuntaments a Tirme, també serveix per pagar les inversions que fa aquesta empresa en compliment del Pla de residus. Una de les principals inversions, que ja s’ha començat a executar, és la del nou forn d’incineració, que costarà 276,6 milions d’euros. Quan estigui acabat, l’any 2010, la planta de Son Reus tindrà capacitat per tractar 700.000 tones de fems anuals, més de les que es generen actualment. Al mateix temps, la planta generarà permanentment suficient energia elèctrica per abastar totes les llars de Palma. La planta de Son Reus tindrà una potència de 45 megawatts de potència, la qual cosa representa el 5% de la potència instal·lada a les Balears. En la seva construcció, hi participen 2.776 treballadors.