El cas Ordinas s’estava gestant des de feia mesos. De fet, ja se n’havia parlat a la premsa. En un primer moment només s’apuntava l’exgerent del Consorci pel Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), Antònia Ordinas, i a les seves despeses en viatges a la Xina i als EUA. Fins i tot ella sembla que pensava que tot se centraria en això. Però els rumors que s’escampaven per Mallorca ja anaven més enllà. Tot canvià fa devers quinze dies, quan la Fiscalia anticorrupció l’arrestà. Podria haver estat, simplement, per passar comptes per les despeses injustificades amb doblers públics. Però no fou així.
Aviat començà a veure’s que l’objectiu de l’operació no era només justificar les despeses en viatges del CDEIB. De fet, en l’actualitat ja es pot dir que aquest no és el cas Ordinas, perquè tot apunta que l’objectiu n’està per damunt. El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach i el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia obriren l’operació Scala dilluns passat dia 29 de setembre, i a final de setmana ja hi havia més de deu detinguts, sis dels quals passaren dijous a disposició judicial.Entre els arrestats hi havia l’esposa d’Ordinas i altres empresaris vinculats en la trama, la confessió dels quals evidenciava ja que la investigació anava molt més enllà de les "petites" despeses d’Ordinas. La Fiscalia cercava delictes de prevaricació, frau, suborn i falsedat documental, entre altres.
En aquell moment, les mirades es trobaven encara sobre Ordinas, considerada cap d’una trama al CDEIB per cobrar comissions il·legals amb doblers públics. Però el darrer detingut de la setmana, dimecres a migdia, fou Kurt Viaene, exdirector general de Promoció Industrial, un càrrec polític per damunt d’Ordinas. I el mateix dia declarà a les instal·lacions de la Policia l’exdirector de Política Lingüística del PP, Jaume Gil.
El cas començava a ampliar expectatives i el PP veia que no es tractava només d’una militant descontrolada. Quan dijous Ordinas passà a disposició judicial, decidí que no declararia. Però les proves eren tan clares que la jutgessa Piedad Marín ordenà l’ingrés a presó amb la seva esposa. Varen prorrogar la detenció de Viaene. La Fiscalia tenia tres dies per trobar més proves contra l’exalt càrrec i demanar a la jutgessa un tercer ingrés a presó. Al dia següent (divendres 4 d’octubre) una comissió judicial viatjà a València per trobar més proves. Els resultats no foren gaire concloents, però Ordinas ja duia una nit a presó i demanà la declaració voluntàri per "confessar".
Dissabte l’exgerent del CDEIB i la seva esposa passaren de nou a disposició judicial. Fou llavors que els investigadors pogueren desenterrar el Cola Cao i tancar Viaene, incriminat de ple per Ordinas. Però d’aquella confessió sortí un altre nom, el de l’home que estava per sobre de Viaene: l’exconseller d’Indústria i Comerç Josep J. Cardona, que aviat declararà com a imputat. Ell ho ha negat tot. Només ha volgut incidir en una qüestió: que Ordinas fou una suggerència de l’expresident Jaume Matas i Palou.
Comità d’ètica
El comitè d’ètica que el PP va prometre en el seu darrer congrés autonòmic ja ha rebut una petició: Cardona vol comparèixer. I del president del comitè, Román Piña Homs, ha sortit ja una proposta: que comparegui Matas. Tanmateix, res del que digui o faci el comitè serà vinculant, ja que només té funcions assessores. A banda del catedràtic Piña Homs, també formen part del comitè dos catedràtics més i exalts càrrecs del PP, Pilar Ferrer i Margalida Alemany, així com el conegut misser de Mallorca, Rafel Perera.
Barceló: "Els arrests d’alts càrrecs acaben amb la impunitat"
El fiscal superior de Balears, Bartomeu Barceló, considerà que les detencions d’alts càrrecs estàn posant fi a la sensació d’"impunitat" davant la corrupció i assegurà que les darreres actuacions de la Fiscalia anticorrupció "més que por estan generant respecte" en aquelles persones que administren els fons públics sobre la necessitat d’actuar amb "molta pulcritud".
Barceló remarcà que no existeix una societat ni una formació política "corrupta", per la qual cosa digué que "no es pot generalitzar" ja que "només hi ha persones que fan mangarrufes i es queden amb els doblers i que, en alguns casos, formen una trama". "Potser hi ha una o deu pomes podrides en un partit, les quals s’han d’apartar de la vida política si es pensa que han posat la mà a la caixa", asseverà Barceló. D’altra banda, considerà que Balears "no és terra de cultiu de la corrupció" i, en aquest sentit, afirmà que si han sorgit "tants casos" en els darrers anys, és perquè se’n "descobreixen més" gràcies a la tasca de la Justícia, o perquè es registren més denúncies. Així mateix, Barceló destacà que si hi hagués més controls previs per part de les institucions públiques, les conseqüències de la corrupció serien "menors que les que s’estan produint".
De la base a la cúpula
Felip Ferré El regidor
El regidor del PP a Lloseta era el principal testaferro segons la confessió d’Ordinas. La Fiscalia creu que la seva empresa servia perquè Ordinas, Viaene i Cardona cobrassin comissions il·legals.
Antònia Ordinas La gerent
L’exgerent del CDEIB és la suposada cap de la trama, però la investigació continua en marxa i podria haver-hi sorpreses. Està confessant-ho tot i ha incriminat els seus superiors. És a la presó.
Kurt Viaene El director
L’exdirector general de Promoció Industrial encara nega qualsevol responsabilitat, però sembla que les proves contra ell ja són desconcertants. És tancat a la presó i ara ha de canviar d’estratègia.
Josep J. Cardona El conseller
El nom de l’exconseller d’Indústria i Comerç sonà des del primer dia, ja que era el responsable polític de tot plegat. No pensa dimitir, però el més probable és que aviat sigui citat com a imputat.
Jaume Matas El president
Evidentment, el nom de l’expresident del Govern no passa
ACCIÓ SONADA
El Cola Cao
L’actuació més sonada del cas Scala ha estat, sens dubte, el desenterrament d’un pot de Cola Cao i una bossa de fems que Antònia Ordinas tenia enterrats en el jardí de casa seva. El contingut de la troballa: 240.000€ provinents dels delictes que Ordinas practicà quan ocupava el càrrec públic de gerent al CDEIB. Aquest fet no fou fruit ni de la casualitat ni d’una pentinada policial del jardí, sinó perquè Antònia Ordinas decidí confessar-ho tot un pic ingressà a presó incondicional.
El registre de la casa d’Ordinas i les seves confessions davant la jutgessa Piedad Marín estan sent claus en el transcurs de la investigació. A la fotografia es pot veure la capsa de Cola Cao de color vermell, en mans d’un dels agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional espanyola. Com es pot observar, Ordinas, d’esquena, té un dels seus cans recolzat a l’esquena, tal com passà tot l’horabaixa, durant l’escorcoll. El mateix dia en què es produí tot aquest moviment i Ordinas féu les seves primeres confessions, la jutgessa instructora del cas ordenà l’ingrés incondicional a presó de Kurt Viaene, el superior d’Ordinas en el Govern.desapercebut. De nou, la suposada cap de la trama era una de les dones de Matas. Dins el PP ja hi ha qui demana explicacions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
.................MATAS?????????