TW
0

Les declaracions que va fer l’exgerent del CDEIB Antònia Ordinas davant la jutgessa Piedad Marín apunten que l’exconseller de Comerç i Indústria, Josep Juan Cardona, estava al corrent de les comissions que es cobraven en l’organisme. Ordinas explicà que ella informava de tot allò que passava en el Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears al director general de la Conselleria, Kurt Viaene, que, a la vegada, mantenia informat el conseller Juan Cardona. Però l’exdirector general del Govern Matas es negà a acceptar en la compareixença de dissabte aquest fet i d’altres elements que l’incriminen en el cobrament il·legal de comissions.

Aquesta mateixa posició de negar-ho tot és la que adoptaren en un primer moment Antònia Ordinas i la seva esposa, Isabel Rosselló, però a mesura que s’anaven acumulant les proves en contra seva canviaren d’estratègia. En aquest sentit, la posició del matrimoni és ara de màxima col·laboració amb els investigadors, com ho demostra el fet que Ordinas tornarà demà als jutjats per ampliar la seva declaració.

No es descarta que Kurt Viaene canviï d’estratègia i reconegui els fets. Fonts de la investigació asseguren que les proves que li han posat sobre la taula són del tot concloents, i que negar-se a acceptar-les només pot perjudicar el procés en contra seva. Els investigadors esperen que Viaene entengui que la seva millor defensa és aclarir les desviacions de doblers i informar de les persones que en tenien coneixement. Si no ho fa es es podria perllongar la reclusió de Viaene en el centre penitenciari i no poder beneficiar-se de l’atenuant de penediment en la vista oral del judici.

El paper de Viaene és important per conèixer la participació de l’exconseller en la trama, tal com apunta Ordinas. Si l’exdirector general ho reconeix, Josep Juan Cardona serà cridat a declarar als jutjats. Per aquest tràmit no fa falta demanar cap "suplicatori". De fet, algunes fonts apunten que el president del Tribunal Superior, Antoni Terrassa, ja hauria estat informat de la dimensió política del cas pels investigadors. Per la seva condició de diputat, Cardona no podria ser detingut o empresonat sense l’autorització del Tribunal Superior, però sí sotmès a interrogatori en el jutjat.

Els investigadors sospiten que podria haver-hi despeses del Partit Popular que es carregaven als comptes del CDEIB i comissions il·legals que també s’hi haurien desviat, i que Juan Cardona havia d’estar-ne al corrent. Però en aquests moments només és una hipòtesi de treball, mentre es manté el secret de sumari.Antics càrrecs de l’administració del PP asseguraren a dBalears que Josep Juan havia rebut queixes sobre el funcionament del CDEIB i advertències que hi passaven "coses rares", però hauria respost amb evasives i ometent qualsevol acció, deixant entendre que l’elecció d’Ordinas i de Viaene no era cosa seva, sinó "de dalt".

L’exconseller que ara pateix amnèsia deixà entreveure l’endemà de les detencions que l’exgerent del CDEIB li havia estat imposada. "Diguem que me la suggeriren" contestà dimarts passat en els passadissos del Parlament l’exconseller de Comerç, Indústria i Energia, posant èmfasi en la recomanació. Amb tot això, l’ara diputat indicà que no recordava qui li havia proposat. Es limità a recordar que els càrrecs eren decidits pel Govern, que en aquell moment presidia Jaume Matas. Cardona indicà també que "si qualsevol membre de la Conselleria ho hagués sabut —els actes suposadament delictius—, hauria actuat de manera immediata".

El diputat eivissenc explicà que les auditories internes durant el seu mandat no mostraren indicis que s’estava cometent algun dels delictes que ara s’investiguen. En tot cas, apuntà que les auditories no les contractava la seva Conselleria i que una cosa és trobar deficiències administratives en alguns contractes i una altra ben diferent és trobar fets delictius.Pel que fa a Ordinas, el seu cercle pròxim assegura que era una persona "de la màxima confiança de l’expresident Matas, per qui ella sentia una gran estimació i consideració".