cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

La taxa del fems pujarà un 9,8%

El Consell modera la previsió d'increment, però la tarifa que avui s'aprova passa dels 128 euros per tona als 140 de l'any vinent

La Comissió informativa del Consell de Mallorca ha previst aprovar avui un increment en la taxa del fems del 9,8%. D’aquesta manera, la tarifa que es cobrarà als ciutadans l’any que ve passarà a ser de 140,30 euros amb IVA per tona de deixalles, en lloc dels 127,78 euros que paguen en l’actualitat.

L’encariment de la taxa de recollida i tractament de residus urbans, que avui s’ha d’aprovar inicialment amb els vots favorables dels grups del Pacte —PSIB, Bloc i UM— i el rebuig del PP, és lleugerament inferior a la previsió que havia proposat inicialment el departament insular de Medi Ambient, dirigit per Catalina Julve (UM), que es fixava al voltant del 15%.

Durant aquests darrers dies, el Consell ha treballat perquè l’augment fos inferior a aquell i al que s’imposà l’any passat. De totes maneres, Julve ja va fer entendre en el darrer ple del Consell que difícilment es podria abaixar la taxa, però es comprometé que aquesta seria tan poc gravosa com fos possible per afavorir els ciutadans. Els grups del Pacte hi rebutjaren una proposta presentada pel PP que demanava un "increment zero" d’aquest gravamen. És previsible que el PP critiqui ara el suggeriment d’encarir la taxa.

Armengol volia abaixar-la

L’alça per a l’any vinent dobla la previsió d’augment de l’Índex de Preus al Consum (IPC) i suposa el segon increment important consecutiu —l’any anterior fou del 26%— des que el Pacte assumí el poder al Consell de Mallorca. Això és així, tot i que l’actual presidenta de la institució, Francina Armengol, es fixà com a objectiu en el seu discurs d’investidura "abaratir el preu de la taxa de recollida als ciutadans". Els dos primers anys de Pacte aquesta tarifa s’haurà encarit un 35,8%.

Si l’any passat s’atribuí l’apujada del 26% a un error de previsió —s’entraren menys tones de rebuig provinents d’enderrocs del que es pensava—, l’alça d’ara s’explicaria pel fort augment de l’IPC, superior al de l’any anterior, però també per l’augment del preu del gasoil que s’utilitza en la crema i per la davallada del preu de l’energia elèctrica que s’obté en el procés de combustió.

Els interessos afecten

També es té en compte en l’increment de la taxa l’augment dels tipus d’interès dels préstecs demanats per poder executar l’ampliació de la planta. A partir de l’any que ve, està previst que comencin a repercutir en les factures les obres de la nova instal·lació de tractament de fangs, com també l’abocador de coa.

La nova tarifa d’incineració —com es coneix— entrarà en vigor l’1 de gener i, malgrat que la impulsa el Consell de Mallorca, seran els ajuntaments els encarregats de repercutir-la en els rebuts que cobren als ciutadans. El Consell aprovarà en el ple del primer dilluns d’octubre la xifra de 140,30 euros per tona per a l’any vinent i donarà un mes a ajuntaments i entitats perquè en puguin fer al·legacions. El novembre la ratificarà de manera definitiva i després seran els consistoris els que l’aplicaran als habitants.

Tot i que es coneix com a taxa d’incineració, en realitat aquest concepte només representa un 23% del total que es paga en el rebut. Les inversions i altres serveis, com la recollida selectiva de residus, també pesen en la xifra que es cobra als ciutadans. En tot cas, aquesta està molt predeterminada per les previsions de l’empresa Tirme, que gestiona la planta de tractament de residus de Son Reus des del primer dia.

La tarifa ha estat triplicada en 10 anys

La taxa de recollida de residus urbans de Mallorca s’ha triplicat durant els darrers deu anys. L’any 1988, el Consell cobrava 44,83 euros per tona de fems. L’any que ve, quan s’hagi aprovat l’increment del 10% que planteja ara la institució insular, serà de 140,30 euros per tona. L’any 1994, quan es començà a aplicar la tarifa, s’havien de pagar 21,70 euros per tona, gairebé set vegades menys que en l’actualitat. Paral·lelament s’han modernitzat les instal·lacions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per RT, fa mes de 16 anys
No ho entenc. El fet de separar els fems no hauria d'abaixar les taxes? D'acord amb l'estadística, cada any separam més vidre, paper i plàstics. Què és el que pagam amb les taxes dels fems?
Valoració:9menosmas
Per Crits, fa mes de 16 anys
Idò això no és més que es principi. No hi ha duros i no saben com mantenir tots es que cobren i no en foten ni brot. Mos porem aferrar fort.
Valoració:5menosmas
Per Tomeu, fa mes de 16 anys
És lo normal dels governs progressistes. Ens pugen tot i encara mos fan creure que mos ho baixen! A jo ja no m'enganen. Esquerra i dreta són cares de la mateixa moneda.
Valoració:2menosmas
Per Just, fa mes de 16 anys
La qüestió és que els increments impositius són bestials, i que els salaris no pugen tant com els preus i els impostos que hem de pagar els treballadors i aturats. Això sí, els rics, que ja pagaven poc, paguen cada vegada menys. D'això en diuen governs progressistes. Ja ho val!
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente