TW
0

El fiscal Anticorrupció de Balears Juan Carrau demanà ahir a la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Palma que imposi una pena de 8 anys de presó contra el batle de Llucmajor, Lluc Tomàs (PP), de 18 anys a l’extinent de batle Joaquín Rabasco (ASI) i de 15 anys més de privació de llibertat per a l’empresària vinculada a ASI Maria del Amor Aldao.

El fiscal augmenta així de manera molt considerable la petició de pena contra els tres acusats de la presumpta trama de corrupció a l’Ajuntament de Llucmajor, ja que ara considera que tots són també responsables d’un delicte de malversació de cabals públics. Fins ara Carrau només havia considerat presumptes delictes de negociacions prohibides, suborn, frau a l’Administració i alçament de béns.

Després de la declaració de tres testimonis, el fiscal Juan Carrau presentà ahir les seves modificacions de pena a través de l’escrit amb les conclusions finals. Per la seva banda, les defenses dels tres imputats, representats per Rafel Perera (Tomàs), Eduardo Valdívia (Aldao) i Ramón Riutort (Rabasco), demanaren la suspensió del judici, precisament, per la modificació de la petició de penes.

La Secció Segona de l’Audiència, presidida pel magistrat Joan Catany, acceptà ahir la suspensió del judici, que es reprendrà el proper 29 de setembre. Tanmateix, els missers de les defenses avançaren algunes de les seves principals conclusions.

Anul·lar el judici

Els missers Perera i Riutort demanaren la lliure absolució de Tomàs i Rabasco, respectivament, per tots els delictes que se’ls imputen. Tot i així, Riutort reconegué que a Rabasco se l’ha de considerar "autor responsable" de "dilacions indegudes" i que, per tant, se li pot imposar una multa, la quantitat de la qual no l’especificà.

La sorpresa del dia la donà el misser d’Aldao, Eduardo Valdívia, que a través d’uns escrit dirigit al tribunal sol·licità l’anul·lació del judici per "parcialitat" del tribunal.

"Ara no tinc cap relació amb Joaquín Rabasco, ni ganes"

L’exmilitant d’ASI Eduardo Connolly fou un dels principals entreteniments de la jornada judicial d’ahir. Contràriament a allò que es podria pensar, el també exmembre de les llistes del partit ultraespanyolista Democràcia Nacional declarà, com a testimoni, només en català, una actitud prou sorprenent en l’àmbit judicial, lingüísticament molt poc normalitzat.

Connolly arribà a la Sala saludant tothom, públic inclòs, amb una "hola" i en anar-se’n el públic de la Sala li respongué el seu "adéu" de manera unànime.

"Ara mateix no tinc cap relació amb Joaquín Rabasco, ni ganes", assegurà ahir Connolly després de reconèixer que havia militat a ASI i que havia cedit el seu pis com a seu d’una de les empreses investigades. A més, Connolly explicà que havia tingut "diversos enfrontaments", tant "legals" com "físics", amb el principal imputat del cas, Joaquín Rabasco.

Malgrat la seva posició fatxenda i prepotent, l’exmilitant d’ASI protagonitzà una de les intervencions més diàfanes del judici, al contrari d’un altre dels tres testimonis d’ahir, el mestre de judo japonès Mitsuroni Sato.

Sato, a qui el tribunal va haver d’avisar que estava declarant "sota jurament", fou incapaç de justificar amb claredat la destinació d’un xec de 120.000 € que li havia ingressat Rabasco. Ahir també declarà com a testimoni Joan Canyellas, exinterventor de la Sala de Llucmajor.

El batle: de 2 a 8 anys
La Fiscalia de Balears ha augmentat la petició de pena de presó contra el batle de Llucmajor, Lluc Tomàs, de dos a vuit anys de presó. Li imputa delictes de negociacions prohibides, frau a l’Administració, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, prevaricació i ús d’informació privilegiada. A banda de la pena de presó, Anticorrupció demana una multa de 21.600 euros i una pena d’inhabilitació per a càrrecs públics durant 23 anys.

L’exregidor: de 12 a 18
Anticorrupció incrementà ahir en les conclusions finals del judici la petició de pena de presó contra l’extinent de batle de Llucmajor Joaquín Rabasco de 12 a 18 anys de presó. Li imputa delictes de negociacions prohibides, suborn, frau a l’Administració, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, prevaricació i ús d’informació privilegiada. A més de la pena de presó, el fiscal li demana una multa de 297.600 euros i una pena d’inhabilitació per a càrrecs públics durant 28 anys.

L’empresària: de 12 a 15
L’empresària vinculada a ASI Maria del Amor Aldao s’enfronta també a una petició d’augment de la pena de presó de 12 a 15 anys per part de la Fiscalia Anticorrupció de Balears. Aldao està acusada de delictes de negociacions prohibides, suborn, frau a l’Administració, malversació de cabals públics, ús d’informació privilegiada, tràfic d’influències, prevaricació i aixecament de béns. Li demanen una multa de 290.000 euros i inhabilitació durant 28 anys.