Rafel Gelabert (Muro, 1980) és l’actual gerent del Consorci Turisme Jove. Agafà les regnes de l’empresa arrossegant un deute de més de cinc milions d’euros. Ell fou un dels que decidiren posar en mans de la Fiscalia Anticorrupció la documentació dels gestors anteriors.
El deute de 5,8 milions del Consorci és real i provat o està basat en aproximacions?
Quasi tot és oficial, segons la documentació que tenim. Són dades registrades.
Així, més enllà del suposat cas de corrupció, podríem parlar d’una "pèssima gestió" dels anteriors responsables de Turisme Jove?
Sí, evidentment, el problema ve d’un deute acumulat, fins al punt que hi ha factures impagades des de fa 3 anys i no se’n dóna la solució. No podem seguir així i hem de fer un pla de sanejament.
Aquesta mala gestió coincideix amb el temps en què feien feina els gestors imputats en el cas Turisme Jove?
Sí. Els albergs mai no han estat productius, és un servei públic i els preus s’ajusten al jovent. No hi ha ànim de lucre, i això fa que s’acumuli una mica de dèficit. Allò que no és normal és que hi hagi un deute de 5,8 milions sense previsió de sanejament. Quan vam arribar no hi havia cap pla ni document que plantejàs el tema.
Quines mesures heu pres?
Sobretot, política de costos, mirant-ho tot al detall, i eliminació de les despeses supèrflues.
Com actuareu a partir d’ara?
Cal demanar ajuda externa. El Consorci no té recursos al seu abast, ja que el deute és sis cops major que el nostre pressupost.
Com vàreu començar a detectar que hi havia irregularitats més enllà dels deutes?
En arribar ja vam tenir problemes per pagar nòmines, la facturació estava retardada, els lloguers eren caríssims i s’incrementava el deute. Així, vam decidir encarregar una auditoria i reforçar el departament de comptabilitat. A la fi deixàrem la documentació als serveis jurídics, que van detectar els indicis d’irregularitats per dur-les a la Fiscalia.
Sospitàveu una presumpta trama de tals característiques?
No, així no.
Hi haurà més sorpreses?
De Turisme Jove jo crec que no, ja s’ha dit tot. Ara s’ha de deixar treballar la Fiscalia i els jutges. Nosaltres continuarem col·laborant en tot el que sigui necessari.
Per què el cap de Serveis i de Manteniment tenia tant de poder?
No ho sé. Era una figura molt important. Ara entenc per què se li va donar aquest poder, però això se li hauria de preguntar als anteriors dirigents. Aquest home tenia més privilegis que els altres.
Falten controls a l’empresa pública?
Sí, de nou s’ha demostrat que els controls públics que hi ha fallen.
Presentareu acusació?
Intentarem que es retornin el màxim de doblers possibles, però són els serveis jurídics els que ens guiaran en aquest camí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No hi ha cap control públic a cap institució perquè no hi ha en realitat cap partit al qual interessi. La participació social en la marxa de les institucions és nul·la i restringida als lobbys pròxims a cada entitat partidària, a la xarxa clientelar que viu de les subvencions públiques. D'allò que es tractaria és de potenciar la participació directa de la ciutadania en el control institucional, però això, que és possible amb transparència, no és volgut per cap dels partits. Tots amaguen coses.
Aquesta entrevista és omplir paper per no dir res. El titular ja és patètic, perquè patètica és la resposta. "S'ha demostrat que els controls públics fallen". Què potser han de ser privats els controls? La feina de l'entrevistador és aprofundir sobre aquestes respostes de polític de tercera fila. I ja posats ser una mica dolent i demanar-li al flamant gerent com és que desconfia tant dels polítics del PP i ell mateix a Muro signa un pacte de govern amb aquest partit de trajectòria tan impecable (quan a mètodes de corrupció s'entén). Perdó, se m'oblidaba, la resposta la podem trobar en el Pla Territorial, golf de Son Bosc, etc...