TW
0

La Policia Nacional, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, detingué ahir cinc antics responsables del Consorci Turisme Jove, i en detindrà un més en les properes hores, per haver organitzat presumptament una xarxa de corrupció durant la legislatura anterior.

Els detinguts són Damià Amengual, exgerent del Consorci; l’antic comptable de l’ens Jaume Cerdà; Juan Francisco Gosálbez, que hi tenia el càrrec de cap de Serveis i Manteniment, i la seva dona, María Auxiliadora Pérez; i un empresari del sector de la construcció, Marcos P. La sisena persona és el propietari d’una agència de viatges que ahir no era a Palma.

Al detinguts se’ls imputen els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i negociacions prohibides a funcionaris públics, si bé se’ls podrien imputar dos delictes més: suborn i falsificació de documentes —concretament, factures.

Les detencions es produïren a primera hora del matí, devers les nou i mitja. Els interrogatoris varen tenir lloc a les dependències de la Prefectura Provincial de Policia, en presència dels fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Àngel Subirán. A les nou del vespre només havien declarat dos dels imputats, i es preveu que els interrogatoris continuaran demà, segons informà Efe. El detinguts passaren, idò, la nit a les dependències policíaques.

Arran de les investigacions realitzades, es considera que Gosálbez seria el cap de la trama. La quantitat de doblers malversada seria de devers 500.000 euros, si bé encara no s’ha quantificat de manera oficial.

En la investigació s’ha comprovat, a partir de la informació remesa pel Govern, que el Consorci tenia llogat un local a una empresa de Gosálbez pel qual pagava 4.500 euros mensuals més l’IVA. Concretament Gosálbez era, al costat de la seva dona, administrador de l’empresa Grupo Fanodi de Gestión SL, dedicada aparentment a fer edificis nets. L’empresa estava ubicada precisament a la mateixa adreça del local llogat al Govern, els baixos del número 3 del carrer de Francesc Vidal i Sureda, a Palma.

El Consorci llogà el local al seu treballador dues setmanes abans de les eleccions passades—dia 15 de maig de 2007— per un import de 54.000 euros a l’any. El contracte d’arrendament es "blindà" per valor de 300.000 euros. Qui firmà el lloguer fou el gerent del Consorci, Damià Gual, mà dreta de la llavors consellera de Presidència, Rosa Puig. Se sospita que Gosálbez i la dona falsificaren la data del contracte esmentat per aconseguir un préstec bancari de 638.000 euros.

El deute ho va fer aflorar
Els fets que ara s’investiguen es començaren a descobrir arran del fort dèficit econòmic que trobà l’actual conseller d’Esports i Joventut, Mateu Cañellas, quan accedí al càrrec. El responsable encarregà un informe per comprovar l’estat dels comptes dels seus departaments, un dels quals és el Consorci Turisme Jove, que evidencià un deute de sis milions d’euros. A la vegada rellevà membres de l’equip anterior, inclòs el cap d’Instal·lacions i Serveis, Juan Francisco Gosálbez.

Notícies relacionades

Un informe del departament d’Intervenció de la Conselleria d’Hisenda detectà el pagament d’autolloguers, que podrien constituir un suposat delicte de malversació de cabals públics. També s’han posat de manifest despeses excessives de representació, com la d’un cap de setmana en un hotel de Madrid, que costà deu vegades més del que és habitual.

Quant al constructor, presumptament hauria falsificat una factura per unes obres que no s’haurien executat, i que haurien estat cobrades per alguns dels responsables de Turisme Jove.

Quant al propietari de l’agència de viatges, el seu arrest es fonamentaria en motius semblants: en la documentació analitzada hi ha factures emeses per l’agència per uns viatges organitzats per responsables del Consorci que no s’efectuaren mai.

Així mateix, el conseller Carles Manera lliurà document sobre una altra possible irregularitat: es tractaria que Gosálbez i la seva dona s’haurien quedat 19.000 euros de la Xarxa espanyola d’albergs juvenils, que anaven adreçats a un intercanvi que no va tenir lloc mai. Sis persones més han de declarar encara com a imputades.

El consorci gestiona cursos i els albergs de joventut
Tot i que el Consorci Turisme Jove fou creat durant la legislatura 1999 -2003, el nombre d’usuaris que rebia i el coneixement que el sector de població juvenil tenia sobre aquest organisme era més bé minoritari. Les seves competències principals són les de donar informació als joves i adolescents per a l’organització dels seus viatges i tramitar una sèrie de carnets. Així, el Consorci de Turisme Jove és l’entitat oficial que a Balears atorga el carnet internacional d’alberguista, el carnet internacional d’estudiant i el carnet internacional de mestre o professor. Els beneficiaris dels esmentats carnets gaudeixen d’una sèrie d’avantatges econòmics per viatjar arreu d’Europa.

Un dels seus serveis més sol·licitats és la tramitació del bitllet d’Interrail, un bitllet de tren que permet a aquell qui el compri desplaçar-se en tren per tots els països de la Unió Europea. Tanmateix, allò que únicament fa el consorci és encomanar l’esmentat bitllet a l’estació de Sants de Barcelona, ja que no hi ha cap delegació de Renfe a les Illes.

D’altra banda, Turisme Jove organitza estades a l’estranger per aprendre idiomes. Així, a la seva pàgina web www.turismejove.com ofereix informació sobre els cursos que gestiona a Gran Bretanya, Irlanda, Portugal o França.

Hi ha dues instal·lacions a Balears, la gestió de les quals depenen directament del consorci. Es tracta dels albergs de turisme juvenil de la Victòria (Alcúdia) i el de la Platja de Palma. Mitjançant el consorci es fan les reserves, ja sigui per part de grups o individuals, d’aquestes instal·lacions.

Turisme Jove sempre ha estat vinculat, com és natural, a la Direcció General de Joventut. Allò que passa és que aquesta àrea ha anat canviant de conselleria al llarg de les darreres legislatures. Ha estat a Benestar Social, a Presidència i, ara, a Esports i Joventut.