Ahir se signà el Conveni de col·laboració per a la recopilació i sistematització de la informació relativa a la història de la mineria a Mallorca. A l’acord, hi prenen part la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, la UIB, el Col·legi de Mines, Endesa i l’empresa Mac Insular.
La iniciativa disposa d’un pressupost de 36.000 euros, dels quals cada empresa n’aportarà 9.000. Tanmateix, la recopilació i sistematització d’informació només correspon a la primera fase del projecte, que començarà el mes de setembre i finalitzarà 18 mesos més tard. Aquesta etapa inicial es durà a terme per un equip d’investigadors encapçalat per la doctora Isabel Moll, catedràtica del Departament de Ciències Històriques i Teòriques de les Arts de la Universitat de les Illes Balears.
Es prendrà com a punt de partida de la recerca l’Arxiu del Regne de Mallorca, ja que guarda la documentació del Districte de Mines de Balears. Aquest està format per uns 760 expedients de registre i uns 580 plans de demarcació. Però, a més, també es recorrerà a arxius municipals, institucionals (com el de la Direcció General d’Indústria), empresarials (Gesa, Ferrocarrils de Mallorca...) i privats, però se serviran igualment de fonts orals.
La consellera Francesca Vives va qualificar de "molt interessant" poder elaborar "un document referent a la mineria a Mallorca, perquè aquesta activitat ha estat molt important en el desenvolupament econòmic i social de la nostra illa". A més, va voler destacar: "Gran part dels papers que es troben a l’Arxiu del Regne de Mallorca foren cedits per la Direcció General d’Indústria fa devers 10 anys, gràcies a un treballador que els va salvar abans que els destruïssin, per no haver estat considerats importants".
Per la seva banda Montserrat Casas, rectora de la UIB, va explicar que el projecte havia estat iniciativa de l’empresa Mac Insular i afegí que la universitat "ha servit de catalitzador entre les diferents entitats". Va afegir que a la recopilació del patrimoni documental "es tindran en compte els escrits datats des del primer terç del segle XIX i això permetrà saber on eren les explotacions més productives". La rectora comentà que també es podria estudiar "el desenvolupament del transport amb els vaixells de vapor i els ferrocarrils, com també les innovacions agrícoles i el desenvolupament social".
Fills de miner
El degà del Col·legi de Miners, Jaume Fernández Homar, i el president de Mac Industrial, Àngel Fernández Homar, són germans nascuts a Alaró i de pare miner. És per això que Jaume va voler explicar que, tot i que la proposta actual l’havia feta el seu germà, "la idea era del nostre pare, a qui feia especial il·lusió que es recopilàs tota aquesta informació". A més, va tornar a remarcar que la mineria va ser un "puntal per a la història de les Illes". Alhora va assegurar: "Els enginyers de mines col·laborarem en tot el que calgui amb la doctora Moll i tot el seu equip d’investigadors".
Per la seva banda, el seu germà Àngel, president de Mac Insular, va agrair a totes les intitucions col·laboradores la bona acollida que havia tingut la seva proposta, com també l’interès que hi havien mostrat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.