Guillem López Casasnovas (Ciutadella, 1955) és catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra. És considerat un expert en finançament autonòmic i balances fiscals. Des de 2005 és conseller del Banc d’Espanya. Espera que la publicació ahir de les balances ajudi a millorar el finançament de Balears.
Amb un dèficit fiscal d’entre el 7,4% i el 14,2% del PIB es pot parlar d’espoli fiscal?
La paraula espoli és exagerada, parlem de finançament injust, poc sensible a la realitat insular.
No hi deu haver gaires regions al món que pateixin una situació com la de Balears...
Efectivament. No en conec cap. I més per a una comunitat que creix en termes de renda real per capita molt poc, de les que ho fan menys a l’Estat, que perd llocs en els rànquings de benestar, mentre es manté o augmenta el dèficit fiscal. Avui —per ahir— estava parlant amb un professor australià que està de visita a la UPF i ha quedat sorprès amb les xifres.
Ún dèficit fiscal d’aquesta magnitud limita el creixement econòmic de Balears?
Sens dubte. Ens sostreu capacitat d’actuació en polítiques econòmiques anticícliques i en polítiques públiques al servei del benestar de la gent.
Dels dos mètodes emprats per fer les balances, es queda amb el de flux monetari?
Sens dubte. Es el que posa en relleu que la diferència entre la capacitat de despesa que tindrien les Illes en cas de poder fruir d’un finançament dels serveis públics a partir de les seves bases fiscals pròpies i la que resulta del sistema de finançament vigent i de l’acció de l’Estat en l’exercici de les seves competències a casa nostra, és ni més ni menys d’uns 3.200 milions d’euros anuals, un 14% del PIB recurrent en recursos que mai no retornen.
El Govern central diu que les dades demostren que hi ha una correcta distribució de la renda.
Convid el Ministeri que doni la correlació entre els saldos i el creixement de la renda, el seu nivell en termes reals per llar o en la seva desigualtat regional interna i es veurà que no es compleix tan clarament el que s’afirma.
També manté que les balances no han de servir per negociar el nou sistema de finançament.
No és cert que l’elevat dèficit fiscal reconegut no tingui a veure amb el finançament autonòmic, del qual aquest és una part substancial si bé no el tot, ja que també depèn de l’actuació de l’Estat a les Illes a partir de les competències que gestiona.
Amb els detalls que s’han apuntat amb vista a la negociació del nou sistema, confia que aquest capgiri la situació?Esperem que sí. El sistema de finançament ha estat per a les Illes manifestament injust, tal com avui ja reconeixen totes les parts implicades i gràcies a la mobilització de la societat civil balear a través de la Plataforma, o d’alguns polítics com el senador Sampol, avui permet posicionar molt bé el conseller Carles Manera en el nou finançament.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Gràcies Crits! Aquestes dades són les que fan mal de ver. De fet ho mostraré a mu mare, que me sembla que fa anys que vol canviar de cotxe i no pot. Talvegada una manera d'arreglar-ho un poc seria omplir pobles i ciutats de cartells amb aquestes informacions, de la manera més impactant possible. Ara hi comença a haver gent que renega de pp i psoe, gent que sempre els ha votat. Lo trist serà quan es creguin per enèsima vegada les seues mentides i els tornin a votar, que serà quan surtin ben somrients dient que han millorat molt el finançament. I és que hi ha molta gent que, enlloc de creure lo que veu, creu lo que vol creure. Sobre la federació, totalment d'acord amb en Talaiòtic. Hi ha tantíssima gent que s'ha podrit intentant canviar espanya, quan l'únic que necessitam és tenir les coses clares a ca nostra. Llavors talvegada no hi havia altra solució que riure les gràcies i llepar culs fins la mort, però avui en dia, dins la unió europea, els pobles es poden trepitjar tant com aquests estan disposats a deixar-se.
Solleric, i amb qui et vols federar? Per federar-se ho han de voler la majoria d'espanyols, per independitzar-nos només la majoria de nosaltres. Què creus que és més fàcil? 300 anys i encara no n'hem après?
N'Antich no pinta res,ni en Manera com tampoc els habitants de les illes en general. Ara diuen que es reconeix l'injust finançament, però al cap i a la fí això és Espanya i a Espanya ens devem, això no canviarà, Els gols de la selecció espanyola no són de franc. Gora España!
És molt més senzill que tot això, si mirau altres comunitats com Extremadura on a les escoles poden tenir un ordinador per alumne (talment aqui), que no tenen carreteres de peatge (tunel de Sóller), que tenen millors prestacions sanitàris (no hi ha oncòlegs a Menorca a l'hivern), etc, etc... Idò tot això surt de les nostres butxaques i això és el que podriem tenir (i més)... però no seriem solidaris, quina mala gent. Estat Federal ja... i que cada un es pagui les seves sopes
Francesc: - 3.190 milions d'euros entre un milió de censats toca a 3.190 € per cap l'any. Per una família de quatre persones suposar 12.760 € l'any. - Un cotxe nou, per cap, cada dos o tres anys? depenent de quin cotxe et compris. - Actualment es Govern demana 444 milions d'euros a Foment per a poder assumir ses obres previstes d'ampliació i manteniment de ses línies ferrovièries. En un any podríem fer més de 7 vegades més tren de lo que es Govern té planificat per a tota sa legislatura. - Es pressupost de sa Comunitat Autònoma per a enguany (sanitat, educació, transports, polítiques socials, sous de parlamentaris, tècnics, funcionariat, comissions) puja a 3.323 milions d'euros. Amb sos 3.190 milions xifrats d'espoli se podria fer lo mateix que es fa, però tot el doble, cada any. Batua món!
Seria estúpid que no es quedessin aquests diners nostres. Tanmateix per la majoria de la gent és una cosa totalment secondària que surti i no torni un 14% de la riquesa que es produeix aquí. Si als responsables els hi interessés realment capgirar aquesta situació ja se'n cuidarien de que tots ho tinguéssim més clar. Seria qüestió de mostrar-ho amb coses que es toquen amb les mans: quants de diners perd mensualment cada família, cada quan podríem canviar de cotxe, com es podria millorar el transport públic, la sanitat pública, material escolar gratuit, les compres de queviures que ens podrien sortir gratis... Però no crec que es faci gaire. Ni n'Antic vol discutir amb en Zapatero, ni n'Estaràs vol discutir amb en Rajoi. Si al final baixa una dècima el % de pèrdues encara ens ho mostraran com una gran victòria.
Està clar que fa Antich .... res! O m'equivoc? O pentura si. Segur que a dialogat amb en Zapatero i han arribat a un acord. Nosaltres seguirem igual de fotuts. Mos seguiran robant però ha promès que no ens haurem de baixar el calçons per a que mos donin pes cacas
I n'Antich que fa? Que vagi a xerrar amb el seu amiget Zapatero.
Idò en Manera ja ha dit que una cosa no té res que veure amb s'altra, que no li toquem es collons. I és aquest es que mos ha de defensar? Per mi si no mos defensam noltros no mos defensarà ningú.
Al MÓN!!! Bestial!