TW
0

Dilluns farà un any que la socialista Francina Armengol (Inca, 1971) ocupa la presidència del Consell de Mallorca. Admet que fins aquesta setmana no ha viscut la seva primera prova de foc com a màxim responsable del Pacte insular: l’acord in extremis en matèria territorial. dBalears ha parlat amb ella.

L’acord assolit aquesta setmana en matèria territorial era la vostra primera prova de foc com a presidenta d’un pacte?
Sí. Ha estat la situació més complexa que hem viscut com a equip de govern.

Com explicaríeu què són les Àrees de Reconversió Territorial?
És mal d’explicar. És una figura urbanística que està denigrada, perquè n’hi ha algunes que, sincerament, són dificils d’explicar i possibiliten creixements desmesurats i, en canvi, n’hi ha d’altres que tenen efectes positius perquè són per millorar corredors verds o espais de Tramuntana.

No és un bon moment ara per eliminar les més qüestionades i mostrar bona voluntat a la Justícia que les investiga?
S’ha de separar el procés polític del judicial. Tenc un màxim respecte pel que fa la Justícia, li he oferit la màxima col·laboració i li deman la màxima celeritat. Pel que fa a la política, tenim un pacte de quatre anys i tenim tota la legislatura per complir-lo. El pacte diu que es promourà la modificació del Pla Territorial per eliminar algunes Àrees de Reconversió Territorial. Aquest és l’acord i el complirem aquesta legislatura. Ara no hem tengut l’acord suficient entre les tres forces signants per dir quines eliminàvem, quines reduíem i quines manteníem.

Vós i el Bloc en volíeu eliminar i UM, en canvi, no. Ha guanyat UM.
No és tan senzill. La situació és complexa i s’ha de ser realista. Aquest Pla Territorial és el que varen votar UM i el PP. Ni el Bloc ni el PSOE no li vàrem donar suport i precisament una de les qüestions que ho impediren foren les Àrees de Reconversió Territorial.

Potser vos hauria reforçat quedar-vos en minoria en una votació.
No cerc tant un reforçament, sinó fer feina pensant en el benefici de Mallorca. Hem fet un gran acord polític i alhora hem aconseguit desclassificar el Guix, que és una aberració urbanística en un entorn com el de la serra de Tramuntana. Estam complint els objectius del Pacte, perquè almenys hem aconseguit que no es desenvolupin les Àrees de Reconversió fins decidir les que s’eliminen.

El GOB no ho veu així, diu que manteniu ‘pilotades’ del Pla Territorial.
És una mala interpretació. La qüestió de les ‘pilotades’, l’estudia la Justícia i no em toca a mi decidir-ho. L’acord que hem tancat ara no contradiu per res el Pacte de governabilitat. Én política has de saber posar els interessos de Mallorca per sobre dels del partit.

De moment fa més bonda el Bloc que UM?
(Riu) Som presidenta d’un govern plural i hi haurà moments de dificultat perquè tenim diferències entre uns i altres. Bonda, en el sentit que tothom ha posat per damunt el Pacte, tant UM com el Bloc n’han feta. Clar que hi ha qüestions en què som més propera al Bloc. És normal que en la qüestió del Pla Territorial tengui més coincidències amb el Bloc que amb UM.

Heu notat l’arribada de Miquel Nadal a la presidència d’UM?
En tot partit, però més si és petit i presidencialista com UM, el canvi de lideratge és important i canvia coses. Sí que s’ha notat. És una UM diferent.

Per a bé?
Té coses millors i pitjors.

Per exemple?
El lideratge s’anirà afermant amb el temps i podrem definir més.

És més incòmode governar amb UM amb les acusacions de suposada corrupció que pesen sobre alguns càrrecs?Evidentment, amb UM i amb qualsevol altre partit.

Però pesa sobre la vostra gestió que hagueu estat tan contundent a l’hora de denunciar casos de corrupció quan era a l’oposició?
No pesa. Seguesc sent igual de contundent. Evidentment, quan governes tens la responsabilitat de tirar endavant un govern i això no et passa a l’oposició, però sobre la corrupció pens exactament el mateix.

El PSOE deia quan era a l’oposició que el Consell era una repartidora. Ara no ho és?
Sempre he defensat la institució i el meu partit també. El que vàrem dir és que el Consell tenia una manera de distribuir els doblers públics que crèiem que no era la més adequada quant a transparència i igualtat d’oportunitats. I això ho hem canviat.

Essent presidenta ha incrementat un 26% la taxa del fems. En un context de crisi, a la propera revisió abaixareu la taxa?
Estam fent feina des de la Conselleria de Medi Ambient perquè enguany no s’hagi d’incrementar la taxa de residus urbans. La pujada que es va fer va ser perquè l’any anterior no s’havia revisat la tarifa. S’ha fet molta demagògia. És un servei públic que funciona i té un cost. Jo voldria que fos menor i poder-lo reduir, però estam parlant de 130 euros per família cada any, que tampoc no és un excés.

Com és que encara no s’ha fet res a Can Domenge quan la rapidesa d’execució es valorava en el concurs?
En realitat, és una mica sorprenent. Quan hi entràrem, els terrenys de Can Domenge ja no eren del Consell. Ja estava l’operació feta i beneïda per l’anterior pacte. Sempre he dit que, si hagués estat presidenta, no l’hauria tirat endavant.

Enteneu que la gent tengui la sensació que les institucions no fan res?
Tenc la percepció contrària. Duc un any just com a presidenta i ha estat un any superintens. Hem pres decisions en totes les àrees del Consell i hem fet una feina lligada a un model de cohesió social i d’economia sostenible a l’illa de Mallorca.

Entendríeu que al congrés del PSOE que comença avui el seu lloc a l’Executiva l’ocupàs Aina Calvo?
Me sent una privilegiada per poder desenvolupar el que més m’agrada, la política. També m’hi sent al meu partit i ha estat un plaer poder compartir quatre anys a la direcció federal...

Sembla que s’estigui acomiadant.
No. Estic dient el que pens. Si el secretari general no compta amb la meva presència a l’Executiva, no passa res en absolut. Ho respect i ho entenc. Si jo no hi he de ser, m’agradaria que hi fos algú de Balears i, si és Aina Calvo, fantàstic.

Va vibrar amb la selecció espanyola?
(Riu) No som una apassionada del futbol. Ara bé, és una selecció que ha creat una il·lusió molt compartida per la ciutadania.