TW
0

Zapatero vol insistir en el seu punt fort, la política social. En el context de la votació dels països de la UE sobre la directiva de retorn dels immigrants, a la qual Espanya va fer costat tot i la polèmica ampliació del període de retenció dels il·legals abans de la repatriació, el Partit Socialista canvia ara un poc de qüestió.

Ahir, en la vigília del XXVII Congrés federal del Partit Socialista que tindrà lloc aquest cap de setmana, el secretari d’Organització, José Blanco, anuncià que el seu grup es comprometrà a treballar per concedir el dret de vot en les eleccions municipals als immigrants amb residència legal i estable.

A més, afirmà que espera que el PP els faci costat en aquesta iniciativa. "Les grans reformes electorals es fan per consens i jo esper que el PP se sumi a aquesta iniciativa i a aquest consens", apuntà Blanco.

L’objectiu del PSOE és que el major nombre possible d’immigrants legals puguin exercir aquest dret en les municipals de 2011 i per això incorporarà a la resolució del Congrés una esmena transaccional per facilitar-ho.

La ponència marc pel PSOE no feia referència a aquest assumpte inicialment, però al final el recollirà perquè ha estat objecte de múltiples esmenes presentades pels militants, una vintena, segons fonts socialistes. Segons aquestes mateixes fonts, els socialistes incorporaran l’assumpte a la reflexió sobre la llei electoral que es desplegarà en el Congrés dels Diputats amb vista a la seva possible reforma.

No obstant això, les fonts admeten que posar en marxa aquest pla serà complex perquè és necessari firmar acords de reciprocitat amb els països d’origen dels immigrants. Si s’aconsegueix, en les eleccions de 2011 podrien votar 1,3 milions d’immigrants legals, dels quals prop de 376.000 són marroquins, 233.300 equatorians, 156.000 colombians i 74.400 peruans.

Aquesta iniciativa, segons Blanco, s’emmarca en "el desig d’apostar per una immigració regular i amb igualtat de drets i deures per a espanyols i estrangers".

El PP, per la part seva, donà un suport ambigu a la proposta i la seva secretària general, Maria Dolores de Cospedal, restà importància a la proposta i afirmà que "allò prioritari" és garantir "la mínima dignitat" d’aquestes persones, a través "del dret al treball".

Un matís. El portaveu del PP en la Comissió d’Immigració del Congrés, Rafael Hernando, assegurà que el problema no és que votin: "Un dels inconvenients que poden plantejar-se en el futur és la proliferació de candidatures estrangeres, si les coses no es fan bé". Que votin, però que puguin fer política? Això ja era massa.

I els beneficiaris? Les associacions d’immigrants agraeixen la proposta però asseguren que esperaven més d’un Govern d’esquerres.

Els versos solts del PSOE
No només el PP viu la confrontació. El congrés que el Partit Socialista celebra des d’avui a Madrid també es preveu sorollós. I és que les bases del partit que fundà Pablo Iglesias volen escorar la nau cap a l’esquerra. Entre els versos solts del partit destaquen aquells que defensen l’eutanàsia i l’avortament. O contra el concepte de "flexiseguretat". Les esmenes que promouen un gir esquerrà, però, tindran l’aparell de José Blanco davant. I la seva guàrdia pretoriana no els deixarà ni respirar.

Eutanàsia
Els militants de base no obliden que el partit, amb vista a les eleccions del 2004, aprovà un programa electoral que recollia el dret a la eutanàsia, promesa electoral incomplida de manera flagrant. És per això que volen la revenja, per tornar a aprovar la seva legalització. I no en un programa electoral, sinó en la ponència estratègica que sortirà del congrés.

Una desena d’esmenes, provinents d’altres federacions, ho defensen. I no sembla que es vulguin conformar amb un "regal" de la direcció en forma d’esment suavitzat, com el Dret de morir dignament.

Nuclears no, gràcies!
La majoria d’esmenes que tracten la situació del medi ambient demanen "posar fre" als "excessos de l’economia salvatge". Aposten, idò, per les energies renovables com eix de creixement. Difícilment poden ser rebutjades unes esmenes en pro de la sostenibilitat. Més cru ho té l’esmena que aposta per obrir el "debat nuclear". Un reflex en el qual, malgrat la posició oficial, cada pic són més els sectors socialistes que han passat a defensar la funció de les centrals nuclears. Però d’altres demanen "mantenir la posició actual". O sigui, no tancar-ne cap, però no construir més.

Flexiseguretat i les 65 hores setmanals
Les federacions locals més vinculades a la UGT, com ara les del cinturó roig de Madrid i de Sevilla, han plantejat un rebuig obert i contundent contra el concepte de "flexiseguretat". Tot i que la ponència l’Executiva ho definí tan sols com una "compatibilització dels interessos dels treballadors i dels empresaris", el terme fa por.

I és que la polèmica directiva europea de les 65 hores ha generat molta d’incertesa en les –escasses– fileres obreres. Ampliar fins a 65 les hores màximes de feina a la setmana ha estat vist com un primer pas cap a la degradació dels drets de la classe obrera. La paraula clau, idò, és la supressió d’aquesta idea. Una federació madrilenya, fins i tot, planteja una esmena per reafirmar-se en les 40 hores setmanals. És el congrés del PSOE però, ara per ara, afecta tots els ‘pencaires’, siguin rojos o no.

Una llei de terminis per a l’avortament
No tan sols existeix una majoria favorable dins del mateix PSOE. També entre els votants socialistes, tal com demostren les enquestes del CIS, són més els que donen suport al dret de l’avortament. És per això que alguna de la dotzena d’esmenes registrades en aquest sentit podria ser aprovada.

Els militants demanen articular aquest dret mitjançant una llei de terminis, similar a la que regeix l’avortament a gran part d’Europa. O sigui, un nombre màxim de setmanes en què avortar sigui legal. I sense haver de justificar-se amb la màxima més corrent: perill psíquic per a la mare.

La literatura de les esmenes és taxant: "El socialistes ens comprometem a la regularització d’una llei de terminis abans que acabi la legislatura 2008-2012".

Caldera i les fundacions satèl·lit
El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, encomanà al seu amic Jesús Caldera la creació d’un Thin Tank progressista. Contrarestar l’aznarista FAES, vaja. El laboratori d’idees, tanmateix, hauria d’absorbir tot el pressupost de les altres fundacions vinculades al PSOE, com ara les que reben el nom de Pablo Iglesias i Ramon Rubial. I són molts els militants que es neguen a acceptar aquesta OPA hostil als petits satèl·lits.