L’Associació de Fabricants d’Embotits de Mallorca advertí ahir mitjançant un comunicat "de l’enfonsament del sector a causa de l’increment dels preus de la matèria primera i del transport". Segons els industrials sobrassaders, "el preu de la carn que fan servir ha augmentat un 80 per cent en els darrers mesos a causa de l’augment que experimenta el porc en general, però també per les exportacions massives d’aquestes matèries a Rússia a uns preus molt alts, gairebé especulatius".
De tothom és sabut que els industrials mallorquins depenen quasi únicament i exclusivament del porquim peninsular per elaborar les sobrassades i altres embotits, com els botifarrons. Això fa que, si en un moment determinat els engreixadors de porcs de la Península decideixen destinar una gran part de la seva producció a fora de l’Estat, els industrials illencs poden veure perillar la seva font de matèria primera.
Cereals i petroli
Tanmateix, Miquel Martí, president de l’associació, assegurà que "allò que provoca la crisi del sector no és únicament l’exportació de porcs a Rússia, sinó que hi ha altres factors". "L’augment dels cereals ha provocat que tot pujàs. El preu de la carn de porc negre, per posar-ne un cas, ha augmentat un 25 per cent. Moltes empreses, a més, no poden fer front als preus que han de pagar pel transport i no els queda més remei que tancar", indicà Martí.
"És ver que aquesta crisi que arrossegam no és res de nou. En aquests darrers mesos, però, hi ha afegit al banyat. D’ençà de l’any 2004, moltes empreses han hagut de tancar. Si les autoritats no hi fan res no sé com ens en desfarem", digué el president dels sobrassaders.
"És necessari que el sector comercial i també els consumidors prenguin consciència davant aquesta situació tan greu. Els productors de sobrassada, a més de desenvolupar una activitat econòmica i mantenir els llocs de feina, conserven viva una tradició secular símbol de la cultura culinària i molt vinculada a la imatge turística de les Balears", afirmà Miquel Martí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.