TW
0

La batllessa de Palma, Aina Calvo, va recordar avui que l'Ajuntament té pressupostats per a 2008 una inversió de més de 70 milions d'euros que destinarà a la construcció d'infraestructures i equipaments per a la ciutat, un compromís que el Consistori manté malgrat l'actual situació de crisi econòmica.

“La crisi no és una excusa per incomplir l'acordat, sinó un estímul que ens obligarà a millorar l'obtenció de recursos”, va manifestar Calvo durant el discurs pronunciat durant el Debat de l'Estat de la Ciutat, que va arrencar sobre les 09:45 hores i es va prolongar per un espai de temps d'una hora. La batllessa va fer un repàs de les actuacions empreses durant aquests dotze mesos de legislatura, i va destacar la necessitat que Palma i la resta de ciutats espanyoles comptin amb un finançament “més just i equilibrat”.

La batllessa va subratllar en aquest sentit que les necessitats econòmiques de la població han estat en el vèrtex d'altres iniciatives municipals, com la congelació de les tarifes de serveis bàsics com l'aigua i l'autobús. Així mateix, va emfatitzar el conveni assolit amb la Conselleria de Economia i Hisenda que ha permès detectar 24.600 rebuts que no havien pagat mai la taxa d'incineració de Residuos Sòlids Urbans, sumant un import de 2,6 milions d'euros i concentrant el 16% de rebuts impagats.

Prosseguint en l'apartat d'inversions, Calvo va destacar que aquesta quantitat -70 milions d'euros- no solament ajudaran el Consistori a pal·liar els efectes de la crisi, sinó que contribuiran a “millorar la vida dels barris i a reduir desequilibris”, la qual cosa permetrà a Palma “fer un salt en la millora del seu atractiu com a destinació turística”.

“LA PALMA OBLIDADA”
En aquest sentit, va especificar que s'han destinat 19 milions d'euros a la millora de zones de Palma en situació d'“especial necessitat” com la Soledat, el Polígon de Llevant i Camp Redó. Així, va recordar que la Unió Europea destinarà tres milions d'euros per a la regeneració socioeconòmica de la zona de Camp Redó.

Calvo es va referir a aquestes zones com la “Palma oblidada”, a la qual l'actual equip de govern, a diferència de l'anterior, s'ha compromès a recuperar, destacant que en els últims anys, malgrat la “vitalitat econòmica”, el creixement demogràfic “no ha anat acompanyat d'una dotació de serveis públics”. En aquest punt, va opinar que “el model econòmic actual presenta símptomes d'esgotament”.

Per això, l'equip municipal es proposa superar aquesta sensació de “pèrdua de qualitat de vida” que qüestiona el desenvolupament futur de la ciutat “evitant al màxim la inseguretat jurídica” però sense “renunciar als idearis”, va subratllar.

En aquest punt, va desgranar les actuacions dutes a terme per fomentar el lloguer d'habitatges desocupats i va necessitar que en un any s'ha passat de 850 pisos acumulats en el passat mandat a 1.250, mentre s'ha duplicat la quantia dels ajuts per a la rehabilitació fins a 800.000 euros.

Així mateix, va recordar que l'Ajuntament ha pressupostat 13 milions d'euros en infraestructures esportives, recordant l'“esforç important” realitzat per obrir diversos centres esportius que havien estat inaugurats -durant el mandat del PP- però encara no eren aptes per al seu ús.

La batllessa va al·ludir en diverses ocasions durant el seu discurs a la necessitat de millorar la vida als barris, insistint en la importància d'avançar en la igualtat d'oportunitats i lluitar contra la precarietat laboral, per la qual es fa necessària una “millor conciliació amb la vida familiar”, com va assenyalar, admetent que és necessària la construcció de més escoletes de 0 a 3 anys.

ACTUACIONS PENDENTS
En un altre ordre de coses, Calvo va enumerar algunes actuacions que segueixen pendents i que hauran d'augmentar la competitivitat de la ciutat, com és la reconversió de la Platja de Palma, que “modernitzarà el model turístic actual”, el Palau de Congressos, la millora dels serveis públics i la desestacionalització.

Així mateix, va fer al·lusió al tramvia com un dels “elements estructurants del nou model de ciutat” que permetrà enllaçar el nucli urbà amb l'aeroport i la Platja de Palma i va garantir que a l'octubre es presentarà el projecte. En aquest apartat, Calvo va esmentar les molèsties ocasionades pel tancament del metro com a conseqüència d'una “mala gestió”.

En aquest aspecte, Calvo es va referir al planejament urbanístic de la ciutat promogut per l'Ajuntament i va asseverar que per primera vegada s'ha presentat en públic el model de ciutat que proposa l'equip municipal, com una manera de “donar seguretat als residents, a empresaris i a inversors”. En concret, va fer ressaltar la pretensió del Consistori de connectar el centre amb la perifèria mitjançant eixos cívics, itineraris nous, millor il·luminació, més zones verdes i mobiliari urbà.

Calvo va recordar el procediment de modificació puntual del Pla General que permetrà la construcció de la Façana Marítima en primera línia de mar, obtenint 36.000 metres quadrats de zona verda i 4.000 d'equipaments. Segons va remarcar, tot el procés s'ha dut a terme “respectant els drets adquirits i amb la màxima transparència”.

En aquest aspecte, la batllessa va remarcar que les polítiques socials estan “lligades” al projecte global de la ciutat, i en aquest context va destacar l'acord assolit amb la Conselleria d'Afers Socials per construir 20 equipaments de dia (600 places) i una residència de 120 places per a residents. Es va referir a la importància de vèncer les barreres a l'accessibilitat, recordant que l'Ajuntament destinarà el 2 per cent del pressupost a aquesta fita.

La batllessa va concloure el seu primer discurs com a edil de Palma en el Debat de l'Estat de la Ciutat assenyalant que queda molt camí per recórrer però amb la convicció que el treball s'ha fet, i agraint a tots els que hi han contribuït, fins i tot als que ho han fet manifestat la seva discrepància.