TW
0

"Si allò que diu el bussejador que el vellmarí fa devers 2,80 o 3 metres de llargària és cert, no hi ha marge d’error que es tracta d’un mascle", digué ahir Antoni Font, membre del GOB que es cuida de qüestions relacionades amb el medi marítim.

Segons l’estudiós d’aquests mamífers, un exemplar dels quals fou albirat diumenge passat per un bussejador a la costa del Ponent de Mallorca, les femelles no arriben mai a fer una mida tan gran.

Baldament una comissió mixta d’investigació formada per representants de la Conselleria de Medi Ambient i de la d’Agricultura i Pesca estigui estudiant el lloc per on es mou el vellmarí, encara no n’han pogut determinar el sexe ni la procedència. Tot i això, Font assegurà que, amb moltes probabilitats, "es podria tractar d’un animal que dos mesos enrere fou vist per pescadors de Sicília".

"The Monachus Guardian (una publicació científica d’abast internacional especialitzada en el vellmarí) publicà en el seu darrer número que un exemplar tot sol, erràtic, havia estat vist a les costes sicilianes", digué aquest membre del GOB.

"La idea que aquest vellmarí s’hagués desplaçat d’allà fins a Mallorca, fent servir la força d’un temporal, no és gens estranya –explicà Antoni Font. El que està clar és que aquest és el lloc més proper on se n’ha vist algun fa poc temps. Véngui d’on véngui, és evident que ha hagut de recórrer una llarga distància. Les colònies més properes que gaudeixen d’una certa salut són a Grècia i a Turquia. Sembla poc probable que al Marroc o a Algèria encara n’hi quedin alguns".

Feia anys que el Govern balear treballava en el projecte de reintroducció dels vellmarins. Els indrets més idonis per dur a terme aquesta acció eren, segons va precisar Joan Mayol, cap del Servei de Protecció d’Espècies, l’illa de Cabrera o bé les cales del Llevant. "Als animals no els poden fer els comptes. Nosaltres hauríem volgut que anàs pels baixos i, ja ho veis, ens ha comparegut per la part de Ponent", ironitzà Mayol.