El primer dia d’aturades de protesta al servei de trens de Mallorca es tancà ahir sense incidències ni retards destacables. El Govern xifrà en un 62% el seguiment de la vaga convocada pels sindicats CSI-CSIF, CCOO, UGT i STEI-i, que criticaren els serveis mínims fixats per "abusius".
De fet, els serveis mínims suposaren la circulació de la meitat dels combois prevists, però com que ahir entrava en vigor el nou horari de trens, que intensifica les freqüències en hora punta, sortiren tants de trens com divendres.
Així les coses, segons l’Executiu, no es rebé cap queixa de cap usuari que quedàs sense poder pujar al tren i arribar al seu destí. A més, les aturades de protesta que es registraren entre les 08.00 i les 10.00 hores i les 19.00 i les 21.00 hores just provocaren petits retards en determinats serveis i l’allargament del temps d’espera d’alguns usuaris.
A l’estació Intermodal de Palma diversos usuaris destacaren que havien patit esperes més llargues del que és habitual, superiors als vint minuts, i criticaren la manca d’informació, però es mostraren més molests amb les goteres que hi ha a les andanes de la luxosa estació que amb els retards.
El secretari general del sindicat CSI-CSIF, Mateo García, destacà la "normalitat absoluta" en el servei i es queixà dels serveis mínims imposats, que considerà excessius. El mateix va fer el representant de CCOO al comitè d’empresa de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), Ricardo Mas, qui es concentrà a l’estació Intermodal amb una cinquantena de treballadors. "Direcció, dimissió", cridaven de tant en tant en una protesta pacífica que es repetí l’horabaixa.
Tot i la normalitat, segons la Conselleria de Mobilitat, es produïren casos aïllats d’absentisme laboral, es tancaren algunes taquilles d’estacions i algun tren circulà més lent del que tocava. Això dugué el conseller, Biel Vicens, a advertir que no tolerarà actuacions "indiscriminades" fora del procés reglat de vaga que perjudiquin els usuaris i, en aquest sentit, anuncià que s’obriran expedients informatius i sancionadors si cal.
El secretari general del CSI-CSIF ho considerà una "amenaça" i advertí que si s’han produït situacions d’aquestes s’han d’atribuir a iniciatives "personals" i no sindicals. Al mateix temps, afegí que qui haurien d’expedientar és la Conselleria per fixar uns serveis mínims "il·legals".
Els sindicats, que tornaran a fer aturades de protesta dimecres a les mateixes hores, es queixen del sistema de torns imposat per SFM i consideren que s’hauria d’haver donat més formació per evitar problemes amb l’entrada en funcionament del Centre de Control Centralitzat, un sistema de seguretat informatitzat per als trens. Segons ells, no es garanteix ni la qualitat ni la seguretat als usuaris.
El PP considerà "preocupant i alarmant" que la seguretat dels usuaris "estigui en perill, tal com denuncien els treballadors".
Antich demana disculpes
"Vull demanar perdó per les molèsties causades als ciutadans". D’aquesta manera, s’excusà ahir en públic el president del Govern, Francesc Antich, per les vagues convocades en diversos sectors i que provoquen molèsties als ciutadans. A banda dels treballadors del tren, mantenen protestes obertes els professors de la concertada com també diversos col·lectius laborals afectats per l’increment de preus del carburant.
El president Antich recalcà que el Govern treballa per "arribar tan aviat com sigui possible a la resolució de les situacions de conflicte" que encara s’han de resoldre. En aquest sentit, advertí que tant en el conflicte del ferrocarril com en els altres, el seu Executiu mantindrà la voluntat de "negociar".
Segons Antich, les demandes dels col·lectius educatius i sanitaris eren "causes justes" i el Govern s’ha vist obligat a cercar fórmules per satisfer-les perquè, "quan arribàrem al Govern, ens trobàrem amb alguns col·lectius que, des de feia temps, tenien una sèrie de demandes a què no s’havia donat sortida". Ara, recordà el president, el problema del Govern és que ha d’afrontar aquests compromisos en un context de davallada d’ingressos tributaris per la crisi del sector de la construcció, que es deixa notar als comptes de l’Administració autonòmica.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
jo també vull fer hores extres a 35€ hora!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Exacte, que es facin públiques les barbaritats que cobren els treballadors del SFM.
Quan sortiran publicats els sous d'aquests que protesten. Podría ser una informació molt interessant.