TW
0

Un 71% de docents de l'ensenyament concertat, segons la Conselleria d'Educació, i un 85% segons els sindicats convocants han secundat el tercer dia de vaga convocada pels sindicats en demanda d'un «acord digne» per a l'homologació salarial amb els docents interins de la pública. Tampoc coindicen les xifres quant a l'alumnat que va acudir als centres: un 15% per a Educació i un 5 o 6% per a la patronal que engloba a la majoria dels centres afectats, Escola Catòlica.

El director general de Planificació i Centres, Miquel Martorell, va xifrar en un 71% el seguiment dels docents, incloent el 30% del professorat -1.060- que estava obligat a acudir a classe, en compliment dels serveis mínims. Martorell va informar que dels 2.473 professors de l'ensenyament concertat, 1.773 docents van fer vaga, mentre que uns altres 700 van acudir a treballar. Va concretar, no obstant això, que en total van ser 1.760 els professors que van assistir als seus col·legis: 1.060 en serveis mínims més els 700 que no van voler secundar la vaga.

En qualsevol cas, i encara que la presència de docents a les aules va ser molt més gran que en les aturades del 14 i 15 de maig, el cert és que la vaga va tornar a ser un èxit i l'activitat lectiva en els col·legis va cessar per complet, la qual cosa va afectar els 43.000 alumnes que sumen els 114 col·legis.

Volen un altre negociador
I el pitjor és que el conflicte no porta camí de solucionar-se. Els convocants de l'atur, STEI-I. FE-CCOO, ÚS, FSIE Y FETE-UGT, no volen continuar negociant amb la consellera d'Educació, Bàrbara Galmés, i ahir li van reclamar al president del Govern, Francesc Antich, «que faci tot el necessari perquè s'arribi a un acord» i designi «un nou negociador», ja que, van afirmar, «la consellera ja ha demostrat que no serveix». Així ho van comunicar al secretari general tècnic de Presidència, Bartomeu Ginàs, que va recollir, per fer-la arribar a Antich.

Els sindicats es reunirà avui per preparar el calendari de movilizacones, que inclou una nova manifestació li dilluns 9 i una nova jornada de vaga l'11 i no descarten més mobilitzacions. De fet, si aquest curs no s'arriba a un acord els sindicats auguren que l'inici del pròxim període acadèmic serà «molt mogut».

Els professors demanen a Antich que actui
Prop de mil professors de l'ensenyament concertat de les Balears es van concentrar avui davant del Consolat de Mar després d'un recorregut que es va iniciar en la Plaça d'Espanya, per exigir al president del Govern, Francesc Antich, que intervingui en el conflicte generat entorn de les negociacions amb la Conselleria de Educación i Cultura, i van asseverar no descartar més mobilitzacions durant els pròxims dies.

Així ho van manifestar davant les portes de la seu de la presidència de l'Executiu, on els sindicats convocants de la vaga que es du a terme avui -STEI, ÚS, FSIE, UGT i CCOO- van valorar de forma positiva el seguiment de l'aturada malgrat no disposar de moment de xifres concretes de participació. No obstant això, van lamentar els serveis mínims «abusius» decretats pel Govern i quantificats en un 30 per cent.

Les entitats sindicals, que van partir de la Plaça d'Espanya entorn de les 11.00 hores i van arribar al Consolat a les 12.30, van lliurar aproximadament un miler de firmes que van anar recollint durant el trajecte, dirigides a reclamar altres negociadors ja que els actuals no serveixen». Segons la seva opinió, els professionals de l'ensenyament concertat mereixen un acord «digne» i van asseverar que acabaran amb la «inflexibilitat» del Govern.

En concret, el pròxim dia 9 duran a terme una concentració que anirà des de la Plaça d'Espanya, a les 18.30 hores, fins a la Conselleria de Educació, mentre que es manté la vaga convocada per al dia 11. Quant a la possibilitat d'acollir-se a una vaga indefinida, el secretari d'Ensenyament Privat del STEI, Paulí Aguiló, va afirmar que no ho han plantejat per no perjudicar les famílies i el final de curs, encara que va asseverar que si no s'assoleixen solucions l'inici del pròxim període acadèmic serà «molt mogut».

Tal com va manifestar en declaracions als mitjans, els esdeveniments «ens estan superant» pel que estan recollint firmes per buscar mesurades, en subratllar que la Conselleria es va apropar a les reivindicacions dels professors però a través d'un redactat «sense garanties» i elaborat de forma «precipitada», que contenia una «petita» millora sobre els terminis per a l'aplicació del sexeni i complement d'antiguitat i formació.

Negociació bona i vertadera
«Esperam que es produeixi una negociació bona i vertadera», va manifestar el portaveu sindical, qui va asseverar que la intenció dels sindicats no és anar «contra ningú» sinó demanar «que canviïn alguna cosa perquè sinó entrarem en una situació sense sortida, ja que a l'Administració li està costant moure peça».

Durant la concentració, els manifestants van exposar pancartes que resaven 'Per un acord digne', Treballadors de la concertada, els grans oblidats i No 'ens faran callar, acord digne ja,' mentre van començar a corejar «volem altres negociadors perquè els que tenim no serveixen».