TW
0

3.090 milions d’euros a l’any o, el que és el mateix, 3.000 euros per habitant i any. Aquest és el finançament "mínim imprescindible" per a Balears que està disposat a acceptar Unió Mallorquina. La xifra suposa un 26% més del que ara rep Balears i és superior a la mitjana de finançament de les comunitats, l’objectiu proposat pel Govern en la negociació oberta amb Madrid.

La quantitat de 3.090 milions que fixà UM és similar a la que reclama el PP, supera en 560 milions el que rep Balears —segons les darreres dades conegudes, de l’any 2006— i està 300 milions per sobre de la mitjana de finançament de les comunitats.

El president d’UM, Miquel Nadal, deixà clar ahir que el seu partit, soci del Pacte, dóna un "vot de confiança" al president del Govern, Francesc Antich, per negociar un bon finançament per a Balears amb Madrid. Però, al mateix temps, li posà condicions i advertí que el seu "no és un xec en blanc" i UM "no acceptarà qualsevol resultat".

Notícies relacionades

Un 26% més
Hi ha un "mínim imprescindible" per a UM: 3.000 euros per habitant, 563 més dels que reberen els balears l’any 2006 (un 26% més), i 370 euros per damunt de la mitjana estatal, l’objectiu del Govern. Però no és l’única condició d’UM per acceptar el resultat de la negociació. També vol que aquesta sigui ràpida i s’apliqui als propers pressuposts.

Nadal, que no aclarí que passarà si Antich no aconsegueix tot el que ell vol, també demanà que el nou model tingui en compte la població real, però també els turistes i compensi els desavantatges de la insularitat.

El president d’UM, que estava acompanyat pel ‘número dos’ de Convergència, Felip Puig, advertí que la negociació amb l’Estat no hauria de ser multilateral sinó bilateral, tal com reclamen els catalans. També recordà a Antich que si UM pactà amb els socialistes era per afavorir l’arribada d’inversions i finançament d’un govern espanyol socialista. I reiterà que ja és hora que comencin a arribar les inversions.

El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, donà suport a Nadal en les reivindicacions i afirmà que Catalunya i Balears poden compartir estratègies de negociació, però un ‘front comú’ seria contraproduent.