La ministra de Vivienda, Beatriz Corredor, que ha presidit l'acte celebrat en el Consolat del Mar, ha subratllat que l'objectiu del pacte és «recolzar als que més el necessiten perquè puguin accedir a un habitatge digne», a més de «consolidar el canvi de rumb en la política d'habitatge iniciada» a les Balears.
Segons la seva opinió, aquest canvi a l'arxipèlag ha estat marcat per la «sensibilitat» cap a un «entorn natural privilegiat» i per la «sensibilitat social» per donar respostes «intel·ligents i eficaces» als ciutadans, especialment als joves, que com ha recordat, es troben amb «grans dificultats» per accedir a l'habitatge.
En aquest sentit, Corredor ha expressat el compromís del Govern en la resolució d'aquests problemes, que quedarà plasmat en el «Pacte Estatal per l'Habitatge», i ha advertit dels dos obstacles que troben les administracions en matèria d'habitatge: «els limitats recursos financers i els limitats recursos naturals, com el sòl.»
El president del Govern balear ha assegurat que el «Pacte per l'habitatge» de les Balears ha comptat amb el «suport» de tots els agents socials, i ha afegit que servirà per donar un nou impuls al sector de la construcció, amenaçat en l'actualitat a causa de la desacceleració econòmica.
Antich ha recordat a més que aquest pla se suma a la inversió de 26 milions d'euros realitzada per l'executiu autonòmic en la compra de solars, per construir habitatge públic i habitatge lliure adquirit per ser oferida com VPO.
El conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, ha expressat una «gran satisfacció» per la firma d'un pacte que, segons ha dit, serà «per a tots», i en la negociació del qual ha prevalgut «la flexibilitat, l'esperit constructiu i el suport» dels agents socials.
Carbonero ha recordat que aquest pla preveu la posada en marxa de 14.000 operacions de rehabilitació, 5.000 de nova construcció i 1.000 de recuperació d'habitatges buits, i que el seu desenvolupament està concretat a quatre marcs d'actuació.
Aquests quatre marcs es refereixen a intervencions en el patrimoni edificat existent, a l'impuls d'una oferta d'habitatge per al desenvolupament d'una nova ciutat «sostenible», a la millora dels processos d'informació, i a les relacions entre les administracions en aquest àmbit. El primer d'ells comprèn, entre altres actuacions, operacions per a la reutilització i regeneració de zones urbanes, així com per a l'adquisició d'habitatges buits que es posaran a disposició del mercat de lloguer, i per a la supressió de barreres arquitectòniques.
El segon marc, estableix, entre altres mesures, actuacions d'obtenció de sòl nou destinat a la construcció d'«habitatges assequibles», i de reforç de les polítiques de lloguer. La firma del pacte suposa a més la creació d'una comissió de seguiment, encarregada de vetllar pel compliment dels acords adoptats.
El conseller d'Habitatge i Obres Públiques ha assegurat que només existeixen «diferències de matís» entre el primer esborrany del pacte i el document final signat avui. El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, ha destacat la necessitat que aquest pla vagi acompanyat d'inversions, mentre que el secretari general de CCOO, Josep Benedicto, ha assegurat que l'acord suposa «una oportunitat» per als ciutadans per accedir a un habitatge digne, i per al sector de la construcció, «estratègic» a les Balears.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.