Gomila defensa el català com a nexe d’unió de Manacor

L’actor llegí anit el pregó de Fires i Festes, en el qual parlà del centenari de la ciutat i de l’essència de la seva gent

TW
14

"Construir aquesta societat realment unida només és possible amb la nostra llengua com a nexe comú. No entenc qui d'això en pot dir ‘obligar' o ‘talibanisme' o ‘feixisme'. Defens la nostra llengua comuna com a nexe d'unió, per unir". Així de clar ho expressà anit l'actor manacorí Antoni Gomila, que interpreta l'obra Acorar i que fou l'encarregat de pronunciar el pregó de Fires i Festes d'enguany. El claustre de Sant Vicenç Ferrer s'omplí per escoltar el pregoner, acte al qual assistiren el batle del municipi, Antoni Pastor, i la majoria de regidors del Consistori.

Gomila despertà sentiments, féu riure i fins i tot emocionà els assistents. L'actor no obvià la commemoració del centenari de la ciutat de Manacor i féu un repàs acurat de la capital del Llevant i de la fesomia de la seva gent. Tanmateix, començà el discurs defensant l'esperit de poble. "Ni d'aquí a cent anys no serem una ciutat. I és que la nostra lluita no és per ser una ciutat, és per ser un poble! Allò que ens desespera és la voluntat de ser un poble", foren les paraules que encetaren el pregó. El parlament estigué ple d'al·lusions a la lluita actual dels manacorins, i dels mallorquins, per la defensa del català.

Com a actor reconegut, Gomila parlà de teatre durant bona part del discurs i del que ha significat i significa per a Manacor i la seva gent. S'hi referí com a "element difusor de la llengua", però també com a "espai d'integració, participació, socialització i emoció". Subratllà la importància del teatre a la ciutat i com ha esdevingut un referent a tota la comarca.

En el parlament, no hi faltaren les referències a Guillem d'Efak i a Miquel Àngel Riera, entre molts altres manacorins que d'una manera o una altra han contribuït a la història de la ciutat que és avui Manacor.