La presidenta del Govern, Margalida Prohens (PP), ha insistit que la falta d'oferta és la «clau» de la crisi de l'habitatge a les Balears i ha reivindicat que augmentar-la «no ha de significar construir més immobles».
Així s'ha expressat aquest dimarts al ple del Parlament en resposta al portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, qui ha considerat que la idea que l'única forma de disminuir els preus de l'habitatge és construir més està sustentada en «poques dades empíriques».
«En 15 anys la població ha augmentat en 160.000 persones i el parc d'habitatges només en 36.000. Aleshores sí, hi ha una falta d'oferta i aquesta és la clau de l'emergència habitacional que heretem», ha defensat la presidenta autonòmica.
El que el vicepresident del Govern, Antoni Costa, va dir divendres passat -que per a abaixar els preus calia construir més habitatges-, ha puntualitzat Prohens, és que «calia més oferta», cosa que al seu parer no considera que hagi d'estar vinculat a més construcció.
També ha retret a Apesteguia que defensi l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors -hi ha uns 105.000 a les Balears- quan durant les legislatures passades només es va fer en 14 ocasions. «Fa un poc de vergonya aliena», ha dit Prohens.
«Vosaltres vàreu fer política d'habitatge, un xalet en rústic cada 26 hores. Era per als joves, per a les famílies?», ha ironitzat Prohens, qui també ha criticat l'impuls al «barri de superluxe» de Nou Llevant, a Palma.
Sobre la posada en marxa del més recent decret llei en matèria d'habitatge, que arribarà la setmana que ve al Parlament i el Govern està negociant amb Vox, la presidenta ha advertit a Apesteguia que «vagi alerta» de criticar-lo davant la possibilitat que algun ajuntament governat pel seu partit estigui interessat a posar-lo en marxa.
Aquesta normativa ha centrat bona part de la intervenció d'Apesteguia, qui ha considerat que suposarà un «negoci rodó per als promotors».
«Permet que qui hagi mantengut sòl pugui construir un 20% més d'habitatge, un premi. I el 50% passa de ser Habitatge de Protecció Oficial (HPO) a preu limitat, un augment del 30% del preu. És a dir, més construcció i preus més cars», ha lamentat.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El que han de fer és protegir més als propietaris davant dels llogaters morosos i que destrossen les vivendes. Així sortirien moltes de vivendes al mercat i baixarien els preus. Però el problema és a Madrid, si no canvien les lleis que han perjudicat als propietaris passaran anys fins que s’arregli.
Repetesc, si ocupen una casa buida pot costar treure'ls, però no poden ocupar una casa habitada. A partir d'aquí, i com diu en Lluís, una casa llogada tampoc no la poden ocupar (una altra cosa és la sort uqe puguis tenir amb els llogaters). Aquests casos que diu en Vientos no devien ser la residència habitual de ningú.
no s'entén com el Pacte no va pujar el número mínim de m2 per construir en rústic.
Vientos de frondaSi ocupen la teva residència habitual els treuen ben aviat.
Lluis: No es exactamente como dices. Un matrimonio ya mayor, ingresa en una clínica de Palma por alguna dolencia. Se les da el alta y cuando regresan no pueden entrar en su domicilio porque alguien ha cambiado la cerradura y les dice que no se irá. A otra familia de Palma, les pasó lo mismo pues al estar una semana en un crucero, al volver se encuentra con su vivienda okupada. Si quieres más casos, te los narro.
No estic d’acord amb els comentaristes anteriors. No hi ha oferta. Els pisos que podien estar a l’oferta, ara mateix som divendres vacacionals o vivendes buides, ja que un propietari no vol llogar. Llei anti okupa, fiscalitat favorable, i un registre de propietaris i llogaters fa falta. Clar que hi ha un excés de demanda, però es pot Actuar damunt de l’oferta
Vientos de frondaEfectivament, no hi ha falta d'oferta sinó excés de demanda per mor de sa superpoblació provocada per s'explotació de Mallorca com a negoci turístic sense límit. També tens raó que no té sentit que per engegar un 'ocupa' hagin de passar anys, però te record que un pis llogat no se pot ocupar, ha d'estar buit. Si un estrany entra dins un pis llogat, comet es delicte de violació de domicili i sa policia l'engega tot d'una. En canvi, si qualcú entra dins un pis buit i hi queda a viure, comet es delicte d'usurpació i aquí es propietari ho té complicat perque es procés judicial s'allarga de manera injustificada. Cosa diferent ès que tenguis un pis llogat i es llogater no pagui sa renda: això ès morositat, no ocupació.
No es verdad. Si no hay oferta, se debe a: 1ª.- Una población disparatada en islas muy pequeñas. 2ª.- Con las leyes actuales, los propietarios que son los que ponen mesa y manteles (no lo olvidemos), prefieren no alquilar. Es demencial que para sacar a un okupa, se necesiten TRES años. Amén de gastos y disgustos, cuando debería ser echado a la calle en horas 25.