Prohens insisteix a assegurar que la falta d'oferta és la «clau» de la crisi de l'habitatge a les Balears

Margalida Prohens, presidenta del Govern. | Isaac Buj / Europa Press

TW
8

La presidenta del Govern, Margalida Prohens (PP), ha insistit que la falta d'oferta és la «clau» de la crisi de l'habitatge a les Balears i ha reivindicat que augmentar-la «no ha de significar construir més immobles».

Així s'ha expressat aquest dimarts al ple del Parlament en resposta al portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, qui ha considerat que la idea que l'única forma de disminuir els preus de l'habitatge és construir més està sustentada en «poques dades empíriques».

«En 15 anys la població ha augmentat en 160.000 persones i el parc d'habitatges només en 36.000. Aleshores sí, hi ha una falta d'oferta i aquesta és la clau de l'emergència habitacional que heretem», ha defensat la presidenta autonòmica.

El que el vicepresident del Govern, Antoni Costa, va dir divendres passat -que per a abaixar els preus calia construir més habitatges-, ha puntualitzat Prohens, és que «calia més oferta», cosa que al seu parer no considera que hagi d'estar vinculat a més construcció.

També ha retret a Apesteguia que defensi l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors -hi ha uns 105.000 a les Balears- quan durant les legislatures passades només es va fer en 14 ocasions. «Fa un poc de vergonya aliena», ha dit Prohens.

«Vosaltres vàreu fer política d'habitatge, un xalet en rústic cada 26 hores. Era per als joves, per a les famílies?», ha ironitzat Prohens, qui també ha criticat l'impuls al «barri de superluxe» de Nou Llevant, a Palma.

Sobre la posada en marxa del més recent decret llei en matèria d'habitatge, que arribarà la setmana que ve al Parlament i el Govern està negociant amb Vox, la presidenta ha advertit a Apesteguia que «vagi alerta» de criticar-lo davant la possibilitat que algun ajuntament governat pel seu partit estigui interessat a posar-lo en marxa.

Aquesta normativa ha centrat bona part de la intervenció d'Apesteguia, qui ha considerat que suposarà un «negoci rodó per als promotors».

«Permet que qui hagi mantengut sòl pugui construir un 20% més d'habitatge, un premi. I el 50% passa de ser Habitatge de Protecció Oficial (HPO) a preu limitat, un augment del 30% del preu. És a dir, més construcció i preus més cars», ha lamentat.