TW
19

El somni no s'ha acabat. Continua viu. La història maltractà una vegada més l'Atlètic Balears i, amb una derrota (1-2) tan cruel com injusta, l'expulsà a garrotades de l'ascens directe. El Mirandés jugarà la temporada que ve a Segona Divisió A, però el club que presideix Fernando Crespí encara no ha fet el darrer alè. Pujar encara és possible.

Ahir, el conjunt blanc-i-blau fou sacsejat, alhora que tremolaven els fonaments d'un estadi que registrà la millor entrada, més enllà del que recorden els incondicionals de major edat. Patí una travelada dura i inesperada i l'Estadi Balear s'omplí de plors, de llàgrimes. Era tanta la il·lusió...

Però l'Atlètic Balears, amb un equip format amb l'únic objectiu d'aconseguir el bot a la categoria de plata del futbol espanyol, no ara pot instal·lar-se dins el desànim. El dol ha de quedar enrere i directius, tècnics, jugadors i aficionats han de pensar que ben aviat serà un malson, una pedra més en el dur camí. L'ascens és factible.

La història de l'Atlètic Balears està farcida de derrotes, de tragèdies, d'injustícies..., però l'equip sempre ha sobreviscut. L'Atlètic Balears és l'equip del poble, de la classe treballadora, dels obrers, dels més desfavorits, mentre que el Mallorca -l'etern rival- és el de l'aristrocàcia, dels poderosos, dels dirigents.

Aquests rols ja no estan del tot vigents, però no es pot lluitar contra la històra ni canviar el passat. L'Atlètic Balears representarà sempre valors universals com la justícia social, la igualtat, la solidaritat... Avui, clar, la massa social dels blanc-i-blaus està majoritàriament posicionada en defensa de la nostra llengua i clama contra les retallades en Educació i Sanitat. No pot ser d'una altra manera, per tradició, per història, per coherència...

Ahir, la primera filera de la llotja podia semblar la de Son Moix. Hi havia el poder. Hi eren el president del Govern, José Ramón Bauzá, qui també fou esbroncat en entrar a l'estadi; el batle de Palma, Mateu Isern, i el delegat del Govern, José María Rodríguez. El Consell de Mallorca hi va estar representat pel vicepresident, Joan Rotger, però ja a la segona línia. I és que la primera institució insular, ara amb Maria Salom a la presidència, perd pes i importància dia rere dia.

Foren convidats a la cita amb la història tots els consellers del Govern, mentre que el Reial Mallorca no els ha dit ni bon dia durant la temporada. Però a la llotja de l'Atlètic Balears, i aquesta és la diferència, també hi eren l'expresident i ara senador Francesc Antich i l'exbatlessa de Palma Aina Calvo, a més del diputat Antoni Diéguez.

És la grandesa de l'Atlètic Balears, que sempre es recorda dels derrotats. De fet, i que serveixi només com a anècdota, el president convidà també l'exconsellera de Benestar Social Fina Santiago, qui excusà la seva presència. I és que a la planta noble tenen ben present qui els ajudà quan la situació era ben difícil.
Ara toca aixecar-se, assumir el cop, alçar el cap i encarar el futur. Res no hi ha perdut. No serà fàcil, però és possible. El més important és recuperar l'ànim, perquè futbolísticament l'equip té qualitat per aconseguir l'ascens.

Una altra cosa és que, amb independència de les dues eliminatòries que condueixen a la glòria o al fracàs, l'Atlètic Balears hagi de replantejar-se el futur. Ahir, per exemple, quedà clar que aquest equip necessita estructura, professionalitzar-se... Bartomeu Cursach reforçarà la inversió a l'equip si puja i es farà un equip solvent i potent. En el cas de continuar a Segona Divisió B, Cursach moderarà la despesa i el futur blanc-i-blau s'instal·larà dins la incertesa.

Pujar és necessari, imprescindible per consolidar un projecte fonamentat en els doblers. No és la millor manera de construir unclub, però acostuma a ser eficient. En tot cas, tant si s'arriba a l'èxit com si no, l'Atlètic Balears ha de preparar-se per sobreviure a Cursach. El conjunt es convertirà en Societat Anònima Esportiva, però la presència de l'empresari no serà eterna. Sigui com sigui, ahir quedà clar que el principal patrimoni de l'Atlètic Balears és l'afició. No és de Segona. És de Primera.