TW
15

Michael Laudrup ja és història en el Reial Mallorca. La seva mala relació amb el vicepresident i director esportiu, Llorenç Serra Ferrer, deteriorada encara més dilluns amb l'acomiadament del seu ajudant i compatriota Erik Larsen, desembocà ahir en el final més previsible, tot i els esforços de la resta de directius mallorquinistes per reconduir la situació: l'adéu del tècnic danès.

Laudrup arribà ahir vespre a un acord amb el club per rescindir el seu contracte, que expirava el 30 de juny del 2012, segons el qual cobrarà una indemnització que serà lleugerament inferior al 50% dels 700.000 euros estipulats inicialment. Com que encara falten per resoldre petits detalls, aquest acord es farà oficial avui dematí amb la signatura per part del ja exentrenador mallorquinista.

El Mallorca ja li cerca un substitut, però, mentre aquest no arriba, el segon entrenador, Miquel Àngel Nadal, es farà càrrec de l'equip i no es descarta que sigui ell qui s'assegui a la banqueta de l'estadi Reyno de Navarra dissabte durant el duel contra l'Osasuna.

Laudrup, que ahir es despertà amb la notícia de l'acomiadament de la seva mà dreta, ja no dirigí l'entrenament matinal del primer equip i sol·licità una compareixença davant els mitjans de comunicació per dir-hi la seva, entregar les armes i anunciar allò que succeiria hores després. En el parlament, després del qual no admeté preguntes dels periodistes, fou clar i va assegurar que "la tranquil·litat en aquest club és molt difícil per no dir impossible. Polèmiques al marge, l'equip és el més important i necessita treballar amb tranquil·litat. Hem d'aconseguir que hi hagi tranquil·litat, però, mentre jo sigui, aquí serà impossible". Sense presentar obertament la dimissió, Laudrup, amb les seves paraules, estava posant el càrrec a disposició del club. "He telefonat a Pere Terrasa i li he dit que hem de cercar una solució, perquè tota aquesta polèmica està perjudicant el conjunt", anuncià Laudrup, qui poc abans havia traslladat el mateix missatge a la plantilla.

El moment idoni
L'entrenador danès considerà que, després de deixar l'equip a la zona mitjana de la classificació i després de la victòria diumenge contra la Reial Societat, era el moment idoni per posar fi a la seva etapa a la banqueta mallorquinista. Al cap i a la fi, era la crònica d'un adéu anunciat. Laudrup també volgué deixar ben clar que no inicià la seva aventura en el Mallorca per doblers i que, per tant, el contracte no seria cap obstacle per arribar a un acord amistós amb el club. "No vaig venir al Mallorca per doblers, sinó perquè era un projecte molt interessant i el club estava molt necessitat. Era un repte important pel fet de treballar amb jugadors joves i alguns de veterans i poder formar futbolistes en el planter", manifestà el tècnic, qui afegí que "estic molt a gust aquí amb la plantilla i el cos tècnic, però no pot ser que moltes vegades torni a casa enfadat, frustrat i decebut".

Laudrup s'acomiadà de la sala de premsa amb una frase lapidària: "Serra Ferrer s'acomiadà del Betis afirmant que el Betis serà allò que Lopera voldrà que sigui. Es podria dir el mateix aquí. El Mallorca serà allò que Serra Ferrer vulgui que sigui". Poc després, el club adoptà la decisió definitiva d'intentar arribar a un acord amb Laudrup i, per aquest motiu, cità a les oficines de l'Iberostar Estadi el representant del danès, Bayran Tutumlu. Per part del Mallorca, encapçalà les negociacions el director general, Pere Terrasa. En la reunió també hi eren presents els administradors concursals, que també havien de donar el vistiplau a l'operació. Després d'intenses negociacions per fixar el preu de la indemnització, hi va haver fumata blanca al voltant de les 20 hores. Michael Laudrup ja és història en el Mallorca i ara els esforços se centren en la contractació d'un nou entrenador. Joaquín Caparrós és el més ben situat.

Joaquín Caparrós és el més ben situat per substituir el danès
El Mallorca treballa a tota pastilla per trobar un substitut de garanties a Michael Laudrup. Una vegada confirmada la sortida del tècnic danès, la junta directiva ja discutia les diferents opcions que, de moment, té damunt la taula. El tècnic més ben situat per agafar el relleu de Laudrup és Joaquín Caparrós, encara que des de la planta noble de Son Moix s'ha contactat amb fins a vuit entrenadors en les darreres hores per conèixer-ne la disponibilitat per fer-se càrrec del projecte. Així, han sonat noms com els de Luis Aragonés, Louis Van Gaal, Míchel, Lluís Carreras, Miquel Soler, Manolo Jiménez i Juande Ramos.

L'exentrenador de l'Athletic de Bilbao és el que més agrada a la directiva vermella. Després de la seva aventura fallida al Neuchatel suís, Caparrós no té equip. En declaracions realitzades a IB3, el director esportiu i màxim accionista del club, Llorenç Serra Ferrer, va reconèixer que era un tècnic que coneixia. "És un entrenador que conec de la meva estada a Sevilla. És un tècnic molt entregat, responsable i faner. A més, mira pel futbol base i és bon entrenador", analitzà el pobler. L'únic emperò a l'arribada del d'Utrera és el gran esforç que suposaria l'operació per les dues parts.

Amb Luis Aragonés, també s'hi contactà. Tot i que des del punt de vista econòmic podria ser una operació més factible, l'avançada edat de l'exentrenador del Mallorca sembla ser un impediment molt gran. És més, una de les condicions que Aragonés posà és la d'arribar amb un segon tècnic de la seva màxima confiança que portàs les regnes de l'equip durant el dia a dia. Un altre dels tècnics sondejats va ser Louis van Gaal. La bona relació de Serra Ferrer amb el tècnic holandès propicià l'apropament, que fou descartat, tal com el mateix director esportiu reconegué. "Van Gaal és molt bon entrenador, però és massa car per l'economia del club", explicà.

Una altra de les opcions que es considerà fou la d'un home de la casa, Miquel Soler. Malgrat que es va lantejar, la directiva descartà aquesta opció perquè considerà que encara era prest perquè pegàs el bot al primer equip.
El club també va valorar altres noms, com els de Lluís Carreras, actual tècnic del Sabadell, i el de Manolo Jiménez, entrenador de l'AEK d'Atenes. Finalment, s'ha d'assenyalar que Miquel Àngel Nadal es farà càrrec del conjunt mentre no es trobi un substitut a Laudrup. Així, avui, Nadal serà el míster a Son Bibiloni.

"Davant les adversitats, hem d'estar units"
La confirmació de l'adéu de Michael Laudrup com a entrenador del Reial Mallorca, a conseqüència de l'enfrontament personal amb el vicepresident i director esportiu del club, Llorenç Serra Ferrer, causà sorpresa i consternació en la plantilla vermella, que ahir ja s'entrenà a les ordres de Miquel Àngel Nadal. El capità mallorquinista, José Carlos de Araujo Nunes, fou l'encarregat de posar veu al sentiment del vestidor del Mallorca. El veterà defensa portuguès comparegué en roda de premsa per valorar la sortida del club de Laudrup. En un primer moment, Nunes assegurà que no sabia amb certesa, si el tècnic danès continuaria o no en el càrrec, però a mesura que avançava en el discurs donava a entendre que Laudrup tenia les hores comptades a la banqueta del Mallorca.

"El míster ha parlat amb nosaltres abans de l'entrenament i ens ha dit que tenia intenció de parlar amb el club per posar el càrrec a disposició seva i per veure si trobaven una persona que el substituís o una solució a la situació que s'ha creat. Jo no sé si continuarà, només sé que encara és entrenador del Mallorca. No s'ha acomiadat de nosaltres, s'està cercant una solució. Si n'hi ha, vindrà demà -avui per al lector- a acomiadar-se de nosaltres, i si no n'hi ha, vindrà per a continuar entrenant", va assenyalar Nunes al migdia, qui va afegir, a més, que tot el rebombori i la polèmica que s'ha originat en els darrers dies els ha "agafat per sorpresa".

Nunes, com a representant de la plantilla, no volgué entrar en valoracions i recordà que els jugadors s'han de mantenir al marge dels conflictes entre el cos tècnic i la directiva. "Nosaltres defensam la camiseta i l'escut del Mallorca i ens hem d'intentar aïllar de tot, mantenir-nos al marge de polèmiques i fer la nostra feina. No podem intervenir en un tema que és entre l'entrenador i el club. És com si ens demanassin si estimam més el pare o la mare", destacà el portuguès. Per altra banda, Nunes desitja que es trobi una solució al problema tan aviat com sigui possible, perquè aquestes qüestions poden acabar afectant el vestidor. "Totes les parts han de trobar una solució. Aquest és un tema que ens influeix i ens descentra. A ningú no agrada aquesta situació, però el vestidor ha d'estar unit davant les adversitats i intentar dur el tema de la millor manera possible", sentencià.

L'adéu de Laudrup no soluciona la crisi
La crisi és total. I la solució ni s'intueix a l'horitzó. L'adéu de Michael Laudrup, que era del tot imprescindible, no soluciona la greu situació que pateix el Reial Mallorca en molts i variats aspectes. La Societat Anònima Esportiva té serioses dificultats en totes les àrees. Llorenç Serra Ferrer arribà a la Societat Anònima Esportiva l'estiu del 2010 amb unànimes lloances, però poc més d'un any després ha esgotat tot el crèdit i la confiança que havia atresorat. Ningú no criticà Mateu Alemany quan decidí vendre el Reial Mallorca a un grup de mallorquins encapçalat per Llorenç. Acompanyaven el pobler l'exconseller de Turisme i empresari Jaume Cladera, a més de la família Nadal, tota una garantia de solvència i seriositat. Avui, ja són molts els mallorquinistes decebuts amb Serra Ferrer, que ben aviat deixà clar que no estava disposat a invertir ni un euro a l'entitat, que no disposava de múscul econòmic.

Crisi esportiva
La principal dificultat i preocupació és esportiva. Una mala planificació, acompanyada d'una pèssima gestió, va fer possible, per exemple, que l'equip no pogués incorporar un davanter abans del termini d'inscripció de futbolistes. S'esperà fins al darrer dia per tancar les gestions per fitxar Marvin Ogunjimi i, finalment, el futbolista fou inscrit fora de termini i continua al Genk fins al desembre, quan podrà ser inscrit a la Lliga de Futbol Professional. A més, tot i que el conjunt té ara sis punts després de cinc jornades, hi ha unanimitat per considerar que el Mallorca enguany disposa de la pitjor plantilla de les darreres temporades. El fet que Laudrup deixi l'equip augmenta encara més les inquietuds, ja que el nou tècnic haurà de començar a treballar de bell nou amb el grup.

Notícies relacionades

Serra, de caràcter difícil
El caràcter difícil, sovint agre, de Serra Ferrer ha provocat multitud de conflictes a l'entitat. Són molts els empleats de l'entitat que no tenen cap problema a queixar-se, sempre en privat, de la manera de treballar del màxim accionista i, fins i tot, del tracte rebut. En aquest sentit, Serra Ferrer dirigeix la Societat d'una manera excessivament personalista, no sap delegar la feina ni coneix la paraula coresponsabilitat. Moltes decisions, per petites que siguin, han de passar pel seu despatx. La seva actitud provoca desconfiances i recels entre els seus col·laboradors més propers. En l'àmbit social, augmenten els mallorquinistes disgustats amb la manera de gestionar de Serra Ferrer.

Desestructurat
El president, Jaume Cladera, assenyalà en acabar la campanya passada que el seu compromís amb l'entitat era per un any. Fou aleshores quan exposà com considerava que havia de ser l'estructura del club. Fou també quan digué que tenia el convenciment que el president havia de ser Llorenç Serra Ferrer, que és alhora el màxim accionista. I fou també clar en assegurar que era necessària la contractació d'un director esportiu, que disposàs de la supervisió de Serra. El màxim accionista no acceptà convertir-se en president i va convèncer Cladera perquè hi continuàs, almanco durant un curs més.

Sense equip de gestió
Serra Ferrer no ha aconseguit crear un equip de gestió solvent i eficaç. El fitxatge de Pere Terrasa, accionista del club, com a gerent no ha servit per agilitar la presa de decisions. A més, Serra Ferrer i Terrasa ja han mantingut diferents enfrontaments i, ara per ara, la relació només és cordial. Així mateix, el club es troba completament desestructurat en altres aspectes de la gestió diària. El club es planteja ara externalitzar algunes àrees, com el departament de màrqueting, tot i que encara no ha adoptat una decisió definitiva.

Crisi de credibilitat
El Reial Mallorca s'ha convertit en la rialla del futbol espanyol per moltes i variades raons. La fugida, a la carrera, del davanter Ujah de Son Moix el desembre passat, el fet d'enviar tard la documentació per fitxar Ogunjimi o l'absurd enfrontament entre Laudrup i el màxim accionista i vicepresident esportiu Serra Ferrer han convertit l'entitat que presideix Jaume Cladera en un club poc respectat al futbol espanyol.

Crisi institucional
El Reial Mallorca s'ha convertit en un club inestable, també des del punt de vista institucional. Llorenç Serra Ferrer tingué serioses dificultats la temporada passada per complir amb el compromís adquirit amb Mateu Alemany, a qui havia de comprar la totalitat de les accions de la Societat Anònima Esportiva. Després de col·locar un paquet accionarial a Utz Claassen, s'anuncià l'arribada d'un altre inversor estranyer, que mai no es concretà. Finalment, els mateixos membres del consell d'administració adquiriren el tant per cent de les accions que encara eren en mans d'Alemany. Avui, la família Nadal ha manifestat ja en privat que li agradaria abandonar l'entitat, disgustada amb la manera de gestionar de Serra.

Una proposta absurda
El Reial Mallorca presentà el curs passat un projecte per construir un nou Lluís Sitjar. La proposta requeria, entre altres coses, que l'Ajuntament de Palma cedís a la Societat Anònima Esportiva 30.000 metres quadrats. Una representació del consell d'administració de l'entitat acudí mesos enrere a Cort a presentar al nou equip del batle, Mateu Isern, el projecte i el president, Jaume Cladera, es va comprometre a presentar les garanties de solvència necessàries (la inversió està xifrada en 200 milions d'euros). Isern encara espera.

Crisi social
El Reial Mallorca, així mateix, pateix una crisi social important. La situació de l'entitat en els darrers anys, amb canvis a la propietat, i mil situacions incongruents, ridícules i esperpèntiques és un factor més perquè els aficionats al futbol s'allunyin del Reial Mallorca. A més, l'afluència a Son Moix no deixa de minvar i a molts duels no van a l'estadi ni els abonats.