Laudrup, en una imatge recent. | Joan Riera - J. Morey.

TW
1

Cada dia que passa, el futur de Michael Laudrup en el Reial Mallorca és cada cop més incert. Al mal inici de Lliga de l'equip, en què tot just s'han sumat 3 punts de 12 de possibles en els quatre primers partits disputats, s'hi afegeixen les males relacions entre el tècnic danès i el màxim accionista i director esportiu, Llorenç Serra Ferrer. Tot plegat, està convertint el dia a dia del club en un polvorí que pot esclatar en qualsevol moment.

Cada pic són més les veus crítiques i els dits acusadors, dins i fora de l'entitat, que s'alcen contra Laudrup, qui comença a notar l'amenaça de l'esmolada espasa de Dàmocles que penja damunt el seu cap. Se'l considera el màxim responsable de la mala imatge que ofereix el Mallorca dins el terreny de joc en aquest inici de campionat. La seva credibilitat i la confiança que hi té dipositada el club comencen a arribar als nivells mínims.

El mateix Laudrup és incapaç de saber quin serà el seu futur més immediat i reconeix obertament que la destitució d'entrenadors "són coses del futbol". "Allò que hagi de ser, serà", ha repetit lacònicament en les seves darreres rodes de premsa.

La seva continuïtat a la banqueta vermella és cada vegada més qüestionada i, per aquest motiu, el partit de diumenge contra la Reial Societat a Son Moix va adoptant el caire d'examen final. Dit això, la destitució de Laudrup no és, ni de lluny, una decisió que es pugui prendre a la lleugera, ja que si el tècnic no renuncia a cobrar les quantitats estipulades en el seu contracte, el Mallorca l'hauria d'indemnitzar amb 700.000 euros, si decideix fer-lo fora abans del 30 de juny (data límit en la durada del seu càrrec). Per tant, abans de decidir-se a actuar, Llorenç Serra Ferrer molt probablement haurà de passar consulta amb els administradors concursals.

En contra de la continuïtat de l'entrenador mallorquinista hi juguen les estadístiques més recents. Aquesta temporada, el Mallorca presenta un balanç d'una victòria (Espanyol) i tres derrotes (Betis, Màlaga i Vila-real) en els quatre primers partits, en els quals només s'ha pogut marcar un gol i ha quedat en evidència la manca de pegada d'aquest equip en atac. Emperò si ampliam el camp de visió en la nostra anàlisi, veim que el Mallorca de Michael Laudrup només ha guanyat 5 dels 24 partits oficials que ha jugat, dels quals n'ha perdut 14. Dels darrers 72 punts disputats, només se n'han sumat 20 (5 victòries i 5 empats).

Al marge de tot això, cal destacar que el Mallorca fa quasi set mesos que no venç un matx lluny de l'Illa. El darrer triomf vermell en camp contrari es produí l'1 de març passat, quan s'imposà a l'estadi Cornellà-El Prat davant l'Espanyol. Damunt Laudrup també pesa com una creu el seu atac de sinceritat en què gosà qüestionar públicament la política de fitxatges del club alhora que lamentava la no arribada del desitjat davanter. A favor, el tècnic danès té l'estima de la plantilla i del cos tècnic i un vestidor unit que sembla conjurat per superar aquesta crisi de resultats.

Notícies relacionades

El pitjor inici anotador dels darrers 10 anys

Una de les grans evidències que ens ha deixat l'inici de Lliga protagonitzat pel Reial Mallorca en els quatre primers partits és que el conjunt de Laudrup és un equip amb molt poca pegada. L'equip vermell només ha pogut marcar un gol en les quatre primeres jornades i ja és, juntament amb l'acabat d'ascendir Granada, l'equip menys golejador de Primera Divisió. Després que Jonathan de Guzmán, actualment futbolista del Vila-real, aconseguís marcar el gol de la victòria en el debut contra l'Espanyol, el Mallorca ha quedat a zero en les tres jornades següents, en les quals ha encaixat tres derrotes que l'han fet caure a la zona baixa de la classificació.

El registre anotador d'un gol en els quatre primers partits de Lliga és el pitjor dels darrers 10 anys del Mallorca. De fet, aquesta mala estadística no es repetia des de la temporada 2001/02, amb l'agreujant que aquell any el conjunt balear sumava 4 punts -1 més que ara- a aquestes altures de curs. Aquell 2001/02, el Mallorca just aconseguí un gol després de perdre a casa contra el Las Palmas (0-3), guanyar a San Mamés (0-1), empatar a Palma contra l'Alabès (0-0) i caure a Balaídos davant el Celta per 0-2.

Pel que fa al bagatge de puntuació, els tres punts que acumula el Mallorca ara com ara és el segon pitjor en els darrers 15 anys. Només la temporada 2000/01, amb un punt en els primers quatre partits, empitjora l'estadística d'enguany. Aquell any, el Mallorca, amb Luis Aragonés a la banqueta, començà la Lliga amb un empat a casa contra el Valladolid (1-1) i després, com ara, encadenà tres derrotes consecutives contra València (4-0), Màlaga (0-1) i Athletic de Bilbao (2-1). Malgrat tot, aquell curs fou el millor en la història del Mallorca, ja que acabà la Lliga en tercer lloc amb 71 punts i classificat per segona vegada per disputar la Lliga de Campions. El millor inici de Lliga del Mallorca es produí la temporada 1997/98, en la qual, de la mà d'Héctor Cúper, es marcaren 13 gols i se sumaren 10 punts en els quatre primers partits.