Dissabte, les 23.343 ànimes que ompliren de gom a gom les graderies de l'Iberostar Estadi foren testimonis d'un autèntic miracle: el Reial Mallorca, que depenia de si mateix per salvar-se del descens, aconseguí la permanència tot i perdre contra l'Atlètic de Madrid (3-4) gràcies a l'immens favor que rebé del València, que guanyà a Riazor (0-2) i envià el Deportivo de la Corunya a Segona Divisió. L'alegria de quedar per quinzena vegada en la màxima categoria del futbol espanyol, que és molta, es va veure una mica rebaixada per l'agònica manera com el conjunt de Laudrup d'aconseguir l'objectiu.
Cal pensar que, si hi ha res que hagi caracteritzat aquesta temporada 2010/2011, que tot just acaba d'abaixar el teló, són els clarobscurs que ha oferit el primer projecte esportiu de Llorenç Serra Ferrer al capdavant del Mallorca. La delicadíssima situació econòmica en què es trobava el club, en ple procés concursal, quan el pobler se'n convertí en el nou màxim accionista, obligà a ajustar al màxim el pressupost de la primera plantilla. D'aquesta manera, abans de començar la Lliga, el Mallorca es va veure obligat a quadrar balanços i a desprendre's d'importants efectius com Aduriz, Borja Valero, Julio Àlvarez, Mario Suárez, Mattioni i Valera que, al marge de tenir un pes molt considerable en l'equip, que quedà a les portes de classificar-se per a la Lliga de Campions, cobraven fitxes molt altes. S'imposà una política d'austeritat i el bloc es reforçà amb fitxatges de cost zero i amb futbolistes formats en les categories inferiors. La incorporació que llavors més il·lusionà fou la de Michael Laudrup com a nou entrenador.
Malgrat els dubtes que generà inicialment el potencial de la nova plantilla del Mallorca, el conjunt illenc protagonitzà una brillant primera volta que acabà en una meritòria novena posició, amb 27 punts i molt a prop dels llocs europeus. En la primera meitat de la competició, el conjunt de Laudrup fou capaç d'empatar amb el Madrid i amb el Barcelona i sumà victòries als camps del València i del Sevilla. La joventut i la inexperiència de la plantilla vermella es contrarestava amb il·lusió i ambició. El bon paper dels illencs en la primera volta de la Lliga ha acabat resultant clau per a la permanència. En la segona volta, la decoració canvià ja des del principi.
Tot es començà a tòrcer en el mercat d'hivern de fitxatges, que finalitzà per al Mallorca amb un reforç -Aki-, dues baixes -Cavenaghi i Ratinho-, la no-incorporació del davanter nigerià Ujah i el traspàs frustrat de Castro. La conseqüència de tot plegat fou un sensible debilitament de la plantilla de Laudrup, sobretot en atac, i una depresió per a Castro, el rendiment del qual baixà en picat. Llavors, la joventut i inexperiència començaren a passar factura a un equip al qual li ha costat molt fer gols, que anà acumulant nervis, errades i imprecisions en defensa, que perdé pegada en els desplaçaments i que ha arribat a meta molt just de benzina.
En positiu
Aposta pel planter i 44 punts
El Reial Mallorca ha aconseguit la permanència a Primera Divisió amb una plantilla en la qual 11 dels 24 integrants han sortit de les categories inferiors. S'han aconseguit 44 punts en la Lliga, que en circumstàncies normals són un bon bagatge, tot i que enguany han vingut justets per salvar la categoria. A més, el Mallorca té una columna vertebral sòlida amb Aouate, Nunes, Ramis, Martí i Webó.
En negatiu
Mala segona volta
Aquesta temporada, el Reial Mallorca ha anat de més a menys i, tot i haver completat una magífica primera volta en la qual se sumaren 27 punts, no va tancar la permanència fins a la darrera jornada perquè, un cop superat l'equador de la competició, es pecà d'excés de confiança i tot just se sumaren 17 punts. A més, el conjunt de Laudrup oferí una imatge molt dolenta en la gran majoria dels desplaçaments.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.