TW
0

Els tres precedents que han tingut lloc en la història de la Copa d'Europa converteixen el Reial Madrid de José Mourinho en el favorit per classificar-se per a la final de la màxima competició continental de clubs en l'eliminatòria de semifinals que els enfrontarà amb el Barcelona de Pep Guardiola. Tot i això, el Barcelona fou el primer equip de la història que aconseguí frenar el Reial Madrid europeu, aquell conjunt que meravellà el futbol mundial quan es va adjudicar les cinc edicions inicials de la Copa d'Europa.

Els dos grans del futbol espanyol i dos dels més importants del concert internacional es veuran les cares en la màxima competició continental per quart pic. Sis precedents en partits amb domini madridista però un record inesborrable per al barcelonisme. La primera vegada que creuaren els camins a Europa fou en les semifinals de la temporada 1959-60, en què el Reial Madrid sortí airós, ja que s'hi imposà, tant en l'anada com en la tornada, per 3-1. Ferenc Puskas (tres), Alfredo Di Stéfano (dos) i Paco Gento (un) firmaren les dianes de l'equip blanc. Martínez i Kocsis, les del Barcelona.

Cal assenyalar que el Barça d'Helenio Herrera, Ramallets, Kocsis i Evaristo es proclamà campió de Lliga en aquella temporada, com també ho havia fet en l'anterior. El segon duel Barcelona-Reial Madrid no es féu esperar. Fou en la primera ronda de la següent edició (vuitens, 1960-61) i en aquesta ocasió foren els blaugranes els que varen passar. El Reial Madrid s'avançà al Bernabéu amb gols de Mateos i Gento en el primer temps, però Luis Suárez va establir el 2-2 en la darrera fase del duel d'anada.

En la tornada, disputada a la Ciutat Comtal, el Barça s'imposà per 2-1, amb dianes blaugranes de Verges i d'Evaristo, mentre que Canario marcà la dels blancs en un matx polèmic per l'actuació del col·legiat anglès Leafe, que anul·là tres gols a l'equip madridista, que perdé una eliminatòria continental per primer cop en la seva història.

La tercera ocasió, i l'única en color, tornà a caure del costat madridista. L'equip dirigit llavors per Vicente del Bosque conquerí el Camp Nou en l'anada (0-2), amb gols de Zidane i McManaman, per sentenciar l'accés a la final de Glasgow amb un 1-1 al coliseu de la Castellana, en un partit en què anotaren Raúl i Iván Helguera en pròpia porta. Fou un impuls cap a la vuitena Copa d'Europa, que el Madrid conquerí davant el Bayer Leverkusen amb el mític gol de Zidane.