Coincidint amb la visita del FC Barcelona a l'Illa per enfrontar-se al Mallorca, se celebrarà a Alcúdia la VIII Trobada de Penyes Blaugrana de les Illes, organitzada per la penya de la localitat mallorquina. Antoni Vallespir n'és el president. Després d'haver crescut futbolísticament sota el domini del Madrid de la Quinta del Buitre, reconeix que el Barça travessa el millor cicle de la seva història i que no hi pot haver millor moment per ser seguidor blaugrana. Esperen prop de 700 persones al sopar de divendres, que estarà presidit per Jordi Cardoner Casaus, vicepresident del club i encarregat de l'àrea social, a més de nét del mític i enyorat Nicolau Casaus.
Així com està l'equip, es pot afirmar, sense passar pena, que és el millor moment de la història per fer trobades de penyes blaugranes?
La veritat és que sí. D'un parell d'anys ençà, no record què és patir en un partit del Barça. Abans, anaves a veure el partit amb incertesa i nerviosisme. I ara, s'hi va amb una tranquil·litat i una confiança inusuals i extraordinàries.
Creieu que la gent valora realment el que està aconseguint actualment l'equip?
Jo crec que no. Hauran de passar un parell d'anys perquè es conegui la veritable dimensió d'allò que ha aconseguit el Barça.
-Aquesta és la vuitena trobada. D'on va sorgir la iniciativa?
Neix de la Coordinadora de Penyes de les Illes, que es va muntar durant el primer any de mandat de Joan Laporta. La coordinadora va ser la primera passa per organitzar la primera trobada, que, si no m'equivoco, es va fer a Felanitx o a Santa Margalida.
-Així, la nova junta directiva encapaçalada per Sandro Rosell manté línia traçada pels anteriors gestors del club?
Sí, manté la línia de Laporta i de les directives anteriors a Laporta. Abans, no hi havia una coordinadora, però se'n muntà una per aglutinar totes les penyes de Mallorca. Fa vuit anys férem la primera. Va coincidir amb la victòria de Laporta, però, abans, ja hi havia hagut moviments i feia estona que s'organitzava. Això no és dit i fet.
-Vau prendre partit en la contesa electoral? Us decantau pels rosellistes, laportistes o us manteniu al marge d'aquestes lluites intestines?
No ens incumbeix gaire. Procuram tenir-ho tot bé i amb el que hi hagi. Tanmateix, poca cosa hi podem fer, des d'aquí.
-Com valorau l'entrada de Sandro Rosell a la presidència?
Totalment diferent a la de Laporta. Personalment, trob que hauria de parlar més, però comparat amb un orador com Laporta... això sí, mentre ens tractin bé, que és com ens tracten ara mateix, no hi haurà cap problema. Són coses seves.
-Les activitats de la trobada són un sopar i una taula rodona. Quina perspectiva s'hi ha donat?
Tractarà sobre la situació del Barça, en general, i d'un reconeixement a La Masia, en particular. Volem reconèixer el paper de La Masia. En el pòster de la trobada hi hem posat la Pilota d'Or amb Messi, Xavi i Iniesta, com a mostra d'aquesta intenció. Volem reflexionar sobre el paper del planter i sobre com el Barça s'ha convertit en una referència mundial. Esperam prop de 700 persones al sopar. Però, a part del futbol, també ens agrada col·laborar amb d'altres iniciatives culturals. Ens hem adherit a la campanya de l'OCB Mallorca m'agrada, i les dues entitats hi col·laboram.
-És una mentalitat que Llorenç Serra Ferrer intenta implantar ara al Mallorca. Veure jugadors de la casa que defensen la camiseta de l'equip fa que l'orgull que se sent com a aficionat no es pugui descriure.
És el sentiment de la gent que puja de baix. La gent de la casa sent més els colors. I si hi ha un moment en què no els surten les coses, com fa dos dissabtes a Gijón, on va empatar, veus que almenys senten la derrota i es buiden sobre el camp.
-Per què del Barça?
Supòs que per fer un poc la contrària. Quan era petit, les lligues les guanyava el Madrid de Butragueño.
-Com valoraríeu la situació actual del món penyístic? Ara deu ser senzill ser del Barça, amb tots els títols que guanya?
Si parl en l'àmbit de Mallorca, la situació és molt bona. Cada setmana ens reunim, feim un sopar i, malgrat que du molta feina, és de la que es fa amb gust. Mitjançant la Penya d'Alcúdia sempre intentam organitzar algun acte. Ja sigui un campionat de truc, un partit entre fadrins i casats o un torneig entre les penyes del Mallorca, de l'Athletic de Bilbao i el Madrid.
-Com a coneixedor del món penyístic, com valorau la feina de la nova propietat del Mallorca i de les penyes vermelles?
La feina que desenvolupa Serra Ferrer sembla que està feta amb el model que s'aplicava quan ell era a Barcelona. Crec que intenta fer seguir aquest camí tant a les penyes com al club. La identificació amb la terra és un dels aspectes importants d'aquesta feina.
-La Lliga ja és al sac?
No! Aquest debat de si hi ha Lliga o no és artificial. Cinc punts no són res, i no era realista pensar que es guanyarien tots els partits. Ara, els desplaçaments a Barcelona han canviat. Abans, quan anàvem al Camp Nou a veure un partit, ho féiem amb la incertesa de no saber si guanyaríem; ara, en canvi, s'hi va amb la mentalitat de pensar quan gols farem. La veritat és que, en alguns partits, m'avergonyeix la superioritat que demostren els homes de Pep Guardiola.
-L'Ajuntament d'Alcúdia dóna suport a la Trobada, així com diferents empreses. No us ha creat cap conflicte amb els seguidors mallorquinistes que la institució us doni suport?
No, al contrari. Hi vénen molts mallorquinistes, a la trobada. A Alcúdia, hi ha molta gent que és sòcia de la penya del Barça i del Mallorca. També a l'inrevés, del Mallorca i del Madrid.
-I dissabte. Amb qui anireu?
Som més del Barça que del Mallorca. Em sap greu, però aniré amb el Barça. Hi ha gent que, quan s'enfronten els dos equips, diu: "Que guanyi el Mallorca, perquè ha de menester més els punts". Però jo no som d'aquests.
Com a barcelonista, estau d'acord amb l'elecció de Leo Messi com a Pilota d'Or 2010?
No. Jo li hauria donat a Xavi, més que a Iniesta i Messi.
-Veieu factible que el Barça torni a reeditar el triplet?
És molt difícil, perquè s'ha de tenir sort en diferents aspectes; però si hagués d'apostar i tingués 100 € per fer-ho, no ho dubtaria: sí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.