Rafel Nadal s'esforçà però aviat va veure que havia gastat bona part de les energies en el segon set. | RUSSELL CHEYNE
El suís Roger Federer féu història ahir, després d'aconseguir el Màsters per cinquena vegada i igualar així el rècord que fins ara mantenien el txec Ivan Lendl i el nord-americà Pete Sampras. A més, de passada, va impedir que el manacorí Rafel Nadal tancàs amb fermall d'or una temporada de somni.
El suís, número dos del món, sentencià el mallorquí en el seu 22è enfrontament per 6-3, 3-6 i 6-1, en una hora i 37 minuts, a la central de l'O2 de Londres.
Federer havia vençut en aquest torneig el 2003, 2004, 2006 i 2007. El triomf d'ahir suposa el títol 66 del suís en el circuit i el cinquè en aquesta temporada, després de l'Obert d'Austràlia, Cincinnati, Estocolm i Basilea.
Rebuts com a dos autèntics herois d'una altra galàxia, sorgint d'entre una boira blanca i sota el llum blau elèctric que enalteix la pista central de l'O2, Nadal i Federer van donar pas al seu devuitè enfrontament en una final.
D'ençà que es van posar cara a cara la primera vegada, el 2004, no ha passat ni un sol any sense que aquestes dues raquetes no s'hagin enfrontat almenys en dues ocasions. L'anterior fou el maig passat en el Màsters 1.000 de Madrid, on la victòria va caure del costat de Nadal.
Les estadístiques (14 triomfs per a Federer i 7 per a Nadal) s'inclinaven cap al suís, malgrat que només havia derrotat el manacorí en una de les set darreres cites.
Tanmateix, Nadal arribà massa cansat al partit final, després de les tres hores i onze minuts de la semifinal de dissabte davant l'escocès Andy Murray, i aquesta càrrega addicional va complicar al màxim l'escenari.
Malgrat tot, les grades es mostraven completament retudes al número 1 del món i s'hi podien veure celebritats, com l'exfutbolista argentí Diego Armando Maradona, l'exbarcelonista Thierry Henry, l'actor Kevin Spacey i el baixista dels Rolling Stones, Ron Wood.
El bon tennis va arribar passat el primer quart d'hora, atès que Federer, en una arrencada bestial, no donà treva a Nadal. Després el mallorquí va aconseguir anivellar els intercanvis, de cada vegada els feia més llargs i provocà que els espectadors vibrassin amb cada un dels punts.
A partir d'aquell moment, no hi va haver marxa enrere. L'helvètic, amb el seu pare, Robert, a la llotja va ser el més atrevit durant aquesta set. Va pujar a la xarxa més sovint que Nadal, que es mostrava clarament cansat i que tractava d'activar-se les cuixes entre punt i punt per cercar la punta de velocitat que li faltava.
A l'esquerrà se li notava en excés aquesta fatiga. En altres circumstàncies, Nadal sol deixar la pell a la pista, però ahir no podia rendir al màxim.
En el vuitè joc va quedar reflectida aquesta situació. Nadal servia, va cometre una doble falta i va regalar després el joc a l'adversari, un cop haver disposat d'un 40-15. Si hagués estat més descansat, probablement el mallorquí hauria estat capaç de salvar aquest punt. Això no obstant, ahir no es trobava al màxim nivell físicament.
Aquesta va ser la gran prova de foc a què es va sotmetre Nadal, que tenia l'oportunitat de convertir-se en el tercer jugador estatal que guanyava un Màsters, després de Manuel Orantes, el 1976, i Àlex Corretja, el 1998.
Conat de recuperació
Malgrat el trepidant ritme del primer set, el guanyador de tres títols del Grand Slam enguany va semblar que treia forces de la feblesa i es va mostrar una mica més agressiu després. I així, en el quart joc, Rafel va trencar el servei del suís per primer cop. Llavors Federer semblava que dubtava, i fins i tot va caure en terra en una ensopegada poc abans que Nadal marcàs el 4-1.
Davant la mirada dels seus pares, Sebastià i Aina Maria, i de la seva al·lota, Xisca Perelló, Nadal es va negar a concedir al contrincant una ràpida victòria i el va obligar a disputar el tercer set.
La sentència de Federer
No obstant això, aquesta mànega va ser la més curta de les tres (31 minuts). Sense gaire mobilitat, Nadal no va poder fer front a Federer, que des del trencament aconseguit en el quart joc (3-1) ja no va tenir rival.
Malgrat tot, si alguna cosa va demostrar ahir Nadal, és que no li feia falta aconseguir el seu primer trofeu en un Màsters per tancar una temporada històrica, amb set títols del circuit, entre els quals hi ha Roland Garros, Wimbledon i el seu primer Obert dels Estats Units.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mira MJ, precisamente porque me encanta la Historia, creo que afirmar que los mallorquines somos "catalanes de las islas", cuando en esta isla han meado fenicios, griegos, romanos, cartagineses, bizantinos, moros, catalanes y muchos otros, es una falta de respeto a todos los mallorquines y una demostración de fanatismo o de mucha ignorancia. Saca las conclusiones que quieras, pero los mallorquines no necesitamos pancatalanistas (como Gloria o tu "historiador" favorito) que vengan a decirnos lo que somos. En serio, buscad vuestra "raza catalana" en el empordà, porque aquí no la encontrareis. .
Rafa, deixet de Geografies, Politiqueries, estudia català i llegeix una mica d'Història. Els mallorquins, els de debò, som descendents de la repoblació feta per catalans, principalment empordanesos. Treu les conclusions que vulguis, però no necessitam que vengui un "Rafa" de Fora Mallorca a dir-nos el que som.
Gloria, ¿que es "un catalan de Mallorca"???? ¿No fuiste al colegio de pequeñita? Como veo que no eres muy espabilada, te hago un pequeña clase de geografia, para que no hagas mas el ridiculo. España, también denominado Reino de España, es un país soberano, miembro de la Unión Europea. España es en la actualidad lo que se denomina un “Estado de Autonomíasâ€, un país formalmente unitario pero que funciona como una federación descentralizada de comunidades autónomas, cada una de ellas con diferentes niveles de autogobierno. Entre esas autonomias, figura la de Baleares y la de Cataluña. por lo tanto, tu afirmacion solo se puede hacer desde el fanatismo imperialista catalan, o desde la mas profunda ignoracia. Ahora dime, ¿tu que eres? ¿una fanatica imperialista o una inculta? (OJO, porque es una pregunta trampa; ya que el buen pancatalanista suele reunir las dos condiciones)
Llàstima que el millor esportista espanyol de la història no vulgui exercir d'allò que és des del primer dia de la seva vida: català de Mallorca.
Apallisat, gracias por recordarnos que nacionalismo = fanatismo = actividad neuronal deficiente. Tus comentarios sobre el mejor deportista español de todos los tiempos y uno de los mejores tenistas del mundo te definen como persona y como aficionado al tenis. Por cierto, pequeñin, Rafa Nadal no ha sido el nº1. RAFA NADAL ES EL Nº1. Y lo que le queda....
Apallissat, estàs en el top ten dels "raritos" que fan sempre comentaris d'aquest tipus. Tu si que ets de tercera divisió, però un ciutadà de tercera divisió, juntament amb els teus 10 companys caps de faves, que viviu amagats esperant una independència que mai arribarà i criticant al que no hi pensen com vosaltres. Mentrestant nosaltes continuam gaudint del joc d'aquest enorme esportista a les nostres estimades illes ESPANYOLES.
Sempre FEDERER !!!
Apallisat, amb aquest comentaris demostres que no tens ni idea de tennis, estic totalment d'acord amb el que diu au venga
Nadal és una aprenent al costat del gran Federer. No s'explica com un jugador tan ordinari com el manacorí ha pogut a ser número u del món, quan es veu que no passa de ser un jugador de tercera divisió només musculós i sense gens de talent. Només té gana, però això no basta. En una lliga de tennis no estaria ni en el top ten.