Mateu Alemany, accionista i expresident del Mallorca. | MIQUEL A. CA

TW
0

Qui és el culpable de l'actual situació del Reial Mallorca? Quines circumstàncies han provocat que la Societat Anònima Esportiva hagi presentat concurs de creditors? Els administradors concursals -Sebastià Frau i Gaià, José Miguel Cregenzán Sanz i Delta Sport, representat per Pedro Mir Buades- no assenyalen un culpable en concret, però deixen clar que la gestió realitzada les dues darreres temporades ha estat determinant perquè l'entitat hagi hagut d'acollir-se al concurs de creditors. dBalears ha tingut accés a l'informe de l'administració concursal, que analitza les causes de la insolvència.

En primer lloc, els administradors indiquen que la societat disposa de patrimoni per atendre els deutes, tot i que condicionen aquesta afirmació a la continuïtat a Primera Divisió. En definitiva, vénen a dir que el Mallorca és viable, sempre que es mantingui a la màxima categoria del futbol espanyol. Tot seguit, Frau, Cregenzán i Mir reconeixen que l'entitat té problemes de finançament per poder afrontar les obligacions assumides a curt termini.
Els administradors, a continuació, expliquen per quina raó existeixen aquests problemes de liquiditat.

La primera causa apuntada pels administradors és l'existència de pèrdues les dues darreres temporades. Així mateix, aquestes són atribuïdes a la disminució de les vendes de futbolistes i recorden que el món del futbol no és aliè a la crisi econòmica. Els administradors concursals es refereixen a les temporades 2008/2009 i 2009/2010. Ambdós exercicis es varen tancar amb dèficits molt importants, superiors als 5 i 12 milions d'euros, respectivament. I qui manava durant les dues darreres temporades? La 2008/2009 s'inicià amb Vicenç Grande com a màxim accionista i president. La seva dimissió irrevocable provocà la provisional arribada de Joaquín García, que fou substituït el gener per Mateu Alemany.

L'advocat andritxol fou l'encarregat de gestionar l'entitat en el tram final de la campanya, aconseguí el miracle de la permanència -el descens semblava segur- i elaborà uns comptes que reflecteixen pèrdues de més de cinc milions d'euros. El 30 de juny adquirí el Reial Mallorca, tal com havia pactat amb Vicenç Grande, per 1,5 milions d'euros. I la temporada passada, amb Alemany com a president i màxim accionista, el resultat econòmic fou, senzillament, catastròfic, atès que les pèrdues superaren els dotze milions d'euros. Els administradors concursals afegeixen que l'entitat no va tenir capacitat per absorbir aquestes pèrdues. Frau, Cregenzán i Mir destaquen també la inadequació de la despesa de personal esportiu. Recorden que la nul·la flexibilitat dels costs salarials ha perjudicat l'entitat de manera notable.

Notícies relacionades

Ampliació de capital

Però són els mateixos administradors els que apunten quina podria haver estat la solució als problemes de finançament del Reial Mallorca. Assenyalen que la insolvència ha estat provocada també pel finançament del dèficit. Explica textualment que, "en lloc de realitzar-se aportacions per part dels propietaris de la societat", s'ha recorregut a fonts de finançament alienes, cosa que agreuja la situació, perquè suposen xifres elevades.
El Reial Mallorca, tradicionalment, ha cobert el dèficit generat amb ampliacions de capital, que han anat cobrint els diferents accionistes de la Societat Anònima Esportiva. D'aquesta manera, per exemple, l'enyorat Miquel Dalmau, el Grupo Zeta i Vicenç Grande hagueren de fer en el seu moment diferents ampliacions de capital per cobrir els dèficits que s'havien generat. Mateu Alemany, en canvi, no pogué seguir aquesta línia perquè, com ha manifestat en diferents ocasions, no disposa dels doblers necessaris per afrontar aquesta mesura.