Miquel Bestard durant l'entrevista al despatx de la Federació de Futbol a Son Malferit. | Teresa Ayuga

TW
0

El president de la Federació Balear de les Illes Balears, Miquel Bestard, després d'haver estat convidat per anar a la final del Mundial de Sud-àfrica, on va gaudir de la victòria del combinat espanyol, analitza per a dBalears l'estat del futbol illenc, des de la base fins al Mallorca, i ens relata la seva experiència al món del futbol.

Com a president de la Federació Balear de Futbol, com veis el futur del futbol base de les Illes?
Molt bé, sobretot en el concepte de la formació, però després en tot allò que sigui arribar a ser futbolistes professionals ja canvia. S'està fent una tasca boníssima. Tots els clubs ara tenen entrenadors titulats, estan a un nivell bo i cada any tenim quatre o cinc equips a la divisió d'honor juvenil, que és la màxima fase d'aquesta categoria. També hi ha categories no tan superiors, com els cadets, que són subcampions d'Espanya, i amb els alevins som campions. Ens trobam en un moment en què el treball que es fa és molt interessant i sempre ens demanam per què n'arriben tan pocs.

Com afectarà la crisi econòmica a la Federació?
La crisi econòmica afecta tothom, i pel que fa a la Federació igual, però nosaltres sempre tenim un pressupost equilibrat i cobert. La FFIB dóna facilitats de pagament, sobretot després de la meva entrada, quan van aconseguir que als clubs que no tenen cèntims, ni subvencions, ni espònsors, ni els doblers per pagar eels nins el mes d'agost se'ls doni un termini de temps per poder anar abonant aquestes inscripcions i enguany estam un poc més preocupats. Tot i que la nostra comptabilitat ens quadri, pel que fa a liquiditat, no en tenim, perquè hi ha gent que no pagava. Sempre ajudam els clubs. Enguany hem de donar les gràcies a la Federació Espanyola, que ens cobreix una part important de les nostres despeses pagant el personal.

Quin consell podeu donar als clubs per atreure més gent a l'estadi, ja que n'hi va menys per culpa de la recessió econòmica?
La primera cosa és que la televisió ofereix molts partits interessants de futbol de primer nivell i lògicament això resta assistència als estadis. De totes maneres, quan la competició és important la gent hi assisteix. Aquí a Mallorca no és qüestió d'ara, sinó que som una afició freda, tranquil·la, ens costa moure'ns de ca nostra i lògicament anar a l'estadi costa. Però som com som i hi va la gent que hi ha d'anar, ja que als partits de segona B com l'Sporting Maonès es congregava molta gent. Al Mallorca hi va la gent que fa falta i el Balears n'atreu molta.

Parlem ara de l'Atlètic Balears. Com vàreu viure l'ascens a segona B de l'Atlètic Balears?
Molt bé, amb molta alegria perquè el Balears és un equip que s'ho mereix i, a més, és un equip que ha d'estar en aquesta categoria o fins i tot en nivells més alts. És el segon equip de Palma, darrere el Mallorca, i s'ha separat aquesta rivalitat entre els palmesans que hi havia antigament i que ara no volem que torni. El Balears és capaç d'atreure gent i Palma necessita un altre equip a segona B o fins i tot, per què no, a segona A. No tenim més equips perquè no tenim el "trampolí" per arribar a l'elit del futbol i a vegades hem de sortir.

Sense quasi haver començat la pretemporada, quin equip quedarà millor enguany a segona B?

Tots tres, jo crec que són entitats amb un catxet important en el qual el Mallorca necessita un filial que aporti bones peces al primer equip; el Balears, com he comentat abans, és un conjunt que té un historial bastant important i ha tingut alts i baixos al llargs dels anys, però que li toca estar on és; i l'Sporting Maonès, que li passa més o manco el mateix. I l'Eivissa, un equip històric d'aquesta comunitat, que és una pena. No m'atrevesc a dir-te qui serà el millor, però dic que la segona divisió B és molt difícil guanyar i el nivell és molt equilibrat, per la qual cosa és important començar bé i tenir una mica de sort. Allò més important és que se salvin tots tres.

Canviant de tema. Per què el futbol base femení no té tantes sortides com el masculí?

Un exemple clar és que nosaltres tenim 25.000 fitxes a la Federació, de les quals 24.000 són masculines i la resta, femenines. El futbol femení és molt difícil dur-lo endavant perquè no hi ha la gent que hi hauria d'haver. A més, costa molt practicar aquest esport, hi ha pocs clubs i poques jugadores, en comparació amb el futbol masculí, però així i tot hem d'estar contents perquè aquí tenim quatre seleccions femenines que van al campionat d'Espanya, on fan uns papers bastant dignes. Cal destacar una cosa que pareixia impossible, tenir un equip com el Collerense dins la primera categoria del futbol femení. Tenim molta qualitat, però poca quantitat, així que hem d'estar contents, ja que hem aconseguit més del que esperaven.
Passem a la primera divisió .

Com veis el nou projecte de Serra Ferrer?
Encara no el conec gaire, però coneixent Llorenç, el club es basarà en l'ordre, en la disciplina, en el treball i d'entrada segur que ell estarà ficat a fons en el seu projecte perquè vagi endavant. El que més m'agrada d'ell és que no li tremola el pols quan ha de fer un canvi o alguna cosa, és un home de molt de caràcter. El projecte el veig bé, encara que el Mallorca estigui en un concurs de creditors i es resolgui a poc a poc, però el que ha de passar perquè aquest projecte duri temps és que hi hagi sort perquè entri la pilota, ja que si esportivament surt bé això institucionalment anirà millor.

La mallorquinització del Reial Mallorca afavorirà el futbol base de les Illes, perquè els jugadors de major qualitat tindran un referent on anar?

Indiscutiblement, jo crec que enguany serà un any en què hi haurà un abans i un després. Sempre ha estat complicat que els jugadors d'aquesta comunitat puguin jugar amb el Mallorca, però això passa perquè el llistó del Mallorca ha estat molt alt. Això limità les sortides dels jugadors del base, però que han aconseguit la seva sortida jugant a segona, com Martí Crespí i Pau Cendrós, i bastants jugadors joves en equips de la Península que són del Mallorca i que enguany els ha arribat la seva oportunitat.

Una dada curiosa, com que el Mallorca desitja una mallorquinització, com pot ser que el tècnic sigui danès, no hi ha cap entrenador capaç de dur el club a primera divisió?
Jo estic segur que sí, perquè hi ha molt bons entrenadors, però això ho decideix qui ha de pagar. Si s'ha decidit posar Laudrup, que ha estat un jugador interessantíssim i que a mi personalment no em desagrada, perquè al Getafe va fer una temporada que firmaria amb el Mallorca, és per decisions de la directiva i jo no vull criticar cap decisió, encara que pens que aquesta opció és molt bona, perquè Laudrup aportarà molt a aquest Mallorca, sobretot bon joc, com es va veure en els anteriors equips.

Creis que el Mallorca serà a la UEFA Europa League?
Sí, ja que jo he duit aquest tema molt a fons i estic lluitant i treballant perquè això es pugui fer realitat. Primer vaig parlar amb el senyor Villar per veure si les relacions conflictives que mantenia amb Mateu Alemany disminuïen les opcions d'entrada del Mallorca a Europa, però em va afirmar que no entraria per res en aquest tema. La denúncia de l'Athletic de Bilbao va complicar les coses, però la comissió es va reunir i es va donar la llicència. Més tard el Mallorca entrà al concurs de creditors i el Vila-real va aprofitar per denunciar el club balear dient que el Reial Mallorca no ha d'estar a l'Europa League, ja que és al famós concurs de creditors.

La Federació va posar en tràmit aquesta protesta, que entrà a la comissió, que estudià tots els problemes i casos possibles. Quan passa això hi ha un acte de la jutgessa de Palma dient que la justícia espanyola està cometent un greu error i perjudica un club que es troba en procés de concurs. La justícia, amb bon criteri, tancà el cas; el Mallorca es quedà amb la llicència i ara toca esperar què fa la UEFA, que allò més normal seria que l'equip balear jugui a l'Europa perquè hi ha motius suficients per fer-ho, a més del mèrit esportivament que ha fet.

Com veis el futur del futbol estatal amb el bipartidisme entre Barcelona i Madrid? Creis que canviarà?

No canviarà mai, perquè hi ha molt de fanatisme entre els dos grans clubs, Barça i Madrid. Això no crea cap decadència, sinó que afavoreix el futbol estatal i s'ha vist clarament amb la victòria de la selecció espanyola de futbol. És a dir, el bipartidisme afavoreix la competitivitat dels altres clubs petits com per exemple el Mallorca. A més, aquest bipolarisme entre els dos grans mai no s'evitarà. Pels que fa als equips petits, sempre hi ha un favoritisme cap al gran i no cap a l'equip que hauria de ser. No me'n queix, sinó que dic que és una cosa normal.